Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Vad är då Trafikförsäkringsföreningen (TTF)? De har tre huvuduppgifter. De hanterar trafikskador som orsakats av oförsäkrade, okända och utländska fordon, de ansvarar för att utkräva en straffavgift för oförsäkrade fordon och de är delaktiga i det internationella trafikförsäkringssamabetet.

Varje fordon behöver ha en trafikförsäkring, vilket är den försäkring som TTF ansvarar för. Det är den mest grundläggande försäkringen som skyddar andra människor och deras egendom i trafiken. Låter du bli att skaffa denna försäkring så kostar det dig dyrt i avgifter.

Årligen betalas stora mängder pengar ut för skador som orsakats av oförsäkrade fordon (hundratals miljoner kronor) och en del av pengarna kommer från avgifterna som TTF får in, men de pengarna räcker inte till. Alla försäkringsbolag som erbjuder trafikförsäkringar är medlemmar i TTF och de är även med och delar på ansvaret för att betala ut ersättningar. De går in och ersätter när pengarna i föreningen inte räcker till.

Kort om Trafikförsäkringen

När du äger ett fordon som du vill framföra på allmän väg, alltså köra omkring med i stan eller på vanliga vägar snarare än att bara köra på din egen tomt, så behöver du skaffa en Trafikförsäkring. Det är inskrivet i lagen att du måste ha den här försäkringen. Ifall du har ett fordon som inte är avställt men har glömt eller låtit bli att skaffa en Trafikförsäkring för det så kommer du få betala en straffavgift varje dag tills dess att du fixar försäkringen.

Trafikförsäkringen är den allra mest grundläggande varianten av fordonsförsäkring och den är till för att ge ersättning för personskador eller skador på annans egendom om du råkar ut för någon typ av olycka när du kör omkring med ditt fordon. Det gäller både skador på dig själv, dina passagerare och andra människor som du kan tänkas råka skada i din framfart.

Försäkringen gäller bara för skador på annans egendom och kommer alltså inte ersätta några skador på din egen egendom eller ditt fordon. Vill du ha en försäkring som även täcker in skador på din bil / motorcykel eller annat fordon så behöver du skaffa en halvförsäkring eller helförsäkring från ett vanligt försäkringsbolag.

TTF har hand om straffavgift för trafikförsäkringen

Du tecknar normalt en trafikförsäkring hos ditt vanliga försäkringsbolag men det är TTF som har hand om att dela ut straffavgifter för dem som har ett fordon men som inte har en trafikförsäkring. De ansvarar även för att hantera skadeärenden som uppkommer där ett oförsäkrat eller okänt fordon varit inblandat.

Så ifall du skulle glömma eller strunta i att skaffa en Trafikförsäkring för ditt fordon kommer du troligen ganska snabbt att få ett inbetalningskort från Trafikförsäkringsföreningen. Det är inte billigt att låta bli att skaffa en sådan försäkring – för en vanlig personbil kan det röra sig om ca 100 kr om dagen tills dess att du kontaktar ett försäkringsbolag och skaffar som minst en Trafikförsäkring för fordonet.

Det är viktigt at du skaffar din försäkring direkt från första dagen du köper ditt fordon, för annars är risken att du får straffavgift. Ifall du köper en begagnad bil eller annat fordon bör du kolla upp ifall det finns något kvar på den befintliga försäkringen eller om du måste fixa en ny direkt, för annars kan du få en dyr överraskning.

Något som också är bra att veta är att om det funnits en försäkring som sedan går ut så har försäkringsbolagen själva en "uppsägningsperiod" där de ändå försäkrar fordonet. De gör dock inte detta gratis och när TTF tar över så tar de även över fordran på försäkringspremien för den här perioden. När du har börjat betala din Trafikförsäkring igen så slipper du dock inte betala straffavgiften som du har dragit på dig och du får dessutom betala den försäkringspremie som har samlats ihop under uppsägningsperioden. Av dessa skäl blir det ganska dyrt att inte betala sin försäkring och du vill gärna slippa de extra avgifterna.

