Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En reseförsäkring är som namnet säger en försäkring som gäller vid resor utomlands. Den täcker in sjukdom och skador som uppstår vid olyckor eller överfall, stöld och en del annat sådant, när du är ute och reser. Reseförsäkringen ingår vanligen i en hemförsäkring så ifall du redan har en hemförsäkring har du troligen också en reseförsäkring.

Reseförsäkringen gäller inte bara för dig utan för hela din familj om ni bor på samma adress och är folkbokförda där. Den kan även gälla barn under 18 år som bor på annan plats om dessa är upptagna i försäkringsbrevet. Ifall du själv inte har någon hemförsäkring men någon annan som du bor med har en så har du troligtvis skydd via den.

En sån här försäkring gäller vanligtvis resor utomlands i upp till 45 dagar. Ifall du tänkt vara utomlands längre än så behöver du skaffa en tilläggsförsäkring som förlänger ditt skydd ytterligare. Den gäller för dig som privatperson och inte ifall du åker utomlands för att jobba eller liknande. Det finns troligen tillägg att skaffa även för dessa situationer dock, eller att du är försäkrad genom jobbet.

Vad som normalt ingår i en reseförsäkring

En reseförsäkring är riktigt bra då den ger ganska mycket skydd för dig när du är utomlands. Vi ska här gå igenom de vanligaste delarna och de vanligaste villkoren. Det kan variera lite mellan olika försäkringsbolag så läs igenom villkoren innan du tecknar din hemförsäkring.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Sjukdomar och skador

Du har bra skydd ifall du blir sjuk eller skulle råka skada dig medan du är utomlands. Om du måste uppsöka sjukhus får du ersättning för sjukvården, resor till och från sjukhus och olika merkostnader som kan tänkas uppstå i samband med din vård, så som mat och boende för den som vakar över någon som är sjuk. Det gäller tandskador och ifall du behöver akut tandvård.

Ifall sjukdom eller skada gör så att du måste avbryta semesterresan ersätts detta av reseförsäkringen och ifall du skulle bli sängliggande och måste vila i mer än fyra dagar kan du även få ut pengar som ersättning för den tid du inte kan njuta av semestern som planerat. Sådan vila ska beordras av läkare och du ska börja räkna dagarna från att du besökt läkare, inte tidigare. Om du känner dig risig är det alltså en fördel att tidigt uppsöka läkarvård så att du snabbare kan börja räkna de dagar du eventuellt måste vila.

Vad du inte kan få ersättning för från din reseförsäkring är ifall du redan var sjuk när du lämnade Sverige. Ifall du var sjuk sedan tidigare får du inga pengar för sjukvård utomlands, troligen inte ens ifall du blir värre under semesterns gång. Ta gärna därför och besök läkare hemma innan du ska iväg så att du kan bli så frisk som möjligt inför resan. Du kan i många fall inte heller få ersättning för skador som uppstår i samband med sjukdomar, olyckor eller andra händelser som uppstår i samband med droger eller alkohol.

Förstörd egendom och stöld

En reseförsäkring kommer också gå in och ge ersättning för egendom som förstörts eller stulits. När det gäller skador brukar det ofta handla om bagage som skadats under flygningen och det kan ju även hända att det kommer bort eller blir stulet. Reglerna för detta får du läsa i villkoren men det gäller framför allt bagage som checkats in på flygplatsen. Ofta ersätter flygbolaget själva dig ifall något bagage kommit bort eller blivit ordentligt försenat.

En stor del av försäkringen är skydd mot stöld, vilket tyvärr inte är helt ovanligt i utlandet. Du kan få pengar ifall du förlorar dina värdesaker ifall du t ex råkar ut för ficktjuvar, blir rånad eller om det blir inbrott. Tänk på att förvara dina värdesaker - allt från kamera, mobil och plånbok till surfplatta och klocka - på ett säkert ställe. Det är ofta ett krav att du varit ansvarsfull och försiktig med din egendom för att du ska få ut något på försäkringen. När du är ute och ser dig omkring bör du förvara plånbok och annat du har med dig på ett ställe som är svårt för en ficktjuv att komma åt och inte lämna något oövervakat. På hotellet kan du med fördel låsa in sakerna i ett kassaskåp, säkerhetsbox eller åtminstone i en resväska.

Ifall du blir bestulen ska du helst börja med att polisanmäla saken. Därefter bör du kontakta ditt försäkringsbolag. Glöm inte heller bort att spärra stulna kreditkort och mobiltelefoner så att ingen kan använda dem. Glöm inte heller att du nästan alltid har en självrisk på egendom som försvinner eller går sönder, t ex minst 1500 kr som du betalar själv innan försäkringen går in.

Annat som ingår i en reseförsäkring

Förutom allt det bra som räknats upp tidigare kan en reseförsäkring även ge ersättning för andra saker som kan påverka din resa negativt. Det kan t ex vara att din resa försenas rejält på grund av tekniska fel eller stora förseningar för flyg. Det kan även vara ifall du råkar ut för en olycka som gör att du missar ditt flyg eller båt etc och av detta skäl inte kommer iväg.

Exakt vad som gäller för såna här saker och exakt vad som ingår kan skilja sig beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Läs igenom alla villkor för att få reda på vad din hemförsäkring har för typ av reseförsäkring och vad som ingår. Letar du efter en ny försäkring bör du försöka väga in alla delar och se till att du får en bra och prisvärd reseförsäkring.