Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Vad ska man egentligen ha en försäkring till? Att försäkra någonting kostar en del pengar - det är defintivt inte gratis. Ibland känns det kanske onödigt att lägga en massa pengar på en försäkring för risken är ju ändå ganska liten att något händer. Samtidigt kan en försäkring kanske vara ganska bra att ha när det väl händer något, speciellt om försäkringen gäller något med ett stort värde.

Så länge allting går bra och man inte behöver utnyttja sin försäkring kan det kännas lite som att man betalar en massa pengar utan att få någonting för dem. Varje år lägger man tusenlappar på bilförsäkring och hemförsäkring men eftersom man inte råkat ut för någon krock med bilen eller haft oturen att råka ut för något i hemmet så har man inte behövt utnyttja försäkringen. Men en försäkring är helt enkelt till för de gånger när någonting faktiskt händer och då är man ofta glad att man har en. Då är det ofta värt pengarna till slut.

Några bra skäl till att ha en försäkring

Man ska inte se en försäkring bara som en kostnad som inte ger något så länge man inte råkar ut för en olycka. Man ska se en försäkring som en trygghet och en säkerhet. Du betalar pengar för att känna dig trygg ekonomiskt och för att veta att du kommer att klara dig bra även om du skulle råka ut för något i framtiden.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Ekonomisk trygghet är värt en hel del

Den ekonomiska tryggheten är viktig. Förhoppningsvis sparar du pengar varje månad i en buffert, som du kan ta ifrån ifall något oväntat händer, t ex ifall du förlorar jobbet eller ifall du blir sjuk eller behöver köpa ett nytt kylskåp. Det är bra att ha en buffert som du kan låna ifrån ifall du får ekonomiska problem, så att du inte plötsligt står utan möjlighet att betala hyra eller mat etc.

En försäkring är en trygghet på ungefär samma sätt som en buffert. Den hjälper dig att klara av ekonomiska problem som uppstår i samband med specfika situationer. Om du har en hemförsäkring och råkar ut för inbrott eller skadegörelse eller brand kan du plötsligt stå utan viktiga saker som du måste ersätta med nytt. Det kan vara dyrt att köpa nya saker så som kläder, kyl och frys, säng, tv eller dator etc och då är det väldigt bra att ha en försäkring som går in och betalar det mesta.

Dyra saker bör man försäkra

Vissa saker har ett så pass högt värde att det helt enkelt är dumt att inte investera i en försäkring. Detta gäller för t ex en bil eller annat fordon av högre värde, en båt och ett hus etc. Sådana saker kan man inte bara ersätta rakt upp och ner ur egen plånbok ifall de blir förstörda eller blir stulna. Det skulle kosta för mycket. En försäkring är därför ett bra alternativ.

En del försäkringar är väldigt prisvärda

Hemförsäkring är ett exempel på en försäkring som är riktigt prisvärd. Den kostar inte speciellt mycket vare år men den täcker in väldigt många olika saker. Den ger inte bara skydd till ditt hem och din egendom utan den skyddar även dig själv från skadestånd, rättstvister och överfall etc och det finns till och med en reseförsäkring.

Det fina är dessutom att hemförsäkringen täcker in hela din familj om de bor på samma plats (och till och med barn som bor på annan plats ibland). Det behövs alltså bara en enda hemförsäkring för alla i familjen. Så mycket som man får i en och samma försäkring till ett så pass lågt pris gör att det vore dumt att inte försäkra sig.

Väg risken mot kostnaden

Ibland kanske man funderar på att skaffa en försäkring men väljer att inte göra det. T ex kanske man har en hund och en cykel och har valt bort försäkringar för båda dessa. Det är självklart så att man ibland prioriterar bort vissa saker för att man inte tror att det är värt pengarna. När det gäller försäkringar kan man alltid väga risken att något händer mot kostnaden för försäkringen. Vilket tror du blir mest prisvärt i längden?

Ifall du bor någonstans där det är låg brottslighet och cyklar sällan blir stulna eller om din cykel inte är värd så mycket så att det inte gör så mycket ifall den försvinner kan det vara rätt val att inte ha en försäkring. När det gäller hunden får du helt enkelt väga risken att han / hon blir sjuk mot hur mycket det skulle kosta att ha en försäkring. Ifall det skulle krävas någon slags operation kan det bli dyrt men så länge du vet om det kan du alltid göra en avvägning.

Sammanfattning / Varför ska man skaffa en försäkring?

I de flesta fall är en försäkring inget du tvunget måste ha. Du har ett eget val. I några fall har du dock inget val alls utan måste ha en försäkring. T ex en trafikförsäkring (som minst, men du rekommenderas ha en helförsäkring) om du har ett fordon du tänkt framföra på allmän väg. De gånger du har ett val måste du ta beslutet själv.

Som jag har upprepat tidigare så handlar försäkringar om att skydda din ekonomi mot oförutsedda och tråkiga utgifter som kan uppkomma på grund av olyckor och andra oväntade händelser. Det bästa konkreta skäl jag kan ange varför du bör ha en försäkring av något slag såsom en hemförsäkring, bilförsäkring eller liknande är just att du skyddar din egen ekonomi och minskar risken avsevärt att hamna i en situation där du måste betala stora summor som du troligen har svårt att få råd med.

En hemförsäkring är t ex ett väldigt billigt sätt att skapa en trygghet för sitt hem och även för sig själv och sin familj. Du kan råka ut för inbrott, vattenskador, brand, överfall och ett antal andra saker och dessa kan leda till höga kostnader för dig t ex för att du måste ersätta förstörd eller stulen egendom. Utan försäkring måste du betala dem ur egen ficka och det är inte så roligt om det rör sig om flera hundratusen kronor. Med en försäkring kan du räddas undan att betala de stora beloppen.

Ekonomisk trygghet i större utsträckning än du kan spara till

Några har kommenterat att jag inte svarar klart på varför man behöver en försäkring. Den ekonomiska tryggheten är den stora grejen. Alternativet till att ha en försäkring är i princip att själv lägga undan X kronor i en extra sparbuffert varje månad som ska gå enbart till att betala för sådant som kan inträffa, t ex att din åkgräsklippare blir stulen eller om du får vattenskador i källaren.

Genom att spara själv så blir du inte av med pengarna om det skulle bli så att inget tråkigt någonsin händer. Då skulle pengarna finnas där, istället för att ha försvunnit ner i försäkringsbolagets fickor. Dock kan en försäkring ersätta mycket högre kostnader än vad du faktiskt har betalat in i premie till försäkringsbolaget, så du kan också vinna på att ha försäkringen om det blir dyrt.

En hemförsäkring kanske kostar bara 200 kr i månaden, vilket skulle bli ett sparande på 7 200 kr över tre år om du la undan pengarna. Dock skulle du mycket väl kunna råka ut för något under de kommande tre åren som skulle ha kostat dig 100 000 kr. Då har du verkligen tjänat på att ha försäkringen. Och ifall du sparar pengarna på egen hand så kan du ändå aldrig använda dem till något annat än att ha dem i beredskap, då det ju när som helst kan uppstå en riktigt dyr utgift som du behöver tillgodose.

Det jag säger är alltså att du alltid har ett val men de vanliga försäkringarna som bilförsäkring, hemförsäkring osv är så pass bra och viktiga att det är ekonomiskt dumt att välja bort dem. För mindre försäkringar som en cykelförsäkring etc kan man väga fördelar och nackdelar, fundera över risken och slutigen ta ett eget beslut.