Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Något som tyvärr har blivit vanligare på senare år är identitetsstölder och id-kapningar, där någon brottsling "stjäl" din identitet för att använda till att köpa saker på nätet, ta lån, handla på kredit eller liknande. Poängen är att utnyttja din identitet för att få tag på pengar eller produkter och ifall de lyckas så får de prylarna / pengarna och du står där med skulderna.

Bedragarna kapar din identitet genom att komma över vissa uppgifter om dig som de kan använda t ex för att handla saker på nätet. Det kan vara personnummer, kortnummer och annat som kan användas för att göra saker i ditt namn. Problemet för dig är inte bara att någon kan köpa saker i ditt namn som du måste betala för - för detta kan gå att stoppa genom banken och då får du förhoppningsvis även tillbaka pengar - utan även att det t ex kan skada din kreditvärdighet och göra att du får betalningsanmärkningar och liknande i ditt namn.

Det kan vara väldigt drygt och jobbigt att få sin identitet stulen då det leder till krångel på många olika nivåer. Vanligen får du en mängd fakturor för sådant som bedragaren (eller bedragarna) har köpt eller gjort med hjälp av din identitet. Du måste hela tiden bestrida alla sådana krav och fakturor och göra vad du kan för att förebygga ytterligare bedräglig användning av din identitet. Du måste även polisanmäla alla bedragare. Allt detta kan ta mycket tid och kraft.

Det är inte ovanligt att man efter att ha fått sin identitet stulen både har problem med sin kreditvärdighet, kanske har förlorat tid och pengar plus att man känner sig stressad . Det går åt ganska mycket tid till att motarbeta bedragaren och att återställa sin ekonomi till tidigare standard. Med tanke på detta kan en speciell försäkring vara ett bra alternativ, speciellt om man känner att man inte skulle vara så bra på att hantera en sådan situation.

Du kan få din identitet stulen på ganska många olika sätt - t ex genom att någon stjäl din post (exempelvis brev från bank, försäkringsbolag eller liknande) med personlig information, genom falskt pass, stulet körkort eller till och med genom Facebook. Det finns många metoder för bovar som vill komma åt din personliga information.

Vad innebär ID-skydd / försäkring mot ID-stöld?

I grund och botten är detta en försäkring som ger dig skydd och hjälp ifall någon skulle stjäla din identitet och använda den i syfte att t ex köpa saker, ta lån eller krediter eller på annat vis utnyttja den för egen vinning. Du får förebyggande skydd i form av bevakning av din kreditinformation, personlig hjälp att lösa problemen som uppstår ifall du blir kapad och ekonomisk ersättning om du får skulder i och med ID-kapningen.

En bedragare kan köpa saker på nätet, boka resor, beställa kreditkort i ditt namn som de kan använda, teckna abonnemang och en del andra saker. Det är svårt att upptäcka att identiteten har blivit stulen förrän efter ett tag och då har bedragaren ofta redan hunnit försöka köpa en mängd olika saker och fakturor och liknande börjar ramla in.

ID-skydd är en typ av försäkring som erbjuds av vissa specialiserade bolag och du får exempelvis hjälp med att bevaka din kreditinformation och personuppgifter så att du kan meddelas så fort någonting ändras. Direkt när en kreditupplysning görs i ditt namn blir du uppmärksammad på detta och ifall det inte är du själv som har gjort något så vet du att det är något skumt på gång. Då kan du handla snabbare och stoppa bedragaren innan denne har hunnit komma igång och minimera skadorna.

Du får även hjälp med att hantera den situation som uppstår när din identitet blir kapad genom att bolaget hjälper dig att bestrida olika krav och fakturor som uppstått felaktigt genom själva id-kapningen. I detta ingår juridisk hjälp när det behövs. Slutligen får du får dessutom hjälp att återställa ditt kreditbetyg till det normala ifall det har skadats t ex genom många kreditupplysningar.

En del av det hela kan även vara ekonomisk ersättning ifall du förlorar pengar på grund av identitetskapningen. T ex ifall bedragaren lyckas handla något som du inte sedan kan stoppa eller bestrida eller andra typer av förluster. Exempelvis kan du få ersättning om du behöver spärra ditt personnummer.

Priser och villkor

Priset för ID-skydd är inte så högt per månad så det blir ingen stor kostnad om man känner för att lägga till detta försäkringsskydd till övriga försäkringar. De företag som erbjuder ID-skydd i dagsläget verkar ta 69 kr i månaden för tjänsten. Detta kan liknas vid kostnaden för en hemförsäkring, som också ofta ligger i samma prisklass eller lite högre.

Det är givetvis tråkigt att man ska behöva ha en försäkring för att skydda sig mot bedragare och tjuvar som utnyttjar en och stjäl ens identitet och pengar. Men tyvärr är det fler och fler som råkar ut för en identitetsstöld och det är inte allt för svårt att få tag på den information som krävs för att börja använda någon annans identitet.

