Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Att försäkra sin motorcykel är nästan alltid att rekommendera. Den är värd mycket pengar och man vill inte gärna råka ut för en olycka utan att kunna få lite ersättning från en försäkring. En MC-försäkring ger dig bra skydd i olika situationer och om du väljer en högre nivå av skydd kan du känna dig trygg även om du skulle råka skada din egen MC.

Olika nivåer av skydd för MC-försäkring

Det finns tre huvudsakliga nivåer man kan välja för sin MC-försäkring beroende på hur väl skyddad man vill vara. Ju högre nivå man väljer ju högre blir också priset, men de flesta väljer ändå den högsta nivån eftersom den täcker in skador på den egna motorcykeln. Den lägsta nivån är dessutom obligatorisk för alla.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Trafikförsäkring

Ifall du inte känner att du vill ha någon direkt heltäckande försäkring för din MC är det en trafikförsäkring du ska satsa på. Det är den lägsta nivån du kan välja då den är obligatorisk för alla som vill framföra sin MC på allmän väg. Eftersom det är lag på att ha en trafikförsäkring blir det dyr straffavgift ifall man missar eller hoppar att betala den.

En trafikförsäkring är huvudsakligen till för att ge skydd åt personer och annans egendom. Den täcker in skador på dig, din eventuella passagerare och andra människor du eventuellt skulle råka skada. Den täcker även in skador på annans egendom och andra fordon som du råkar skada i en krock eller annan olycka.

Det som är viktigt att veta när det gäller trafikförsäkringen är att du aldrig får några pengar för skador på din egen motorcykel från din trafikförsäkring. Försäkringen är uppbyggd så att om du orsakar en olycka så betalar din försäkring ut pengar för skador på annat fordon eller egendom men aldrig för skador på din MC. Om någon annan dock skulle orsaka en olycka där din MC skadas kan du få ut ersättning för detta från den personens trafikförsäkring.

Halvförsäkring

Nästa steg är att skaffa en halvförsäkring. En halvförsäkring är en trafikförsäkring plus att man lägger på en så kallad delkaskoförsäkring som ger ytterligare skydd i vissa situationer. Du har då förutom det grundläggande skyddet även möjlighet att få ersättning för exempelvis brandskador, glasskador och ifall din motorcykel blir stulen.

Vidare har du även hjälp när du behöver bärgning eller ifall du skulle hamna i en rättstvist vid en olycka eller liknande. Då får du ersättning för t ex rättegångskostnader och skadestånd etc. Exakt vad som ingår i en halvförsäkring går inte att säga eftersom olika försäkringsbolag har sina egna villkor. Titta lite närmare på den försäkring du funderar på att skaffa.

Helförsäkring

Det allra vanligaste alternativet är en helförsäkring. De flesta väljer att försäkra sin motorcykel eller bil med en helförsäkring eftersom den ger det allra bästa skyddet och det är även den enda nivå som ger dig pengar för skador på din egen motorcykel ifall du skulle krocka eller liknande.

Helförsäkringen är en halvförsäkring där man även lägger till en vagnskadeförsäkring. Du har då ersättning för skador som uppkommer på din egen MC i olika situationer, t ex ifall du råkar krocka eller råkar ut för annan olycka. Försäkringen fungerar även för andra typer av oförutsedda olyckor som inte nödvändigtvis behöver inträffa medan du är ute och åker, t ex ifall ett träd ramlar över din MC eller om du råkar ut för skadegörelse.

Mer nyttig info om MC-försäkring

Det är alltid viktigt att du är försiktig med din motorcykel och att du följer de regler som försäkringsbolagen har satt upp. Det finns ett antal regler som säger att du måste ha använt hjälm, handskar och skyddsdräkt etc för att du ska få ut alla pengar vid en olycka och du måste givetvis även ha ordentligt lås på motorcykeln och hantera den på ett bra sätt i alla lägen.

Försäkringsbolagen är gärna ganska hårda i sin granskning och de kontrollerar att du har gjort din del innan de betalar ut några pengar. Tänk på att vara försiktig när du kör och att följa reglerna. Om du inte är säker på vad som gäller bör du kolla upp villkoren för din MC-försäkring eller läsa igenom villkoren innan du tecknar en ny försäkring.

Glöm inte att ta dig tid att kolla runt på olika försäkringar innan du bestämmer dig för en viss MC-försäkring. Om du letar efter en försäkring med bra pris är det bästa tipset att alltid kolla runt och jämföra priser och villkor i förväg. Det tar inte så värst lång tid men det går att spara tusenlappar, en MC-försäkring kostar ändå en del varje år så det finns pengar att spara. Se dock bara till att de försäkringar du jämför är så likvärdiga som möjligt.