Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En bilförsäkring har vanligen tre olika nivåer, som du kan läsa om i våra artiklar här på sidan. Dessa är trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. De olika försäkringarna ger dig olika mycket skydd och ju mer heltäckande skydd du väljer ju mer kostar din försäkringspremie. Som i många olika situationer kan man även med en bilförsäkring använda uttrycket "smakar det så kostar det".

När man väl har valt nivå för sin bilförsäkring och bestämt sig för ifall man vill satsa på endast en trafikförsäkring (som är obligatorisk), en halvförsäkring eller en helförsäkring (som är den klart vanligaste varianten) kan man även se ifall det finns någon intressant tilläggsförsäkring.

Det finns ett antal olika tilläggsförsäkringar som är gjorda för mer specifika situationer och som man kan välja att lägga till mot en extra kostnad eller välja bort ifall man inte tror att de behövs. Här tänker vi gå igenom några av de vanligaste tilläggsförsäkringarna och berätta lite om vad som ingår och vad som kan vara viktigt att tänka på.

Drulleförsäkring

En drulleförsäkring kan man få som tillägg på sin hemförsäkring men även på bilförsäkringen om man tycker att det känns intressant. Den är till för att täcka in olika typer av olyckor som du personligen kan råka ut för i din bil - t ex att du spiller färg, olja eller bensin inne i bilen, att du tankar fel typ av bensin eller häller spolarvätskan fel när du ska fylla på etc.

Alla sådana här "klumpiga" olyckor täcks in och ersätts av en drulleförsäkring men ingår vanligen inte i din ordinarie bilförsäkring. Om du känner att risken finns eller att du har en stor familj där olyckor lätt händer kan det vara värt de extra pengarna.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Hyrbilsförsäkring

Det finns två varianter av den här försäkringen. Den ena tar hand om dig som råkat ut för stöld eller om bilen gått sönder och du inte har någon bil. Du kan då hyra en bil under en viss period, vilken kan variera (t ex 65 dagar) och få en stor del av kostnaden ersatt.

Ifall du skulle bli stående vid vägkanten en dag kan du vanligtvis få ersättning för assistans / bärgning genom din bilförsäkring. Skulle det vara så illa att du är ute på någon typ av resa eller måste ta dig till ett speciellt ställe och tyvärr inte kan fortsätta i din egen bil kan du hyra en bil och då få ersättning för kostnaden från försäkringsbolaget.

Exakt vad som gäller för ersättningens storlek och liknande kan variera mellan olika försäkringsbolag så läs gärna detaljerna. Det finns ofta även en del krav som måste uppfyllas för att du ska ha rätt till sådan ersättning, t ex att det är inom Sverige och att din bil inte är äldre än t ex 15 år.

Självriskreducering

Du kan teckna en försäkring som helt enkelt reducerar din självrisk till ingenting. Exakt när självrisken försvinner och sådant viktigt får du läsa dig till på respektive försäkringsbolags hemsida i villkoren. Det kan vara olika för olika bolag och det är väldigt bra att veta vad som gäller.

T ex kan självrisken försvinna vid djurkollision, skadegörelse eller vid trafikolycka utomlands eller med fordon som är registrerat i ett annat land.

Andra tilläggsförsäkringar

Det är inte omöjligt att du kan hitta andra tilläggsförsäkringar utöver dessa, men de som vi har tagit upp är troligen de allra vanligaste. Allting som eventuellt skulle kunna hända dig och din bil skulle kunna finnas i någon försäkring så att du får ersättning eller hjälp. Försäkringsbolagen vill gärna locka nya kunder genom att erbjuda fler och bättre alternativ.

Den klassiska frågan är ifall man verkligen behöver dessa extra försäkringar. Svaret är att det är omöjligt att ge några generella svar på det eftersom det alltid beror på varje persons förutsättningar och behov.

Ifall du vet att du ofta råkar ut för små olyckor i bilen eller har en stor familj där det ofta händer saker kan en drulleförsäkring vara bra och ifall du verkligen måste ha en bil i alla lägen kan en hyrbilsförsäkring vara bra för de tillfällen då bilen är på verkstaden eller om den blir stulen. Du får helt enkelt väga den extra kostnaden mot risken att något händer.

Jämför och hitta billigaste bilförsäkringen

Vill du jämföra bilförsäkringar och få erbjudanden från olika försäkringsbolag? Använd en jämförelsetjänst som Zmarta. De jämför inte bara lån utan även bilförsäkringar. Fyll i dina uppgifter och få många olika erbjudanden. Jämför priser och välj den bästa försäkringen. Du får Zmarta Assistans gratis om du tecknar en bilförsäkring via dem. Det kostar inget!

Få hjälp att hitta den billigaste och bästa bilförsäkringen hos Zmarta.