Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Försäkringar kostar pengar och så länge man inte råkar ut för något och behöver använda dem känns det lite som att slänga pengar på något ganska abstrakt. Tidvis kan det kännas som att man inte får någonting tillbaka för de pengar man lägger ut månad efter månad. Samtidigt inser nog de flesta att försäkringar är viktiga och att man inte kan strunta i dem.

Det är dock inte helt enkelt att veta vilka försäkringar som man behöver och vad man kanske kan skippa. Eftersom det finns så många olika försäkringar där ute är det lite av en djungel när man ska välja. Det är ofta svårt när man ska besluta sig för vilket försäkringsbolag man ska bli kund hos men ibland är det även lurigt att bestämma vilka typer av försäkringar man bör ha.

Här ska vi försöka gå igenom lite olika typer av vanliga försäkringar som man normalt bör eller kanske måste ha och varför de är viktiga. Det är givetvis inte helt säkert att alla försäkringar behövs för alla människor och i alla lägen men det är en hyfsad grund att stå på när man tar sina beslut.

Hemförsäkring

En försäkring som du bör ha är hemförsäkringen. Det är inte säkert att du själv behöver skaffa en i din nuvarande situation då en hemförsäkring vanligen gäller för den som tecknar försäkringen och den personens familj. Där innefattas alla som är folkbokförda på samma adress och i vissa fall även barn som bor på annat ställe.

Du kanske just nu är inkluderad i din sambos eller dina föräldrars hemförsäkring och då behöver du alltså inte oroa dig. Ifall du bor själv eller vet om att den som du bor tillsammans med inte har en hemförsäkring är det läge att se över detta då hemförsäkringen ger mycket bra skydd och är dessutom relativt billig.

Prisvärd försäkring som ger mycket skydd

En hemförsäkring ger så pass mycket skydd att det är svårt att argumentera för att inte skaffa den. Du har först och främst skydd för din egendom så som dina prylar eller din bostad i sig men det finns även andra bra delförsäkringar så som rättskyddsförsäkring, ansvarsförsäkring, reseförsäkring och överfallsförsäkring.

Det ingår så många olika saker i en hemförsäkring och du har skydd för dina saker och dig själv och slipper riskera att få betala skadestånd eller rättegångskostnader osv. Du har alltså väldigt mycket olika i en hemförsäkring och trots detta är det en billig försäkring. Du behöver inte betala speciellt mycket per månad för att känna dig trygg i ditt hem (eller utanför).

Bilförsäkring

Har du en bil som du tänkt köra på allmänna vägar behöver du någon typ av bilförsäkring. Den allra billigaste varianten heter trafikförsäkring och är obligatorisk, du måste alltså ha den. Ifall du kör din bil utan trafikförsäkring så blir det dyra böter varje dag tills du väl skaffar en försäkring. Det är en väldigt onödig kostnad att dra på sig.

Även om trafikförsäkringen är den enda delen av en bilförsäkring som är obligatorisk så brukar de allra flesta välja ett bättre skydd. En trafikförsäkring ersätter endast skador på andras egendom (så som andra bilar eller saker) som du kan tänkas råka skada eller på personer som du eventuellt skadar. Den ersätter inget för skadorna på din egen bil ifall du orsakar en olycka.

Det klart vanligaste alternativet är en helförsäkring. Den täcker in allt du behöver så som skador på din bil ifall du råkar krocka eller har otur på annat vis, brandskador, vandalisering och stöld etc. Då har du ett ordentligt skydd. En bilförsäkring kan tyvärr kosta lite mer men är också väldigt bra att ha då bilar har en tendens att bli skadade med jämna mellanrum.

Olycksfallsförsäkring

Det här med att ha en olycksfallsförsäkring är något man får fundera lite på. Det är en försäkring som kanske inte alla har men som givetvis i de flesta fall är bra att ha. Den ersätter dig ifall du skadar dig eller ifall du skulle bli invalidiserad osv och därför är den ett bra skydd.

Ifall något skulle hända så att du inte kan jobba eller tvingas jobba mindre kan det bli tufft ekonomiskt och då är en sådan försäkring trevlig. Du har även hjälp med kostnader som uppstår i samband med olyckan i sig som sjukhusvistelse och rehabilitering.

Givetvis kan du här välja bort försäkringen för att spara pengar. Så länge inget händer har du ju sparat pengar men när olyckan väl är framme blir det tyvärr snabbt dyrt. Du kan alltid försöka bedöma hur "säker" din vardag är och hur stor risken är att något kan inträffa, men det är en svår sak att avgöra. Olyckor händer och de händer när man minst anar det.

Djurförsäkring

Har du ett husdjur så har du också möjligheten att skaffa en försäkring för det djuret. Det är givetvis vanligast för lite större djur så som hästar, hundar och katter men det finns även möjlighet att försäkra andra djur.

Många väljer kanske att inte försäkra t ex sin hund eller katt och det kan vara det val som blir billigast i längden, men samtidigt finns alltid risken att husdjuret skadar sig eller blir sjukt. Något man ska veta är att det kostar väldigt mycket pengar att vårda ett djur hos veterinären. Det behövs inte speciellt stora ingrepp eller behandlingar för att det ska bli många tusenlappar.

När något inträffar och hunden eller katten skadar sig är det inte så kul att behöva tveka att hjälpa djuret bara för att det är så dyrt. Ofta är husdjuret en del av familjen och då vill man ju gärna ge det bra vård. En försäkring kan kännas dyr innan något har hänt men kan vara väldigt skön att ha när olyckan är framme och man slipper betala de dyra räkningarna.

Fundera på vilka risker du utsätter dig för och hur ditt liv ser ut

Det bästa sättet att avgöra vilka försäkringar man behöver är att se på sitt liv och fundera över var riskerna finns. Ifall man älskar att resa behöver man troligen en bra reseförsäkring. Det ingår nästan alltid en reseförsäkring i din hemförsäkring, så på det viset är du skyddad, men kanske behöver du utökat skydd för att du reser ovanligt länge eller göra ovanliga saker på resan.

Har du familj och känner att du vill ha mer trygghet för dem kan du se över alternativ så som livförsäkring för den händelse att man skulle råka dö (och då vill man ju gärna att familjen ska klara sig ekonomiskt när man är borta) och sjukvårdsförsäkring som ger ersättning och hjälp när man är sjuk. Sådana försäkringar kostar en slant men kan erbjuda en trygghet och säkerhet till familjemedlemmar som man gärna vill ge dem.

Är man en ovanligt klumpig person som ofta råkar tappa mobilen i toaletten eller välta ner dyrbara saker eller spilla kaffe i bilen så kan en tilläggsförsäkring till hemförsäkring som heter drulleförsäkring vara ett alternativ att titta på. Då får man mer skydd för klantiga olyckor där man själv råkar göra något dumt. För vissa är det värt pengarna utan tvekan, för andra är det inte värt det alls.

Du kan rent allmänt försöka se vilka delar av ditt liv och det du gör i din vardag som kan innebära problem. Det är framför allt sådant som kan bli dyrt ifall något skulle hända som är värt att fundera närmare på. Utbudet av försäkringar är stort och det finns någon slags försäkring för de flesta lägen. Om du känner att risken är lite större att något kommer inträffa eller att det blir lite för dyrt om något faktiskt skulle hända så har du där ett bra tillfälle att försäkra dig.