Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En villaförsäkring är samma sak som en hemförsäkring med skillnaden att den är till för dig som bor i hus / villa. Det som ingår i försäkringen är i grund och botten exakt samma som i en hemförsäkring men det kan tänkas att det finns en del villkor som gäller specifikt för villor. Det är lite extra skydd för din villa och din tomt som tillkommer jämfört med en hemförsäkring för dem som bor i t ex lägenhet.

Villaförsäkringen gäller inte bara den som tecknat försäkringen utan hela familjen så länge de bor och är folkbokförda på samma adress. Den kan även täcka in barn under 18 som bor på annan plats så länge de inte är skyddade av någon annan försäkring. Den här artikeln går igenom vad som ingår i en villaförsäkring och vad som är speciellt just med denna typ av försäkring.

Det här ingår vanligen i en villaförsäkring

En hemförsäkring eller villaförsäkring består av flera olika försäkringar i ett slags paket. De olika delarna bildar tillsammans ett ganska omfattande skydd för dig, din familj, din egendom och ditt hus. Här går vi igenom lite mer allmänt vad dessa delar innebär.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Egendomsskydd

Detta är en viktig del av villaförsäkringen. Egendomsförsäkringen täcker skador på din egendom, inklusive din villa och tomt. Det kan vara sådant som uppstått vid olyckor, inbrott, vandalisering eller liknande. Försäkringen täcker även om något blir stulet. Allting som du äger ingår här men även sådant som du hyrt eller lånat, om det skett för privat bruk.

Rättsskydd

Genom din rättsskyddsförsäkring får du hjälp ifall du skulle hamna i en rättstvist av något slag. Du har då rätt till ersättning för rättegångskostnader och advokatkostnader. Det gäller för dig och hela din familj som bor på samma adress så länge det är privata ärenden. Även brottsmål inkluderas.

Överfallsskydd

Ifall du skulle bli överfallen på något vis, t ex misshandlad eller råka ut för en våldtäkt får du ersättning genom din villaförsäkring. Du får kostnader för sjukhusvistelse ersatta och även pengar som täcker utebliven inkomst om du inte kan jobba efter överfallet. Om du skulle få bestående men kan du få ut ett engångsbelopp.

Reseförsäkring

I villaförsäkringen ingår även en reseförsäkring som ger dig skydd när du lämnar hemmets trygghet och ger dig ut på resande fot utomlands. Då har du bra skydd mot olika saker som kan hända så som sjukdom, olyckor, stöld, skador på egendom, förseningar och inställd resa. Detta gäller för resor i upp till 45 dagar, längre resor kräver tilläggsförsäkring.

Ansvarsskydd

Ifall du skulle råka hamna i en tvist på grund av att du t ex skadat någon person eller dess egendom kan du få hjälp från försäkringen. Du får inte bara pengar utan även hjälp att reda ut situationen. Först kan försäkringsbolaget hjälpa dig att avgöra ifall du faktiskt behöver betala skadestånd och sen att förhandla fram hur mycket. De betalar sedan skadestånd och rättegångskostnader.

Specifika villkor och extra skydd för villa / hus

Det är inte speciellt mycket som skiljer en villaförsäkring från vilken hemförsäkring som helst. Det som eventuellt kan skilja är att det ingår speciellt skydd för just din villa och din tomt. Sådant som en person som bor i lägenhet inte skulle behöva med andra ord.

Exakt vad det är du får är svårt att säga eftersom alla villaförsäkringar har sina egna villkor. Du får kolla upp med de olika försäkringsbolagen exakt vad som ingår i den försäkring du har eller funderar på att skaffa. Det kan exempelvis vara ersättning för uppbrutna fönster eller dörrar, värmepumpar och oljepannor som går sönder eller sådant som har installerats felaktigt. Det kan även vara andra skador på ditt hus eller runt omkring på din tomt.

För att hitta en bra villaförsäkring bör du kolla runt en del och jämföra vad som ingår (och även priset givetvis). Välj en försäkring som passar dina behov och som känns trygg. Ifall det som normalt ingår inte känns tillräckligt finns det även mängder av tilläggsförsäkringar som ger skydd för allt möjligt. Det kan vara en drulleförsäkring som ersätter klumpiga olyckor eller en utökad försäkring för hemelektronik som sänker självrisken och ger bättre villkor etc.