Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En häst är ofta en vän som man har en nära koppling till och som man vill ska må så bra som möjligt. Ifall hästen blir sjuk, råkar ut för en olycka eller av annat skäl mår dåligt vill man givetvis ge den bra vård och få den frisk så snabbt som möjligt. Det är då man kontaktar veterinären. Detta kan dock bli riktigt dyrt, speciellt om man har otur så att det är någon större grej eller om man har problem ofta.

En hästförsäkring är ett väldigt bra val eftersom den ersätter kostnader för vård hos veterinär och en del andra saker som kan hända. Med en försäkring sparar du mycket pengar ifall din häst skulle behöva en operation eller större behandling, men även de små sakerna kostar ganska mycket. Det blir extra dyrt ifall veterinären måste komma ut till dig eller om det är under jourtid.

Välj hästförsäkring beroende på typ av häst

Det finns många gånger olika typer av hästförsäkringar att välja på. Vilken av dem du ska ha beror helt enkelt på vilken typ av häst du har (alltså vad du har hästen till). Ifall du har en hobbyhäst bara för att rida behövs en lite mer grundläggande försäkring medan du behöver mer skydd ifall du har en travhäst eller avelshäst.

En del försäkringsbolag har olika försäkring för olika typer av hästar - ridhäst, travhäst, avelshäst, tävlingshäst etc - medan andra huvudsakligen har en grundförsäkring där du sedan kan skaffa någon ytterligare tilläggsförsäkring beroende på vilket behov som finns. I grunden är det inte så stor skillnad på de olika hästförsäkringarna men du bör alltid kolla upp villkor och vilket skydd du får.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Detta ingår vanligen i en hästförsäkring

Det finns nog fler olika försäkringar för hästar än för något annat djur och därför kan det vara lite lurigt att ge en riktigt bra bild av vad en hästförsäkring faktiskt ger för skydd. Dock finns det ett visst grundskydd som nästan alltid ingår och resten är sedan tillägg av olika slag beroende på vad man känner att man behöver och vad man använder hästen till.

Veterinärvårdsförsäkring

Den klassiska försäkringen för vård av veterinär ingår så klart även i en hästförsäkring. Det blir snabbt dyrt att vårda sin häst och då är det bra med en försäkring som täcker kostnaderna. Ersättning utgår för vård som krävs vid olyckor, sjukdom och andra problem som kräver veterinärvård.

Du kan själv välja försäkringsbelopp och självrisk (bland några alternativ). Försäkringsbeloppet är det belopp som du som mest kan få ut under ett försäkringsår och självrisken är hur mycket du själv måste betala innan försäkringen går in och betalar resten. Båda dessa val påverkar hur hög din försäkringspremie är. Ju högre försäkringsbelopp ju högre premie och ju lägre självrisk ju högre premie.

Det kan ingå lite olika saker i en veterinärvårdsförsäkring och det kan även finnas lite olika varianter av denna som du kan välja på beroende på hur bra skyddad du vill vara. Titta runt och jämför olika försäkringar för att se vilken som bäst matchar dina behov och vilken som är mest prisvärd.

Värt att tänka på är att man sällan får ut precis alla kostnader för vården på försäkringen. Utöver självrisken får man normalt stå för sådant som läkemedel, resor för veterinären till och från stallet, efterbehandlingar och liknande. En ungefärlig uppskattning brukar vara att man själv får stå för ca 20 - 25 % av kostnaderna efter det att självrisken är betald. Detta är värt att ha koll på speciellt ifall du har långt till närmaste veterinär (så att det tar tid för denne att köra till dig).

Livförsäkring

En hästförsäkring kommer också med en livförsäkring, vilken helt enkelt betalar ut pengar ifall din häst skulle dö eller ifall den blir så allvarligt sjuk / råkar ut för en så pass allvarlig olycka att den måste avlivas. Det finns vanligen en maxgräns för hur gammal hästen får vara när man tecknar en livförsäkring och det kan tänkas att försäkringsbeloppet minskar med åldern.

Det ingår även i livförsäkringen att du kan få pengar ifall hästen springer bort eller blir stulen. Om detta skulle hända är det i princip samma sak i försäkringsbolagets ögon som att hästen har dött och då får du ut pengar på försäkringen.

Hur mycket du får utbetalt står i villkoren men det är vanligen aktuellt marknadsvärde för din häst eller att du valde ett specifikt belopp i samband med att du tecknade din försäkring. Med pengarna kan du t ex köpa dig en ny häst som ersättning.

Det finns ibland möjlighet att även få ersättning ifall din häst inte längre kan användas till det den är tänkt att användas till, t ex om det är en ridhäst eller brukshäst. Det innebär i princip att även om hästen överlever sjukdom eller olycka så kan du få pengar om den inte går att rida eller liknande. Detta skulle kunna vara en tilläggsförsäkring som du får betala extra för.

Tilläggsförsäkringar

Det finns ganska många olika typer försäkringsskydd för hästar och det varierar en hel del beroende på vilken typ av häst du har och vad du har för behov. Det finns nästan alltid ett gäng olika tilläggsförsäkringar att välja på där du kan utöka grundskyddet.

Ett exempel på tilläggsförsäkring är försäkring för dolda fel - som innebär skydd mot "fel" på hästen som fanns när man tecknade sin hästförsäkring men som inte var kända eller kunde upptäckas av dig eller veterinären. Ett annat exempel är foster- och fölskydd som är en försäkring som kan vara bra när hästen är dräktig och då kan du t ex få ersättning för dödfött föl, att stoet dör eller liknande.

Det finns även andra försäkringar men det är bäst att du själv kollar in dem hos försäkringsbolagen och ser exakt vad de innebär och vilka villkor som gäller. Försök skapa ett försäkringsskydd som passar dig och din häst och era behov.