Med ID-skydd kan du få en extra trygghet och slipper allt krångel, stress, tid och eventuellt dålig kreditvärdighet och skulder som en sådan stöld kan leda till. Det är både en trygghet och en direkt hjälp ifall något skulle hända. Det går inte att säga rakt av ifall det är värt pengarna eller ej men många förespråkar att det är bättre att vara på den säkra sidan.

Olika ID-skydd har givetvis lite olika saker som ingår och lite varierande villkor så du får kolla upp lite mer exakt vad som ingår hos det bolag du vill använda. Det vi nämnde ovan är några av de grundläggande saker som vanligen ingår. För att få reda på exakt vilka belopp och liknande som gäller får du kolla i deras egna villkor.

Det verkar vara standard att man övervakar ifall någon kreditupplysning tas i ditt namn (vilket sker ifall någon vill ta ett lån eller handla på kredit osv). Då har du chansen att stoppa bedragaren tidigt, innan så mycket skada har gjorts. Du får även praktisk hjälp och råd under händelsen, t ex med att bestrida fakturor och annan juridisk hjälp. Sista delen av försäkringen består av ersättning för ekonomisk skada som uppstått i och med identitetsstölden.

Behöver jag den här försäkringen?

Den här frågan kan du egentligen bara svara på själv. En försäkring är en ekonomisk trygghet i första hand och en praktisk hjälp ifall något skulle inträffa i andra hand. Vanligtvis är rådet att väga kostanden för försäkringen mot risken för att något skulle kunna hända. Om du känner att försäkringens pris inte är så högt i förhållande till risken så är det inte så dumt att teckna försäkringen.

Just en försäkring mot ID-kapningar och identitetsstöld är lite svår att säga så mycket om. Det vi vet är att det blir allt vanligare att brottslingar kapar identiteter och genom Internet finns det ganska många saker som de kan göra i ditt namn. Vi vet även att det finns ganska många sätt att kapa en identitet på, genom att stjäla post eller ett körkort, via Facebook osv. I och med att risken ökar så blir en sån här försäkring också mer logisk.

Det finns inget som säger att du kommer att få din identitet kapad men ifall det skulle hända så blir följden ofta många jobbiga problem. Det tar både tid och kraft och kan dessutom förstöra många saker i vardagen genom att du kan behöva spärra personnummer och att din kreditvärdighet går ner ordentligt. Det kan ta lång tid att återhämta sig från en sån här sak och man kan tyvärr lida en hel del av sviterna av en id-stöld.

Förebygg och undvik id-kapning

Du kan själv göra saker för att bli mer säker och för att skydda din identitet. En enkel sak är att skaffa ett lås till din brevlåda (eller kanske helt enkelt skaffa en ny brevlåda som går att låsa) då det är väldigt lätt i många fall att stjäla post. I brev från t ex Skatteverket, banken eller andra sådana ställen finns mycket information om din identitet som kan stjälas - personnummer, bankkonto, kortnummer och liknande.

En annan sak du kan göra är att alltid vara försiktig med id-handlingar som körkort och pass och se till att dessa är så svåra som möjligt att stjäla. Håll ordning på dem så att du inte tappar bort dem och förvara dem på bra ställe, även när du är ute och reser.

Internet är en stor del av våra liv nu för tiden men det skapar också större risker och gör det enklare för bedragare att samla in information om oss. Var försiktig med vad du skriver på Internet och undvik att dela med dig av personnummer och liknande. Ha gärna ett antivirusprogram installerat så att inget virus eller dolt program samlar information om dig i hemlighet. Tänk till lite extra när du använder Facebook. Ifall du får mail bör du alltid kontrollera att de är skickade från rätt avsändare och klicka inte på länkar i mailen om du kan undvika detta.

Ifall du fortfarande känner dig osäker och vill ha ett bättre skydd kan en försäkring så som ett ID-skydd vara bra. Det är ganska prisvärt om man jämför med alla problem och kostnader som kan uppstå ifall din identitet faktiskt blir stulen.

Säkra dig mot identitetsstöld med ID-skydd

Du kan skydda dig mot ID-kapningar och allt ont detta medför genom ID-skydd! Försäkringsbolaget mySafety har Sveriges mest sålda ID-skydd, med vilket du kan försäkra dig mot identitetsstöld. Bevaka kreditinformation och få direkt veta när någon tagit en kreditupplysning i ditt namn. Få hjälp att bestrida fakturor och annat när du blivit kapad. Få ersättning för kostnader som uppkommit genom ID-kapningen. Allt för endast 69 kr i månaden.

Säkra din identitet och din ekonomi med mySafety Försäkringar.