När man ska köpa en begagnad bil från en privatperson är det lite fler eller åtminstone andra saker att tänka på än om man köper bilen direkt från en bilfirma. Man har mindre skydd vid köp från privatperson så det gäller att man är mer uppmärksam och att man själv tar ansvar för att kolla upp så att alla saker stämmer och att allt står rätt till.
Ifall man genomför ett köp utan att göra en ordentlig koll så finns det risk att man blir lurad eller att man gör en sämre deal än man har tänkt sig. Av detta skäl är det inte fel att t ex läsa en sån här guide i förväg så att man har lite grundläggande koll på vad man bör och inte bör göra.
Gör din research i förväg
Det första du måste göra när du ska köpa en begagnad bil är alltid att undersöka den. Det gäller vare sig du köper från en privatperson eller från en bilfirma, men är extra viktigt när du köper privat. Du bör göra en noggrann genomgång för att se så att bilen är i bra kondition, så att du vet hur bra den är när du ska ta ditt beslut om du vill köpa eller ej.
Utöver att göra en kontroll av bilens duglighet bör du också göra en kontroll av bilens status när det gäller t ex ägandeskap, lån och liknande. Börja med att kolla upp vem som äger bilen, så att den som försöker sälja den faktiskt också är ägaren. Det är inte roligt att köpa en stulen bil, även om man skulle vara ovetande.
Du bör även kolla upp ifall det finns några lån på fordonet. Alla lån ska nämligen lösas i samband med försäljningen. Lånen ska aldrig följa med bilen utan löses i förväg av säljaren och om du sedan behöver låna pengar för att kunna finansiera ditt köp så blir det ett nytt lån i ditt namn.
Det skadar aldrig att göra en koll på bilens historia, t ex tidigare ägare och annan information.Du kan göra detta på t ex Carfax.se och i en sådan rapport kan du t ex se hur många ägare som funnits, ifall bilen varit stulen, ifall den använts som taxi, mätarhistorik och annan teknisk information etc. Du kan även se hur mycket just den bilen kostar i fordonsskatt varje år.
Genom att göra en sådan koll kan du få en bra bild av bilen som du vill köpa för att se att inget är konstigt. T ex kan många tidigare ägare vara ett dåligt tecken eftersom det tyder på att bilen har sålts vidare istället för att folk har behållit den. Det kanske berott på att de har haft problem med den eller att den gått sönder ofta osv.Om bilen har gått långt eller varit med om en krock är detta också givetvis saker som bör göra dig lite mer vaksam.
Undersök bilen på plats
Du bör givetvis kontrollera bilen på plats, titta på den så att den ser bra ut och inte har några skador etc och även provköra den för att försöka hitta eventuella fel och sådant som kan bli problematiskt lite längre fram.
Är du själv duktig på bilar är det ju givetvis en stor fördel, för då vet du vad du ska titta efter och har lättare att upptäcka problem. Ifall du inte kan något om bilar är det inte dumt om du kan ta med dig någon på provkörningen som kan åtminstone en del om motorfordon. Och även om du inte känner någon som är proffs på bilar så är det ofta bättre med två huvuden än ett.
Kolla utsidan av bilen efter repor, skador, rost och annat dåligt. En del saker kanske har tagits upp redan i annonsen eller att du visste om det tidigare, men det är inte alltid folk berättar om skador utan du får kolla efter dem på egen hand.
Kontrollera även att lampor funkar, blinkers, helljus och allt annat. När du ändå håller på med sådant kan du prova vindrutetorkare, avfrostning på rutan, eventuella elektriska fönsterhissar och stolar och annat sådant som skulle kunna vara trasigt. Testa även centallås och låsen rent allmänt. Gör en koll på däcken för att se att mönsterdjupen är ok, annars måste du lägga pengar på däck ganska snart. Om ytterligare en uppsättning däck ingår, t ex vinterdäck eller sommardäck beroende på när på året du köper bilen, glöm inte att göra en snabb check även av dessa.
Provkörning
När du ger dig ut på provkörning bör du försöka testa så mycket olika saker du kan. Testa växellådan och de olika växlarna. Om det är automatisk växellåda kan du se så att bilen växlar smidigt och att det inte är ryckigt. Kör gärna lite på en snabbare väg där du kan växla upp i högre växlar.
