Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En inkomstförsäkring funkar ungefär som namnet låter - den hjälper dig genom att betala ut extra pengar när du blivit arbetslös och förlorat din inkomst. När du är medlem i A-kassan (arbetslöshetförsäkringen) får du ut runt 11 000 kr som mest. Detta är inte någon jättestor lön, vilket gör att många gärna vill ha en högre ersättning. För att kunna få mer pengar kan du då teckna en inkomstförsäkring och på så vis få upp till 80 % av din förra lön.

Ett stort antal inkomstförsäkringar är kopplade till fackförbund och man kan då bara få försäkringen ifall man är medlem i dessa. I vissa fall ingår inkomstförsäkringen i medlemsskapet och eftersom du ändå betalar din avgift så betalar du automatiskt för försäkringen också. I andra fall finns inkomstförsäkring som ett tillägg där du i så fall betalar en extra premie ifall du är intresserad av denna tjänst.

Det finns dock även inkomstförsäkring för dig som inte är med i ett fackförbund. En del försäkringsbolag erbjuder dessa försäkringar och du kan teckna dem ifall du känner att du vill ha extra trygghet. Villkoren varierar en del så det är bäst att du läser på innan du väljer vilket försäkringsbolag du vill ha. Kolla alltid runt på vilka alternativ som erbjuds innan du beslutar någonting, så att du får en bra inkomstförsäkring med ett bra pris och vettiga villkor.

Varför behöver jag en inkomstförsäkring?

Det är givetvis inget måste med en inkomstförsäkring men den ger som alla försäkringar extra trygghet. Istället för att hjälpa dig med ersättning för stora kostnader så som t ex en bilförsäkring gör när du råkar ut för en bilolycka så får du istället ersättning när du blir av med din inkomst. Att få en lägre inkomst eller att förlora den helt kan vara förödande för din ekonomi och därför finns den här typen av försäkring som en extra trygghet.

När du är med i A-kassan får du givetvis en viss ersättning när du blir arbetslös. Denna ersättning ligger dock på ca 11 000 kr som mest, vilket skulle motsvara 80 % av 18 700 kr innan skatt. Det innebär att om din lön innan skatt var högre än 18 700 kr så förlorar du en del av de pengarna. En inkomstförsäkring betalar ut mellanskillnaden mellan det som du får från A-kassan och 80 % av din faktiska tidigare lön.

Som ett exempel kan man säga att om du hade en lön på 30 000 kr innan skatt och sedan förlorar ditt jobb så får du som mest tillgodoräkna dig en nettolön på 18 700 kr när A-kassan ska betala ut sin ersättning. De ger dig 80 % av 18 700 kr. Det är deras maxtak. Hade du kunnat få 80 % av 30 000 kr istället hade det blivit ett antal tusenlappars skillnad och ju högre lön du har på ditt nuvarande jobb, ju större blir skillnaden mellan den lönen och hur mycket du kan få som mest från A-kassan.

Att ha en inkomstförsäkring är alltså mest en fråga om ekonomisk trygghet då man kanske har kostnader som är anpassade till en viss inkomst och gärna vill få ut ersättning när man blir arbetslös som inte avviker för mycket från denna inkomst. Är du med i ett fackförbund kanske du redan har en sådan försäkring eller enkelt kan skaffa en.

Vanliga krav för att kunna teckna inkomstförsäkring

Exkat vilka krav som ställs på dig varierar lite då olika försäkringsbolag har sina egna villkor. Det finns dock en del grundläggande saker som i princip alla kräver. Dessa ska vi gå igenom lite snabbt nedan.

