Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Försäkringspremien är samma sak som kostnaden för din försäkring. Du kan ofta välja mellan att betala din premie varje månad, kvartal, halvår eller till och med år. Försäkringsbolag kan ha lite varierande alternativ och du kan välja ett som känns lagom för dig.

Din försäkringspremie påverkas av en hel del olika faktorer och man kan i princip säga att ju mer du vill ha ut av din försäkring, ju dyrare blir den. Om man är på väg att köpa en bil så blir den dyrare ju mer utrustning man väljer att lägga till och det är ungefär samma sak med en försäkring.

Det finns ett antal olika val som ska göras när man skaffar sin försäkring. Flera av dem påverkar priset, t ex försäkringsbelopp, självrisk, om man vill ha några tilläggsförsäkringar. Detta ska vi ta upp i den här artikeln tillsammans med lite tips för att hitta bra och billiga försäkringar. Del två tar upp sådana saker man själv inte kan styra över på samma sätt - gå dit nu och läs mer.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

När du själv kan påverka din försäkringspremie

Du kan givetvis påverka priset på din försäkring genom att välja en billigare försäkring framför en dyrare. Detta handlar om att jämföra priser och att hitta en bra och prisvärd försäkring, men det är inte riktigt vad denna artikel är tänkt att handla om. Du kan läsa om att jämföra försäkringar och hitta billiga försäkringar i en annan artikel.

Det jag tänker på här är de val man gör när man håller på att skaffa en viss försäkring. Dessa val kan variera en del beroende på vilken typ av försäkring det gäller men i grunden är det ofta samma typer av val som påverkar priset.

Självrisken

En av de saker som i princip alltid påverkar storleken på premien är vad man gör för val angående självrisk. Självrisken är det belopp man själv får stå för om något skulle inträffa, innan försäkringen går in och betalar resten. Du kan ofta välja storlek på självrisken när du tecknar din försäkring. Det kan exempelvis finnas tre alternativ med en låg, mellan och hög självrisk.

Väljer du en låg självrisk betyder det att du betalar mindre pengar själv och försäkringsbolaget betalar mer. Det innebär att de tar ut en högre kostnad för försäkringen. Ifall du väljer en hög självrisk betalar du själv en större del varje gång du måste utnyttja din försäkring och då kan du istället för en lägre kostnad.

Ska man då välja en hög eller låg självrisk? Svaret är som väntat att båda alternativen har sina fördelar. En låg självrisk blir fördelaktig när det väl händer något och du behöver utnyttja försäkringen. Då behöver du inte betala så mycket ur egen ficka. En hög självrisk är mer fördelaktig för den fasta kostnaden för din försäkring som du betalar i varje månad eller år.

Valet är inte alltid lätt och du bör fundera på vad som passar dig bäst. Ifall du har en tight budget kan en hög självrisk göra din försäkring billigare, men risken finns ju självklart alltid att olyckan är framme och du måste utnyttja försäkringen. Då blir det istället dyrare för dig. Ifall du tror att du sällan kommer ha användning för försäkringen kan en högre självrisk vara att rekommendera. Om du istället tror att du kommer kunna behöva utnyttja försäkringen ofta är det bättre att välja en låg självrisk.

I en del fall kan man köpa till så kallad självriskreducering vilket är en "tjänst" som innebär att du slipper betala någon självrisk alls, eller ett klart lägre belopp, ifall något händer. En sådan sak är givetvis att räkna som en slags försäkring i sig och det kostar extra. Självriskreducering är för dig som känner att du hellre har en högre försäkringspremie men inte vill betala något om du väl behöver utnyttja försäkringen.

Försäkringsbelopp

Försäkringsbeloppet är det belopp du väljer att försäkra något mot. Det kan vara det belopp du sätter som värde på din egendom när du tecknar en hemförsäkring. Väljer du där 100 000 kr så blir försäkringen billigare än ifall du väljer 500 000 kr. Det är likadant med andra försäkringar, t ex om du skaffar en livförsäkring.

När du väljer försäkringsbelopp för t ex hemförsäkringen ska du givetvis försöka sätta ett värde som motsvarar det riktiga värdet på din egendom. Du kan sätta ett lite lägre belopp om du känner att det är ok och vill ha en lite billigare försäkring och tvärtom. Precis som för självrisken är det ett avvägande mellan en dyrare försäkring och att få ut mer eller mindre pengar när du väl får användning för försäkringen.

Tilläggsförsäkringar

När du skaffar en försäkring finns det ofta ett gäng olika tilläggsförsäkringar som du kan välja utöver huvudförsäkringen. Tilläggen ger utökat skydd av olika slag och ibland kan de vara bra att ha och i andra fall kan de vara överflödiga. När du tecknar din försäkring får du titta på vilka tilläggsförsäkringar som finns och se ifall det finns någon som är värd att betala lite extra för.

En tilläggsförsäkring kan t ex täcka in något som den vanliga försäkringen normalt inte täcker eller så kan den erbjuda bättre skydd eller större utbetalningar för någon eller några av de saker som redan ingår i huvudförsäkringen. Det är alltid en fråga om pengar när man funderar igenom ifall man ska teckna någon tilläggsförsäkring. Väg risken mot kostnaden.

Rabatter och erbjudanden

De flesta försäkringsbolag har någon slags rabatt som du kan utnyttja. Det är något som är bra att ha i minnet och att väga in när man jämför olika försäkringar som är likvärdiga. Den bästa rabatten brukar vara den man får ifall man samlar flera försäkringar hos samma bolag. En samlingsrabatt kan ge upp mot 20 % på vissa eller alla försäkringar.

Något man ska komma ihåg är dock att inte alla försäkringar får rabatten i alla lägen. Det kan t ex vara så att vissa försäkringar ger rabatt men kan inte själva utnyttja den. T ex kanske en hemförsäkring får rabatt medan bilförsäkringen ibland bara ger större rabatt men du har inte rabatten på bilförsäkringen i sig.

Annan rabatt man kan få är exempel genom att teckna försäkringen online. Det brukar vara några hundralappar men det är roligare att lägga de hundralapparna på lite god mat än på försäkringar. Det viktiga är i vilket fall att inte glömma bort att det går att få lite rabatt ibland. På lång sikt är 10 - 20 % ganska mycket pengar.

Gå vidare till Vad påverkar din försäkringspremie? Del 2