Ställ av ditt fordon för att slippa försäkra

Ifall du inte tänker använda ditt fordon så kan du kontakta Transportstyrelsen för att anmäla att du vill ställa av ditt fordon. Om det är avställt så behöver du inte betala någon Trafikförsäkring och då slipper du givetvis också få straffavgift ifall du inte har försäkrat fordonet. Enklast är att göra en anmälan på Transportstyrelsens webbsida.

När ditt fordon är avställt får du inte använda det. Enda undantaget är i princip ifall du kör kortast möjliga väg för att besiktiga fordonet. Dock måste du ha en trafikförsäkring ifall du planerar att köra ditt fordon även om det är avställt. Du behöver alltså alltid en försäkring när du framför fordonet på en allmän väg.

Viktigt att veta när det gäller avställning är att man bara kan göra det från den dagen anmälan inkommer, så man kan alltså inte få en avställning att gälla bakåt i tiden.

Avregistrera och skrota

Om ditt fordon är så risigt att det är färdigt för skroten så kan du avregistrera det och skrota det. Då tas det bort från alla register och sen behöver du givetvis inte betala någon Trafikförsäkring för det. Det räcker dock inte med att ditt fordon är färdigt för skroten för att du ska slippa ha en försäkring. Du måste få det avregistrerat eller avställt om du ska komma undan.

Det är samma sak med avregistrering som med avställning att du inte kan göra det bakåt i tiden utan det börjar alltid gälla som tidigast från dagen anmälan inkommer till Transportstyrelsen.

Gröna kortet – Europeiskt trafikförsäkringssamarbete

Inom Europa finns ett samarbete när det gäller trafikförsäkringsärenden som i princip går ut på att man alltid ska ha ett visst försäkringsskydd när man kör bil i andra europeiska länder. Man ska inte behöva teckna en särskild Trafikförsäkring i det land man besöker för att vara försäkrad.

Det innebär helt enkelt att när du som bor i Europa kör bil i ett annat land som är med i detta samarbete så gäller Trafikförsäkringen för det landet för dig även om du egentligen hör hemma något annat land. De organisationer som har hand om sådana försäkringar i respektive land kommer sedan att lösa ärendet internt så att du slipper fundera på det.

I de flesta länder räcker det med att du har din svenska registreringsskylt för att det automatiskt ska ordna sig men i vissa länder måster du även ha ett fysiskt bevis i form av försäkringsbevis. Detta är det ”gröna kortet”. Kolla upp i förväg vilka länder som kräver att du har beviset med dig.

I Sverige så är det just Trafikförsäkringsföreningen som har ansvar för detta arbete och som alltså ger ersättning till personer som råkat ut för skada orsakat av ett utländskt fordon. När du själv är ute och åker och råkar orsaka en olycka så hanteras ärendet då som sagt av det landets motsvarighet till TTF.

Det är idag 46 europeiska länder som är med i ”gröna-kortet-samarbetet” och även några andra länder runt medelhavet. När du ska ut och köra i andra länder är det alltid bra att kolla upp ifall dessa länder är med i samarbetet och vad som gäller för försäkringsfrågor. Du kan oftast hitta denna information hos ditt försäkringsbolag.

När du hyr fordon utomlands

Tänk på att om du hyr en bil i ett annat land så kan försäkringsvillkoren vara lite annorlunda än i Sverige. Ofta lite sämre faktiskt. Det kan t ex vara så att du som förare inte får ersättning för dina skador från Trafikförsäkringen utan måste skaffa en tilläggsförsäkring för detta. Kolla upp försäkringsvillkoren lite extra när du ska hyra bil.

För mer information eller ifall du råkat ut för en skada av oförsäkrat fordon etc kan du besöka Trafikförsäkringsföreningens webbsida.

Jämför och hitta billigaste bilförsäkringen

Vill du jämföra bilförsäkringar och få erbjudanden från olika försäkringsbolag? Använd en jämförelsetjänst som Zmarta. De jämför inte bara lån utan även bilförsäkringar. Fyll i dina uppgifter och få många olika erbjudanden. Jämför priser och välj den bästa försäkringen. Du får Zmarta Assistans gratis om du tecknar en bilförsäkring via dem. Det kostar inget!

Få hjälp att hitta den billigaste och bästa bilförsäkringen hos Zmarta.