Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En halvförsäkring är en typ av bilförsäkring eller man kanske ska kalla det en nivå. En bilförsäkring kan i princip ha tre olika nivåer vilka är trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Om man bara vill ha det mest grundläggande skyddet väljer man att bara skaffa en trafikförsäkring, vilken är obligatorisk, men om man vill ha en del skydd för sin egen bil också behöver man minst en halvförsäkring.

En halvförsäkring innebär att man lägger på en så kallad delkaskoförsäkring ovanpå en trafikförsäkring. Man har då en del skydd mot olika typer av skador och lite annat men fortfarande inte fullt skydd.

Trafikförsäkringen

En trafikförsäkring är som sagt obligatorisk för alla fordon som framförs på allmän väg och den täcker skador på dig själv, medpassagerare, andra människor och andras egendom. Den täcker dock inte skador på din egna bil ifall du orsakar skadorna själv.

Ifall du krockar med någon och det är ditt fel betalar din trafikförsäkring ut pengar för skador på den andra bilen och för skador på eventuella människor. Ifall det är någon annan som orsakar krocken är det istället den personens trafikförsäkring som går in och täcker kostnaderna. I detta läge kan du får ersättning för skador på din bil, men bara från någon annans trafikförsäkring, när det inte är ditt fel.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Delkaskoförsäkringen

För att det ska bli en halvförsäkring ingår en delkaskoförsäkring. Den erbjuder ersättning vid exempelvis skador vid brand, glasskador (om en ruta går sönder) eller maskinskada. En halvförsäkring täcker också in ifall din bil blir stulen, vilket kan vara en trevlig sak att vara försäkrad mot.

Du kan även utnyttja försäkringen ifall du behöver assistans eller ifall du hamnar i en rättstvist och måste betala någon slags skadestånd eller liknande. Vidare finns det hjälp att få i form av krishantering, vilket i princip innebär att du kan få komma till en psykolog / terapeut ifall du känner att du mår dåligt efter någon trafikolycka eller relaterad händelse.

Detta täcker en halvförsäkring inte

Du har ganska mycket skydd med en halvförsäkring men det du inte har är skydd mot skador på din egna bil som uppstår slumpmässigt eller på grund av dig själv. Det innefattar alla skador som du själv orsakar t ex på grund av en krock, att du råkar köra på något och repa bilen etc. Det innefattar även skadegörelse av olika slag och ifall bilen tar skada till följd av en ren slumpmässig händelse, som att din skorsten ramlar ner från huset och landar på bilen.

Vill du ha mer skydd är det en helförsäkring du ska skaffa istället.

Jämför och hitta billigaste bilförsäkringen

Vill du jämföra bilförsäkringar och få erbjudanden från olika försäkringsbolag? Använd en jämförelsetjänst som Zmarta. De jämför inte bara lån utan även bilförsäkringar. Fyll i dina uppgifter och få många olika erbjudanden. Jämför priser och välj den bästa försäkringen. Du får Zmarta Assistans gratis om du tecknar en bilförsäkring via dem. Det kostar inget!

Få hjälp att hitta den billigaste och bästa bilförsäkringen hos Zmarta.