Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

I stort kan man säga att en husvagnsförsäkring är ganska lik en vanlig bilförsäkring men eftersom en husvagn inte kan köra för egen maskin behövs inte den trafikförsäkring som annars är obligatorisk för fordon som framförs på allmän väg. Det innebär att en husvagnsförsäkring antingen kan bestå av en halvförsäkring eller en helförsäkring beroende på hur bra skydd du vill ha.

Det är just också det här med trafikförsäkringen som skiljer en husvagnsförsäkring från en husbilsförsäkring. En husbil är ett eget fordon medan husvagnen behöver en bil av något slag som drar den. En husvagn är ett andra hem och därför ingår också en del saker som vanligen inte ingår i en bilförsäkring.

Olika nivåer för husvagnsförsäkring

En trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring som alla fordon ska ha ifall de framförs på allmän väg. Din bil måste alltså ha en sådan men din husvagn behöver ingen eftersom den inte kan köra på egen hand. De nivåer som finns att välja på i en husvagnsförsäkring är därför antingen en halvförsäkring eller en helförsäkring, vilka vi ska gå igenom nedan.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Halvförsäkring för husvagn

Vanligtvis är halvförsäkringen den andra nivån för en fordonsförsäkring och då brukar det ingå en trafikförsäkring (som är den lägsta nivån) plus en delkaskoförsäkring. I det här fallet behövs det dock ingen trafikförsäkring utan endast en delkaskoförsäkring, men den ger ändå ganska bra skydd.

Med en halvförsäkring har du skydd mot glasskador, brandskador eller ifall din husvagn blir stulen. Ersättning vid stöld gäller inte bara själva husvagnen, utan även ifall någon skulle lyckas bryta sig in och stjäla någonting som finns inuti, eller om någon tar sådant som vanligen sitter utanpå så som takräcke, takbox eller extradäck.

Ifall du skulle hamna i en rättstvist som har att göra med din husvagn får du ersättning för rättegångskostnader och advokat etc från försäkringen. Om du skulle förlora och tvingas betala motpartens kostnader ersätts även detta. Vidare hjälp du kan få är psykolog eller liknande ifall du skulle känna behov av att uppsöka en sådan efter en olycka eller annan påfrestande händelse.

Slutligen ingår också en ansvarsförsäkring i din halvförsäkring. Den går in och täcker kostnader ifall du skulle råka skada någon annans egendom, t ex ifall vattentanken går sönder eller ifall husvagnen kommer i rullning och kraschar in i något. Skulle du tvingas avbryta din resa, exempelvis ifall din husvagn blir stulen eller råkar ut för något som gör den oanvändbar så kan du få kompensation för detta också.

Helförsäkring för husvagn

En helförsäkring är en halvförsäkring där man även har lagt till en så kallad vagnskadeförsäkring. Det innebär att du har allt det skydd som en halvförsäkring ger men att du ovanpå detta även får ersättning för skador på din egen husvagn ifall du skulle krocka eller råka ut för någon annan typ av olycka där din husvagn skadas.

Andra typer av skador kan exempelvis vara ifall husvagnen vandaliseras eller ifall något går sönder i och med skadegörelse etc. Dessutom kan du även få pengar för helt otippade skador av annat slag som ibland kan uppkomma i samband med olyckliga situationer. Detta kan vara ifall ett träd faller över husvagnen eller en meteorit slår ner i den (för att ta i lite extra).

Helförsäkring är den vanligaste varianten för bilar och detsamma gäller för husvagnar. En husvagn är ganska värdefull och man vill gärna skydda den från skador. Eftersom den är lika utsatt som bilen när man är ute på vägen är det inte dumt att ha en helförsäkring som ger skydd mot skador på själva husvagnen. När den sedan står parkerad någonstans är det inte dumt att ha skydd mot skadegörelse.

Andra saker som är bra att veta gällande husvagnsförsäkring

En husvagn är inte bara en stor släpvagn som du drar omkring med utan faktiskt ett andra hem som du i princip använder som ett mobilt fritidshus. Det är därför även ofta så att saker som du har i din husvagn så som kläder och annat som hör till en bostad också är försäkrade. Lös egendom inne i husvagnen kan många gånger vara försäkrad till ett extra högt belopp.

Det finns även en del tilläggsförsäkringar som kan vara värda att kolla närmare på. Dessa ger dig ytterligare skydd och kan vara värda att satsa på. En husvagn är ganska annorlunda än en bil och har många användningsområden. Den är en bostad och kan användas på olika sätt, vilket gör att den kan behöva mer specifik skydd ibland. Titta vad försäkringsbolagen erbjuder.