Stöld är något som givetvis är tråkigt att råka ut för, oavsett på vilket sätt det sker och i vilken omfattning. Det är också något som man förmodligen tänker ska ingå i en hemförsäkring och det finns också ganska bra skydd för detta. Vi ska gå igenom när hemförsäkringen täcker stöld och när den eventuellt inte gör det samt lite annat som är bra att tänka på.
När täcker hemförsäkringen stöld?
Din hemförsäkring är i första hand tänkt att skydda din egendom i hemmet. Det innebär att om det börjar brinna eller liknande så får du ersättning för om bostaden och egendom i bostaden blir skadad. På samma vis gäller försäkringen i grund och botten för stöld.
Du får ersättning för sådant som blir stulet ifrån ditt hem och du kan även få ersättning för skador som uppstår vid inbrott, t ex skadegörelse eller skadade dörrar och fönster. Det innebär ganska enkelt sagt att du kan få ersättning från din vanliga hemförsäkring om någon stjäl dina saker vid ett inbrott eller på liknande vis.
Försäkringen brukar täcka in sådant som förvaras inomhus men normalt även biutrymmen så som källare, garage, vind, förråd och liknande. Sådant som finns i trädgården kanske inte täcks av försäkringen då du förmodligen inte har uppfyllt aktsamhetskraven här – eftersom egendomen då har varit för lätt att stjäla.
Försäkringen gäller inte bara för din egen egendom utan även saker som du har hyrt eller lånat av någon annan, om du har dem i din besittning. Detta kan vara bra att veta, så att du faktiskt kan ordna med ersättning från din egen hemförsäkring om du råkar bli bestulen på din väns egendom.
Stöld från annan plats än ditt hem
Det fina med hemförsäkringen är att den inte bara täcker in stöld från din bostad utan även från andra platser, men inte från var som helst. Några platser som täcks av försäkringen är t ex din arbetsplats, hotellrum och liknande när du är ute och reser, gemensamma utrymmen så som tvättstuga eller cykelrum, ditt bankfack eller till och med lokaler som tillhör ett företag hos vilket du har lämnat din egendom (t ex ifall du har lämnat in något för förvaring, reparation eller dylikt).
Försäkringen täcker dessutom in stöld ur bilen. Detta gäller för sådant som du har med dig när du är på resa med bilen och inte när den t ex står parkerad utanför din bostad någon längre tid eller om du har lämnat den parkerad vid en flygplats, tågstation eller liknande.
Egendom du bär med dig utanför ditt hem
Du har även ett skydd för egendom som du själv har med dig när du lämnar ditt hem. Så ifall du skulle bli bestulen, t ex rånad eller råka ut för en ficktjuv osv när du är ute på äventyr så kan detta täckas av försäkringen. Det är viktigt att du har dessa saker med dig, t ex i fickorna eller i en väska eller att du åtminstone har låst in dem någonstans där du är den ende som kan komma åt dem – annars är risken att försäkringen inte gäller.
Om du har med dig t ex en cykel eller barnvagn när du är ute kan du få ersättning ifall dessa blir stulna, t ex om du blir rånad. Förutom ersättning för stöld kan du även få ersättning ifall din egendom blir utsatt för skadegörelse eller om någonting skadas i samband med att du blir överfallen / rånad. T ex om dina glasögon skulle slås i marken osv.
För saker som du haft med dig utanför bostaden gäller att du inte har glömt kvar egendomen eller tappat den någonstans, inte ens om detta slutligen har lett till att den blivit stulen. Det är nämligen något som försäkringen inte ersätter.
Vad täcks inte av försäkringen?
Något som är viktigt att ha i åtanke är att pengar, värdehandlingar och annan stöldbegärlig egendom inte ersätts om den förvaras i biutrymmen så som garage, förråd eller källare och det gäller även om du har haft dessa saker i bilen.
På ditt arbete gäller att dessa saker inte täcks av försäkringen utöver om du är på jobbet när stölden sker. Du kan alltså inte lämna dessa saker över natten och få ersättning om de försvinner. Du har ingen ersättning för dem på hotellrum, i värdeskåp osv heller så det är viktigt att hela tiden ha koll på sina pengar och speciellt stöldbegärlig egendom. Lås in dem ordentligt eller ha dem med dig.
Du kan inte heller få ersättning från hemförsäkringen för stöld ifall du frivilligt har släppt in personen som stjäl från dig eller ifall personen har haft tillåtelse att vistas i din bostad. Detta gäller även om hen har haft tillåten tillgång till nyckel och kunnat släppa in sig själv.
