Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En studentförsäkring är i grunden en hemförsäkring men som är specialanpassad för studenter. Detta är en försäkring som finns hos ett flertal av de större försäkringsbolagen men dock inget som finns hos alla försäkringsbolag. Det som gör en studentförsäkring speciell är att den siktar in sig på de behov som en student normalt har - vilket kan vara mindre budget, att man bor i studentrum eller lägenhet, att man behöver lite mer skydd för en sak men lite mindre av något annat osv.

Man ska inte tro att en studentförsäkring är mycket annorlunda än en hemförsäkring normalt är, för det är inte så mycket skillnad. Studentförsäkringen brukar ofta vara lite billigare och det är kanske så att din första försäkring som du teckna är just en studentförsäkring eller en hemförsäkring, när du flyttar hemifrån och ska klara dig själv. Något som kan vara bra att veta är att en sådan försäkring inte bara gäller dig utan även andra som bor på samma adress, så om du delar lägenhet med någon behövs det bara en försäkring.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Studentförsäkringen är som sagt lite billigare än en vanlig hemförsäkring då den ska passa en students plånbok. Den har lite mer fokus på sådant som studenter kan tänkas behöva, t ex bättre skydd för cykel eller lägre självrisker om det skulle inträffa en olycka etc. Av samma skäl kanske försäkringen har lite sämre täckning på andra ställen och en studentförsäkring kan ofta vara aningen mesigare än en riktig hemförsäkring, men samtidigt då också billigare som sagt.

Det här ingår i en studentförsäkring / vanlig hemförsäkring

  • Egendomsförsäkring - En stor del av försäkringen är givetvis att man har skydd för sina prylar ifall de skulle skadas, försvinna eller stjälas etc. Om du har lånat något för privat bruk ingår även detta in försäkringen.
  • Överfallsskydd - Detta del av försäkringen ger dig stöd ifall du blir överfallen, t ex misshandlad. Du får då ersättning för vård, bortfall av arbete och liknande.
  • Reseförsäkring - Om du är ute och reser har du skydd från din studentförsäkring via reseförsäkringe. Den gäller vanligen i utlandet i 45 dagar t ex om du blir sjuk, dina saker blir stulna eller går sönder, ifall du missar flyget och liknande.
  • Rättsskydd - Här får du ersättning och hjälp ifall du skulle hamna i en rättstvist. Du får ersättning för rättegång och advokat etc. Det gäller även för brottsmål.
  • Ansvarsförsäkring - Denna skyddar dig ifall du skulle råka skada någon annan person eller dennes egendom och på så vis bli skyldig att betala pengar t ex genom skadestånd. Försäkringen står då för kalaset.

Övrig bra information om studentförsäkring

Olika försäkringsbolag har sina egna varianter av studentförsäkringen. En del har den inte alls men hos de stora finns vanligen någon variant. Det brukar variera lite vad som ingår då försäkringsbolagen brukar vilja skapa en unik produkt som de tycker passar studenter. Det kan tänkas att försäkringen istället kallas för exempelvis ungdomsförsäkring och då är det i grunden samma sak men att den gäller för dig som är ung helt enkelt, vare sig du är student eller ej.

I vissa fall ingår ytterligare skydd i form av någon extra försäkring så som olycksfallsförsäkring och det kan även tänkas att tilläggsförsäkringar i stil med drulleförsäkring (som ger dig skydd mot att du skadar din egendom genom ren klumpighet) är extra billiga så att du enkelt kan lägga till det som just du behöver.

Du är inte ovanligt att du får ett bestämt försäkringsbelopp (alltså hur stort värde på din egendom du kan försäkra) som är lite lägre än än för vanliga hemförsäkringar men i gengäld är då priset på försäkringen lägre. Tanken är att du inte har lika mycket dyrbara prylar som behöver försäkras och att du på så vis kan få en billig försäkring.

Studera utomlands / Aupair

Om du tänkt dig att studera utomlands eller jobba som aupair kan det finnas speciella försäkringar för detta. Det kan finnas väldigt olika varianter för detta hos de olika försäkringsbolagen. Det kan vara en egendomsförsäkring för dina saker eller en sjukförsäkring som täcker kostnader ifall du blir sjuk eller skadar dig. Detta är inte nödvändigtvis en riktig hemförsäkring men kan vara en bra idé om du tänkt dig att arbeta eller studera utomlands.

Det kan finnas speciella krav för dessa typer av försäkringar och kanske gäller de som mest i ett bestämt antal år, t ex fem år. För att se vad som finns att välja på när det gäller försäkringar för unga som vill studera eller jobba utomlands är det bäst att kolla på de olika försäkringsbolagens webbsidor och läsa mer om deras alternativ. Kanske finns det något som passar dig.