Känn efter och lyssna för att se om du kan höra något som verkar konstigt. Det är en fördel om man stänger av stereon så att det är så tyst som möjligt i bilen. Då är det enklare att höra hur motorn låter och andra ljud.
Du kan även sätta igång AC:n om det finns en sådan och testa andra system i bilen som ska fungera. Ju fler saker du kan testa ju bättre är det, för man vet aldrig säkert att det funkar förrän man har provat själv.
Att tänka på när det börjar närma sig köp
Ifall bilen känns ok och fungerar tillfredställande och du börjar bli sugen på att köpa den så måste du fortfarande se till att saker och ting är som de ska. Du bör kolla upp servicehistoriken och kolla i serviceboken så att bilen har blivit ordentligt skött.
Bilen ska givetvis ha klarat besiktningen och det är inte dumt att ta en titt på besiktningsprotokollet för att se att allting är som det ska och ifall det funnits några anmärkningar värda att höja på ögonbrynen för.
Se till att du får alla nycklarna till bilen och att du får allt annat som ska följa med, vad det än nu kan vara. Om ytterligare uppsättning däck ska ingå ska dessa givetvis finnas med så att du kan stoppa dem i bilen eller att de levereras på annat vis.
När du genomför köpet
När du väl köper en begagnad bil av en privatperson måste du se till att allt blir rätt. Till att börja med vill du ha ett köpekontrakt - ett papper som visar att det är du som har köpt bilen, för hur mycket och vid vilken tidpunkt etc. Du kan hitta en bra mall för ett sådant kontrakt på t ex Konsumentverkets hemsida.
Pengar ska givetvis också byta händer men det är ingen rekommendation att betala kontant. Det bästa är t ex att betala med en bank- eller postväxel. Om du vill ha en bra plats att genomföra köpet kan du helt enkelt göra det på t ex säljarens bankkontor, men det finns så klart andra ställen man kan träffas på också. Man kan även överföra pengar på annat vis men det gäller att köpare och säljare är i samförstånd och att man minimerar risken att någon blir lurad.
Se till att alla eventuella lån på bilen har lösts innan du genomför köpet. Gamla lån ska vara borta. Detta är ett skäl till att det kan vara passande att genomföra köpet på säljarens bankkontor, så att befintliga lån kan lösas direkt vid försäljningen. Då kan även du vara med och se att lånen betalas så som de ska.
Du måste sedan registrera ägarbytet hos Transportstyrelsen. De har en smidig app för detta som heter “Mina fordon” och som du kan ladda ner gratis, både till Iphone eller Androidtelefoner. Ifall du inte är så high tech kan du även göra denna registrering genom att skicka in ifyllda papper till Transportstyrelsen på det gamla hederliga sättet. Du ska då se till att göra detta direkt.
Försäkring för din bil
Det är viktigt att du ser till att din bil har en försäkring direkt. Du får inte köra den på allmän väg utan att som minst ha en trafikförsäkring. Ifall du glömmer att skaffa denna får du betala dyra pengar varje dag fram tills du skaffar din trafikförsäkring, och det är aldrig värt att vänta. Det rekommenderas dock att du väljer en helförsäkring då den täcker in klart mer och det är först då du har ersättning för skador på din egen bil ifall du själv skulle orsaka en olycka eller liknande.
Om du har köpt bilen via Blocket.se har du automatiskt en bilförsäkring för två veckor framåt för utvalda bilar, vilket vi har skrivit lite om i vår FAQ. Du måste dock inom de två veckorna antingen förlänga den försäkringen hos Trygg-Hansa eller skaffa en annan bilförsäkring.
Försök att tänka på det här med försäkring i förväg så att du har tid att kolla runt och välja en bra bilförsäkring till ett bra pris. Om man har glömt bort det och ska stressa fram en försäkring blir det sällan så billigt. Tänk även på att om man köper bil från privatperson kan det finnas några extra regler för att din försäkring ska gälla. Kanske vill försäkringsbolaget att en av deras representanter ska få göra en genomgång av bilen och se att den är ok. Bäst är att ringa sitt försäkringsbolag i förväg och fråga om det är något speciellt man bör tänka på.
Jämför och hitta billigaste bilförsäkringen

Få hjälp att hitta den billigaste och bästa bilförsäkringen hos Zmarta.