  • Du ska vara bosatt / folkbokförd i Sverige
  • Det finns ofta både en minsta och högsta åldersgräns, vilka kan variera
  • Du måste ha en tillsvidareanställning och omfattas av lagen om anställningsskydd
  • Du ska vara medlem i A-kassan (Arbetslöshetskassan)
  • Du får inte ha kännedom om att du är på väg att bli uppsagd eller liknande

Intressanta villkor

De mest intressanta villkoren handlar om hur mycket du som mest kan få i ersättning varje månad, hur stor procent av lönen du kan få ut, max antal dagar du kan få ersättning från inkomstförsäkringen och slutligen vad det är för kvalificeringstid. Alla dessa saker ska vi diskutera lite mer nedan.

Den maximala ersättningen du kan få ut varje månad handlar helt enkelt om var gränsen går för ersättning från försäkringen. Det kan vara t ex 60 000 kr, 100 000 kr eller kanske till och med 150 000 kr. Detta beror på villkoren hos aktuellt försäkringsbolag. De allra flesta försäkringarna ger dig ersättning så att du når upp till 80 % av din befintliga inkomst.

Du kan inte få ersättning i all evighet utan det finns ett visst antal dagar i potten som du kan ta från. Det kan finnas en maxgräns där som ligger mellan 150 dagar och 300 dagar, vilket också beror på försäkringsbolaget. Hur många dagar du får utnyttja kan även bero på hur många ersättningsdagar du har i din grundförsäkring ifall du är medlem i fackförbund.

Det finns något som heter kvalificeringstid och det är en intressant sak att ha koll på. Detta är den tid som du måste ha försäkringen innan du kan börja utnyttja den. Vanligast är 12 månader. Det innebär att du måste behålla din anställning (eller få en ny) i minst 12 månader efter det att du tecknat din inkomstförsäkring innan du kan få ersättning från den. Tanken bakom detta är att du inte bara ska kunna skaffa försäkring och sen blir arbetslös direkt utan du måste kunna behålla jobbet ett tag. Utan denna lite tuffa regel hade försäkringspremien blivit dyrare, eller så hade du inte kunnat få lika mycket i ersättning.

Lite övrig bra information om inkomstförsäkringar

Det kan alltid vara lite lurigt att veta hur det funkar ifall något händer, t ex ifall man blir deltidsarbetslös, sjukskriven, är föräldraledig etc. Det funkar så att inkomstförsäkringen är kopplad till A-kassan, så ifall du kan få ersättning från A-kassan så får du även ersättning från försäkringen. Ifall du av något skäl inte får pengar från A-kassan så får du heller inget från din inkomstförsäkring. Du måste vara tillgänglig på arbetsmarknaden för att få arbetslöshetskassa.

Ifall du har ett arbete men är föräldraledig och under denna ledighet blir av med jobbet så kan du normalt få inkomstförsäkring men det kan vara lite tuffare krav här. Kanske måste du t ex ha haft din försäkring i minst 18 månader och då givetvis även klarat av din kvalificeringstid. Det är alltid viktigt att läsa igenom villkoren för den försäkring man vill teckna så att man vet mer exakt vad som gäller.

När du blir arbetslös ska du givetvis börja med att anmäla detta till arbetslöshetskassan så att du kan börja få pengar från dem. Sedan tar du även och kontaktar ditt försäkringsbolag för att anmäla till dem att du vill få ut pengar på inkomstförsäkringen. Om allt då är som det ska kommer du få ut pengar så att du totalt (med A-kassa plus pengar från inkomstförsäkringen) når upp till 80 % av din gamla lön.

Du har som sagt alltid ett val när det gäller försäkringar, det finns inget som säger att du måste ha en inkomstförsäkring. Ifall du bestämmer dig för att satsa på en ska du dock se till att kolla på alternativen innan du gör ditt val så att du får en försäkring som passar din situation (och din plånbok). Ifall du ska skaffa inkomstförsäkring privat eller facket beror så klart på. Är du medlem i en viss fackförening blir det oftast med automatik att man kör på den försäkringen, speciellt ifall den ingår i avgiften. Ta gärna hjälp av resurser så som den här sidan och andra webbsidor för att samla info så att du kan ta ett kvalificerat beslut.