Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Alla försäkringar har sina specifika villkor som bestämmer vem försäkringen ska gälla, när du kan utnyttja den och när du inte kan utnyttja den osv. Det finns en hel del villkor som är bra att ha koll på så att man är säker på att försäkringen gäller när man behöver den.

Den här artikeln gör ett försök att samla lite allmän bra information om olika villkor för din hemförsäkring och vad du bör tänka på i olika situationer. Detta är mer allmänna villkor och de kan variera mellan olika försäkringsbolag, så var noga med att läsa villkoren för just din försäkring.

Vi ska försöka titta närmare på de klassiska frågorna när, var, vem, vad och hur och på så vis gå igenom det mesta som är bra att veta om hemförsäkring och dess villkor.

Var - Var någonstans gäller din hemförsäkring?

En hemförsäkring som tecknats hos ett försäkringsbolag som verkar i Sverige gäller vanligen i hela Norden. Försäkringen är antingen kopplad till ditt hem och din egendom eller till dig som person. Ifall du skulle åka på semester gäller reseförsäkringen som är en del av hemförsäkringen och då har du skydd i upp till 45 dagar. Är du borta längre behövs en tilläggsförsäkring.

Vem - Vilka omfattas av din hemförsäkring?

En hemförsäkring gäller inte bara den person som tecknat försäkringen utan alla personer som bor på samma adress och som då även är folkbokförda där. Det innebär att hela din familj skyddas av bara en enda hemförsäkring. Ifall någon annan i din familj, som du bor tillsammans med, har en hemförsäkring behöver du alltså inte fundera på att skaffa en själv.

Det kan faktiskt tänkas att din hemförsäkring även täcker in personer som bor på annan plats. Det gäller för barn som är under 18 år och som inte täcks in av en annan hemförsäkring. Se till att de finns med i försäkringsbrevet så att det inte råder några tvivel om att de omfattas.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Vad - Vad ger en hemförsäkring för skydd?

En hemförsäkring består av flera olika delar som ger dig olika typer av skydd. En stor del av försäkringen är egendomsskyddet som ger dig ersättning ifall din egendom skadas, förstörs eller blir stulen etc. Du har även en ansvarsförsäkring som hjälper dig ifall du någonsin råkar skada någon annan eller deras egendom och tvingas betala skadestånd eller liknande. Du kan då t ex få hjälp med rättegång och att reda ut hur mycket du ska betala.

Det finns även en rättsskyddsförsäkring som går in och betalar ersättning ifall du skulle behöva rättslig hjälp vid någon typ av rättstvist. Det kan vara olika typer av tvister eller brottsmål. Du kan få ersättning för rättegångskostnader och advokatkostnader etc. Det finns en överfallsförsäkring som
ger ersättning om du skulle bli överfallen, t ex misshandlad eller våldtagen. Du kan få pengar för både sjukhusvistelse och bortfall av arbete om du måste vila upp dig efteråt.

Slutligen finns en reseförsäkring som gäller när du reser utomlands i upp till 45 dagar. Du har då skydd mot sjukdom, skador, stöld och förstörd egendom, förseningar och avbruten semester etc. Förutom dessa vanliga försäkringar kan du även teckna olika tilläggsförsäkringar som kan ge dig bättre skydd. En vanlig tilläggsförsäkring är allriskförsäkring / drulleförsäkring som skyddar mot oturliga olyckor där du själv gjort nåt dumt, t ex om du råkat välta den nya tv:n i golvet.

Vad - Hur skyddas min egendom av hemförsäkringen?

Förutom att din familj är skyddad så finns det även ett egendomsskydd som ersätter skador på er egendom. Det gäller all egendom som du äger men även sådant som du för tillfället har i din ägo för att du har hyrt eller lånat det, så länge som det varit för privat bruk.

Det är huvudsakligen egendom som finns i eller i samband med din bostad som ersätts av försäkringen men det kan även tänkas att du har skydd för saker som du tar med dig utanför bostaden. Ifall någonting går sönder, blir stulet eller försvinner på annan plats kan du tänkas få ersättning för detta men det är inte säkert.

Skaffa gärna en så kallad allriskförsäkring (drulleförsäkring) då den täcker in t ex fickstöld och klumpiga olyckor där du själv varit ansvarig. Är du utomlands täcker din hemförsäkring via reseförsäkringen ifall något blir stulet eller skadat. Kolla med försäkringsbolaget för att se vad som gäller lite mer exakta villkor och information.

Du bör alltid vara aktsam och ansvarsfull med dina saker eftersom chansen att få några pengar på försäkringen minskar rejält ifall du varit oansvarig eller haft dålig koll på dina prylar. Du kan även göra det enklare att få ut rätt belopp genom att värdera din egendom ordentligt och hålla ordning på kvitton etc. Det är aldrig dumt att fotografera saker du äger för att kunna visa upp bilderna vid eventuella problem.

Hur - Hur fungerar det att få ut pengar på försäkringen?

För att vara på den säkra sidan bör du alltid kolla igenom villkoren för just din hemförsäkring. Försäkringsbolagen har lite olika villkor och det enda sättet att vara helt säker på vad som gäller är att noga läsa igenom allt. På så vis får du inga tråkiga överraskningar om du skulle behöva utnyttja försäkringen.

Något som är viktigt är att alltid vara rädd om sina saker och att vara ta hand om dem på ett bra sätt. Om du varit oaktsam är risken större att försäkringsbolaget inte vill betala ut pengar om något händer. Du ska alltså alltid se till att dörrar och fönster är ordentligt stängda och låsta, att du har bra lås på cyklar, garage och förråd och att du håller koll på dina saker och inte lämnar dem utan tillsyn.

När du ska få ut ersättning för något finns det oftast en självrisk som ska betalas. Självrisken är en summa som du betalar själv innan försäkringen går in och täcker upp resten av beloppet. Detta för att uppmana till försiktighet. Självriskens storlek kan variera och ofta kan man själv bestämma nivå på den när man tecknar sin försäkring. Väljer man en hög självrisk blir försäkringspremien billigare och tvärtom.