Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En fordonsförsäkring kan gälla olika typer av fordon. Den allra vanligaste är bilförsäkringen men det finns givetvis även t ex MC-försäkring, mopedförsäkring, husbilsförsäkring och båtförsäkring etc. Vilken typ av fordonsförsäkring du tecknar beror helt enkelt på vilken typ av fordon du har.

Varje fordon har sina egna specifika villkor eftersom det skiljer sig en del att äga en båt jämfört med att äga en bil. I en båtförsäkring ingår skydd mot sådant som är specifikt för båtar, t ex skador vid transport av båten eller vid uppläggning eller vid olika typer av sjöskada. För en bil kan det handla om motorskada, assistans om man blir stående eller ersättning vid krock och liknande.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Vanliga delar av en fordonsförsäkring

Oavsett vilken fordonsförsäkring det handlar om brukar den vara uppdelad i tre olika delar - trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Dessa delar är ungefär samma för en bilförsäkring, en mopedförsäkring och en husbilsförsäkring etc men sedan kan det även finnas en och annan specifik regel beroende på fordonet i sig. Dessa vanliga delar ska vi dock gå igenom.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är grundläggande för den som har ett fordon som skall framföras på allmän väg. Det är den lägsta nivån av fordonsförsäkring och den är även obligatorisk. Den gäller inte för båtar men för t ex bilar, motorcyklar, mopeder och andra fordon som man tänkt köra omkring med.

Trafikförsäkringen ger ersättning för skador på dig och dina passagerare, andra människor du råkar skada och andras egendom ifall du t ex skulle köra på ett annat fordon eller något av värde. Det är ett skydd för dig som person och andra människor och ifall du är ansvarig för en olycka betalas pengar från din trafikförsäkring, men om någon annan är skyldig betalas pengar på dennes trafikförsäkring. Enda gången du kan få ersättning för skador på ditt eget fordon från denna försäkring är ifall olyckan är någon annans fel.

Halvförsäkring

Ifall du vill ha mer skydd för ditt fordon är det rekommenderat att välja en högre nivå på din försäkring. Nästa nivå är halvförsäkringen som även brukar täcka in exempelvis brandskador, glasskador och stöld. Du har här oftast även ersättning vid t ex rättstvister och ifall du blir skadeståndsskyldig.

Det varierar lite vad en halvförsäkring täcker in men det kan vara assistans / bärgning ifall du blir stående eller en och annan nyttig sak i övrigt. Du får ta och läsa igenom villkoren för det försäkringsbolag och det fordon du vill försäkra för att få en mer exakt bild av vad som ingår.

Helförsäkring

Ifall du väljer att även ha en vagnskadeförsäkring för fordonet så får du även ersättning för skador på ditt fordon om du skulle orsaka en olycka. Det är först när du har just en helförsäkring för ditt fordon som du faktiskt har skydd mot skador på egna fordonet ifall du själv är orsaken till olycka / krock.

Med en försäkring av det här slaget får du förutom detta även ersättning för skador som uppstår i samband med totalt oväntade olyckor av annat slag - t ex ifall något skulle ramla ner över ditt fordon och orsaka skada eller vad som nu kan inträffa (även om du inte är ute och kör utan har parkerat någonstans).

Det är klart vanligast att folk väljer att försäkra sin bil, moped, husbil, motorcykel etc med just en helförsäkring eftersom dessa fordon är så pass dyra och värdefulla och att man gärna vill skydda sig även mot skador som man själv orsakar. Även om man är en säker förare och inte tror att något kommer hända är det ändå skönt att ha den ekonomiska säkerheten som det innebär med en helförsäkring eftersom det vanligen blir ganska dyrt att reparera skador.

Läs mer om olika fordon och välj rätt försäkring

Varje typ av fordon har specifika villkor även om det i grunden är ganska lika enligt vad vi skrivit om ovan. De flesta försäkringar har de olika nivåerna men det är lite olika exakt vad som ingår och vilka tillägg och övriga villkor som finns. För t ex båtförsäkring finns en hel del saker som inte gäller för andra fordon just eftersom det uppstår speciella behov. Det kan vara likadant även för andra fordon även om sådana som kör på land ofta har många likheter.

För att bli rätt försäkrad bör man kolla upp just det fordon man vill försäkra och se vad de olika försäkringsbolagen erbjuder. Det kan skilja en del mellan olika försäkringar när det gäller villkor och vad som ingår men även när det gäller pris och självrisk etc. Ta dig tid att undersöka lite innan du tar ditt beslut så kan du spara pengar och få en bättre fordonsförsäkring.

Här på sidan kan du läsa mer om specifika typer av fordonsförsäkringar och vi rekommenderar att du gör det. Vill du sedan hitta ett bra försäkringsbolag kan du kolla in vår avdelning för detta där vi har bra information om de olika bolagen, deras villkor, försäkringar, bonusar och mer.