Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En mopedförsäkring är inte alls dumt att ha. Det är inte helt ovanligt att mopeder körs aningen snabbare och vildare än vad som kanske är rekommenderat så risken är alltså ganska hög när det gäller olyckor och skador. Dessutom är mopeder attraktiva mål för tjuvar och ibland tyvärr även vandaler. Genom att skaffa en bra mopedförsäkring kan du skydda dig och din moped.

En ny moped är inte en helt billig historia. Den kan gå på allt från runt 7000 kr till upp mot 20 000 kr. Därför vill man ju inte gärna att den ska skadas, gå sönder eller bli stulen utan att kunna få någon ersättning. Vi ska här gå igenom vad som ingår i en försäkring för moped, lite villkor och annat som är bra att veta.

Mopedförsäkringens olika delar

Det finns olika nivåer av mopedförsäkring som ger olika mycket skydd och vi ska här gå igenom dessa nivåer och vad man får. I grunden är en försäkring för moped väldigt lik en vanlig bilförsäkring.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är den mest grundläggande försäkring man kan ha för ett fordon och den är obligatorisk. Ifall du vill framföra din moped på allmänna vägar måste du ha en sådan. Trafikförsäkringen är till för att ge skydd åt dig, dina eventuella passagerare och sedan även andra människor och deras egendom. Tanken är att om du skulle råka ut för en olycka / krock så kan andra få ersättning från din försäkring ifall du är orsaken.

Det som täcks in är som sagt skador på dig och passagerare men även andra människor som kan tänkas ha skadats på grund av dig och din moped. Ifall du skulle krocka med en bil eller skada någons egendom utgår ersättning från din trafikförsäkring. Det funkar så att om du är orsaken till en olycka så utgår pengar från din försäkring för att täcka skador på andra människor och deras egendom och ifall det är någon annan som orsakat olyckan så kan du få pengar för skador på dig och din moped eller annan egendom från deras försäkring.

Det som dock är väldigt viktigt att veta är att du aldrig får pengar för skador som uppstår på din egen moped ifall du själv har varit orsaken till en olycka. Då måste du i så fall uppgradera din försäkring.

Halvförsäkring

Nästa steg i försäkringstrappan är halvförsäkringen, vilken ger dig utökat skydd. Utöver att du har en trafikförsäkring får du också det som brukar kallas för delkaskoförsäkring och där ingår t ex ersättning vid brand, stöld av mopeden eller om du skulle bli stående vid vägkanten och behöver assistans.

Vidare ingår ersättning ifall du råkar ut för någon olycka och skulle få krav på dig i någon slags rättstvist, med skadestånd och liknande. Du kan då t ex få juridisk hjälp och även ekonomiskt stöd som täcker skadestånd. Vidare kan du få hjälp med psykologiska problem ifall du skulle må dåligt efter en olycka och vill prata med någon.

Du har fortfarande med en halvförsäkring ingen ersättning för skador på din egen moped utan då måste du gå till sista steget, som är en helförsäkring.

Helförsäkring

Helförsäkringen är den allra vanligaste mopedförsäkringen (och likaså vanligaste valet för bilförsäkring) då det är den högsta nivån där man även får ersättning för vagnskada om något skulle hända. Ifall du orsakar en olycka eller på något vis skadar din moped kan du då få ersättning så att du kan få den fixad.

Helförsäkringen täcker dessutom in skadegöralse, t ex ifall mopeden blir vandaliserad och likaså ifall du skulle råka ut för någon väldigt slumpmässig olycka som du själv inte kan rå för - t ex ifall en stor skylt skulle ramla ner över din moped när den står parkerad någonstans.

Lite övriga bra tips gällande mopedförsäkring

Försäkringsbolagen är alltid sugna på att neka ersättning för att du har gjort något som bryter mot försäkringsavtalet (så att de kan spara en slant). En sådan sak som du bör undvika är t ex att trimma din moped, eftersom det nästan alltid bryter mot avtalet. Om du trimmar mopeden så kan man lätt argumentera att den körts på ett sätt den inte ska köras på och då får du troligen inte ut några pengar ifall du råkar ut för en olycka.

Likadant är det även om du skulle köra påverkad av alkohol eller liknande. Det är väldigt farligt och inte en bra idé rent allmänt men det är även ett enkelt skäl för försäkringsbolagen att neka dig ersättning från försäkringen. Du får ofta inte ut något på din mopedförsäkring ifall alkohol varit inblandad.

En viktig sak är att det finns två olika klasser för mopeder, nämligen Klass 1 och Klass 2. En EU-moped räknas till Klass 1 och hastighetsbegränsningen för en sådan är 45 km/h. Beroende på vilken klass din moped tillhör kan det vara lite olika regler och sånt där som påverkar försäkringen. Kolla upp vilken klass din moped tillhör innan du börjar välja försäkring så att du får rätt försäkring och bästa möjliga skydd.

Ett sista råd är att alltid ta det lugnt med mopeden. Det är ofta ungdomar som kör och visst brukar de köra snabbare och lite mer vårdslöst många gånger än de borde, men det är också något som kan påverka din försäkring. Ifall du råkar ut för många olyckor / incidenter så blir snabbt försäkringspremien dyrare och det kostar mer varje månad. Om du som betalar försäkringen inte själv kör mopeden bör du hålla ett öga på att den behandlas på ett bra sätt.