En vagnskadeförsäkring är till för att ersätta skador som uppstår på din bil ifall du råkar ut för en krock eller annan typ av olycka. Det är först när du skaffar en vagnskadeförsäkring som du verkligen är skyddad mot att din egen bil blir skadad om du själv orsakar någon typ av skada på den.
En bilförsäkring är oftast uppbyggd i tre steg där det enklaste steget är att bara ha en trafikförsäkring, nästa steg är en halvförsäkring och då har du även det som kallas för delkaskoförsäkring och sista steget är det som kallas för helförsäkring. Det är vad de flesta svenskar har valt. Med en helförsäkring lägger man även på just vagnskadeförsäkringen ovanpå de andra försäkringarna.
Ifall du råkar ut för en olycka där någon annan är ansvarig, t ex att någon kör in i dig, så betalas skadorna på din bil ut från den personens trafikförsäkring. Så där är du skyddad och kan få ersättning på ett smidigt sätt. Alla måste ha minst en trafikförsäkring för att få köra bil på allmän väg så du behöver inte oroa dig för att den som kört på dig inte har en försäkring.
Om det istället är du som orsakar en olycka och krockar med någon så betalas skador på andra bilar och egendom ut från din trafikförsäkring på samma vis. Men för att du ska kunna få ersättning för skadorna på din egen bil måste du även ha just en vagnskadeförsäkring, vilken som sagt ingår ifall du väljer en helförsäkring för din bil.
Vad täcker din vagnskadeförsäkring?
En vagnskadeförsäkring täcker in skador som uppstår på din bil när du råkar ut för någon typ av olycka. Det kan vara ifall du är med och orsakar en krock eller kör in i någonting annat, t ex ett vägräcke eller ett träd. Det behöver inte nödvändigtvis vara en trafikolycka utan det kan även vara andra typer av händelser som skadar din bil.
Andra saker som kan skada din bil är ifall en stor gren faller ner på taket eller ifall din bil vandaliseras eller om du har fått inbrott i bilen och till följd av detta har skador på t ex lås, fönster eller annat. Alla sådana saker som kan inträffa av en ren slump ingår vanligen i försäkringen.
Det är inte alltid exakt samma villkor hos alla försäkringsbolag utan du gör bäst i att läsa igenom villkoren så att du vet vad som ingår - och vad som eventuellt inte ingår - i din vagnskadeförsäkring. På så vis vet du när du kan få pengar och när du inte kan få pengar för skador.
Ifall du t ex kört onykter eller gjort något annat som strider mot reglerna i försäkringsvillkoren kan det tänkas att du inte får ut någon ersättning på din försäkring. Tänk på detta och se till att du sköter om dig själv och din bil, annars kan du få betala för skadorna helt själv.
Ytterligare saker att tänka på
En helförsäkring är den högsta nivån av bilförsäkring där vagnskadeförsäkringen som sagt är en del, men ifall du känner att du vill ha mer skydd eller någon typ av specifikt skydd för din bil kan du vanligen fixa detta med olika tilläggsförsäkringar. Det kan vara en drulleförsäkring som täcker klumpighet som kan skada insidan på bilen (t ex att du spiller kaffe) eller något helt annat beroende på ditt behov.
Ibland får du en vagnskadeförsäkring (eller vagnskadegaranti) tillsammans med din bil när du köper en ny bil. I detta fall har du alltså en fullt fungerande försäkring som ger ersättning för skador på din egen bil så du behöver egentligen inte köra på mer än en halvförsäkring hos försäkringsbolagen. Denna vagnskadeförsäkring brukar räcka till garantitiden går ut och då bör du uppgradera din vanliga bilförsäkring till en helförsäkring så att du är skyddad. Hör dig för om detta hos bilhandlaren när du köper en ny bil så att du vet vad som gäller.
Ska man välja en helförsäkring trots att det är dyrare?
Alla är givetvis fria att bestämma själva vilken nivå man vill ha på sin bilförsäkring - men som lägst måste man ha en trafikförsäkring. Har man ont om pengar kan detta vara ett sätt att hålla sina kostnader nere. Det är dock absolut vanligast att satsa på en helförsäkring och de flesta svenskar väljer denna lösning.
Det största skälet är troligen helt enkelt att det är så dyrt att laga en bil ifall den blir skadad. Bara små skador kan gå på många tusenlappar och en lite mer omfattande skada, som t ex ifall man råkar krocka, kan gå på väldigt mycket pengar. Även om en helförsäkring för bilen inte är jättebillig kan det ofta löna sig att välja den varianten ändå.
Känner man att man är väldigt erfaren som förare och aldrig har råkat ut för en olycka eller skadat sin bil så kan man givetvis tycka att vagnskadeförsäkringen är mindre nödvändig. Dock ska man tänka på att även om man själv kör bra så kan andra köra dåligt och bidra till att du hamnar i en olycka.
Det kan även tänkas att saker utom din kontroll gör att bilen blir skadad, t ex att den blir vandaliserad eller att en ren olycka inträffar och en lyktstolpe ramlar över bilen etc. Sådant kan man inte påverka bara för att man är bra på att köra. Vill du vara säker och inte riskera att få dyra räkningar är det bästa alternativet att köra på en helförsäkring med vagnskadeförsäkring, så är bilen skyddad.
Jämför och hitta billigaste bilförsäkringen

Få hjälp att hitta den billigaste och bästa bilförsäkringen hos Zmarta.