Övriga saker som räknas som stöldbegärlig egendom utöver t ex pengar är föremål av ädel metall, föremål med ädelstenar, klockor, tv, ljudsystem, datorer, mobiltelefoner, surfplattor, gps, vapen, alkohol och i princip alla saker vars enskilda värde överstiger 15 000 kr (här kan olika försäkringsbolag ha olika belopp). Det är alltså ganska många saker på denna lista.
Viktigt att du är aktsam och hanterar din egendom på ett bra sätt
Man kan inte hantera sin egendom hur som helst och räkna med att få pengar från försäkringen ifall något händer med den. Du måste vara aktsam och uppfylla kraven för detta. När det gäller din bostad ska alla ytterdörrar vara låsta och även fönster ska vara stängda och låsta om ingen är hemma.
Nyckel måste du förvara på ett bra sätt och du bör helt klart inte förvara den tillsammans med uppgifter om adress eller annat som gör att man enkelt kan avgöra vart den går. Om du skulle tappa din nyckel eller misstänka att någon obehörig kan ha fått tillgång till en nyckel ska du direkt byta lås. Du kan få ersättning för låsbyte om nyckeln har försvunnit på ett vis som ersätts av försäkringen, t ex att den blivit stulen.
Sådana saker som du lämnar kvar i bilen bör du alltid gömma undan så att man inte kan se dem utifrån. Lägg alltså undan saker i handskfack eller mittfacken så att det inte går att upptäcka dem. Dessutom ska man givetvis alltid låsa bilen.
För alla saker som man bär med sig när man är ute gäller att man försöker att hantera dem på ett så bra sätt som möjligt, för att undvika stöld. Du ska alltså vara aktsam med det som du har med dig. Du bör placera din egendom i bra / säker ficka eller i väska och ha koll på väskan. Bakfickan eller ytterfack på väska som är öppna är aldrig ett bra ställe.
Förvara dina saker på ett sådant sätt att du har bästa möjliga chans att upptäcka ifall någon försöker stjäla dem. Om du har dem på ett ställe så att du omedelbart kan upptäcka en stöld är det en klar fördel. Då är risken mindre att du helt enkelt inte märker att du blivit bestulen, t ex om du råkar ut för en ficktjuv.
Ersättning av stulen egendom
Om man råkar ut för en stöld så ersätts egendomen på samma vis som om den hade blivit förstörd. Vissa saker får du ersättning för rakt av medan det för vissa saker kan bli fråga om mindre ersättning beroende på ålder. Detta gäller sådana saker som tappar snabbare i värde så som datorer, mobiltelefoner, cyklar, digitalkameror osv.
Du får ersättning enligt en tabell som visar hur många procent av inköpspriset som ersätts. Ofta är kraven här ganska hårda, på så vis att den ersättning som betalas ut minskar ganska mycket för saker som är några år gamla. T ex kan en mobiltelefon ersättas till 100 % om den är mindre än sex månader gammal men direkt efter detta kan ersättningen minskas till t ex 70 %. Är deän äldre än ett år kan det vara 50 % osv.
Alla försäkringsbolag har sina egna tabeller för hur saker ersätts och det kan variera hur hårda de är här. Ett bolag kanske ersätter 50 % efter ett år och ett annat kan ersätta lika mycket efter två år. Detta är något som är bra att ha koll på och kanske även något som är värt att väga in när man väljer försäkringsbolag.
Olika typer av egendom har olika värdeminskning. Det är t ex inte alls lika stor värdeminskning på hushållsmaskiner eller cyklar som det är på mobiltelefoner och datorer. Tyvärr kan det i många fall, speciellt för sådant som tappar i värde snabbt som mobiler, bli ganska liten ersättning redan efter ett par år. Det är då inte ens alltid värt att utnyttja försäkringen, då man även måste betala självrisk innan försäkringen går in och betalar. Kolla igenom tabellen för att se vad du kan få för ersättning.
Med tanke på alla regler som måste uppfyllas för att få ersättning alls och hur liten ersättningen ibland kan bli på, speciellt på elektronik som är lite äldre, så är det ett bra tips att vara extra försiktig med dessa grejer och göra allt för att undvika att de blir stulna. Det kan givetvis hända att man blir rånad på mobilen eller liknande och det kan man inte göra så mycket åt – men tänk alltid en gång extra och se till att du skyddar din egendom på bästa sätt.