Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Ett husdjur kan många gånger vara som en familjemedlem och de kan vara med familjen i många år och skapa mycket glädje. Att försäkra sitt husdjur kan vara en självklarhet för vissa men för andra kanske det känns som en onödigt dyr kostnad. Ifall ditt husdjur blir sjuk eller råkar ut för en olycka kan dock en djurförsäkring vara mycket bra att ha då kostnaderna kan bli höga.

Detta ingår vanligen i en djurförsäkring

Det finns lite olika djurförsäkringar för t ex hund, katt och häst och det finns givetvis lite olika villkor som är specifika beroende på vilket djur det är som försäkras men i grunden är det samma saker som brukar ingå i en djurförsäkring. Olika försäkringsbolag kan också ha lite varierande villkor så det är bra att läsa igenom dem innan du tecknar en försäkring.

Veterinärvårdsförsäkring

Den här delen av försäkringen är till för att ge ersättning ifall djuret blir sjukt eller skadat och måste uppsöka veterinär. Det kan vara riktigt dyrt att behandla ett djur, speciellt ifall det blir frågan om operation av något slag. Därför kan det vara väldigt skönt att ha en försäkring som går in och täcker kostnaderna.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Det du ska tänka på är att en veterinärvårdsförsäkring inte täcker alla kostnader som kan uppstå i samband med vård hos veterinären. Du har först och främst en självrisk som du måste stå för själv innan försäkringen går in och betalar. Utöver detta ingår inte alla kostnader i försäkringen och t ex läkemedel och förebyggande behandlingar täcks inte. Inte heller resor som veterinären måste göra för att ta sig till dig, om detta skulle krävas, täcks av försäkringen.

Ifall du har en djurförsäkring brukar man räkna med att, utöver självrisken som du måste betala, kanske du måste stå för ca 20 - 25 % av de totala kostnaderna om ditt husdjur blir sjuk. Det kan låta som en ganska stor summa när man faktiskt har en försäkring men det man ska tänka på är att det kan bli riktigt dyrt med operationer och behandlingar och då är 20 % klart bättre än 100 %.

Livförsäkring

En djurförsäkring innehåller oftast en livförsäkring som går in och ger ersättning ifall ditt husdjur skulle dö. Tanken är att du väljer ett livbelopp som du vill försäkra och ifall djuret avlider på grund av sjukdom eller olycka får du ut detta belopp på försäkringen. Pengarna kan du t ex använda för att skaffa ett nytt husdjur eller om det uppstår kostnader i samband med att djuret dör kan du använda dem till detta.

Vanligt är att beloppet är detsamma som du köpte ditt husdjur för eller att man tittar på det nuvarande marknadsvärdet (alltså hur mycket ett likadant djur skulle kosta idag) men det går ibland även att bestämma ett belopp själv. Ju högre belopp ju högre blir även försäkringspremien så du kan om du vill få en billigare försäkring genom att välja ett lägre belopp.

Viktigt att veta är att livförsäkringen kan tänkas minska i takt med att ditt husdjur blir äldre. Eftersom risken för att djuret blir sjuk eller liknande ökar med åldern kan då även ersättningen bli lägre allt eftersom åren går. Det kan även vara likadant med veterinärvårdsförsäkringen, att försäkringsbeloppet blir lägre när djuret blir äldre. Du får läsa villkoren noga innan du väljer en försäkring och se vad som verkligen gäller för den försäkring du föredrar.

Om djuret blir stulet eller springer bort

Livförsäkringen täcker även in ifall ditt husdjur skulle bli stulet eller ifall det kommer bort på egen hand. Detta räknas på samma vis som att djuret skulle ha dött och du får då pengar utbetalda från livförsäkringen enligt vad som bestämts.

Tilläggsförsäkringar

Det finns ett antal olika tilläggsförsäkringar du kan skaffa beroende på vilket djur det handlar om. Det finns speciella försäkringar som riktar in sig på hundar och en del för hästar och så vidare. Det kan vara allt från försäkringar för jakthund till kennelförsäkring eller skydd mot dolda fel för hästar osv.

De olika försäkringarna du kan få skriver vi mer om under respektive djur och deras försäkring, så gå gärna in och läs våra artiklar om dessa specifika försäkringar och vad som ingår.