Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En Moped Klass I är en moped som får köras i högst 45 km/h och du behöver ett körkort med behörighet AM, A eller B (tidigare fanns förarbevis för moped klass I men dessa har nu tagits bort). En sån här moped kallas ofta även för EU-moped. Här ska vi gå igenom vad som gäller för försäkring för EU-mopeder och vad man ska tänka på när man försäkrar sin moped.

Det är ingen jättestor skillnad mellan försäkringar för olika typer av mopeder och de är dessutom inte så olika bilförsäkringar eller försäkring för MC i grunden. Det är alltid bra att ha en försäkring för sin moped eftersom de är attraktiva för tjuvar och dessutom är risken lite högre för att de ska råka ut för skador med tanke på att de används huvudsakligen av ungdomar.

Eftersom mopeder är dyra (speciellt EU-mopeder som ju är bättre och har högre effekt) så kan det vara skönt att ha en bra försäkring som täcker in mycket. Då minskar risken att man får punga ut dyra pengar den dagen något händer med mopeden.

Skillnaden mellan en EU moped (Klass I) och en Moped Klass II är att den förstnämda kan köras fortare och får framföras på större vägar plus att den har en större effekt och normalt är mer rejäl. Priset motsvarar också detta och ligger högre för en EU-moped jämfört med en Moped Klass II. En EU-moped ska t ex ha backspeglar och registreringsskylt. Detta innebär också att de måste registreras.

Olika delar av en försäkring för EU-moped

Liksom för en bilförsäkring finns det tre olika nivåer på försäkringar för mopeder och dessa är trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Eftersom man måste registrera en EU-moped och detta fordon är tänkt att framföra på offentlig väg så krävs det alltid som minst en trafikförsäkring.

Trafikförsäkringen är till för att skydda andra personer och deras egendom och den betalar ut pengar om du skulle råka skada någon person eller deras egendom. Detta gäller även för passagerare (men tänk på att inte ha fler passagerare än vad som är tillåtet för fordonet).

Du får aldrig någon ersättning för skador på din egen moped från trafikförsäkringen utan då behövs en högre nivå. Med en halvförsäkring har du lite mer skydd – t ex för sådant som brand, stöld eller assistans. Du kan där även få hjälp om du råkar hamna i en situation där du behöver hjälp med en rättstvist eller skadestånd.

För att även kunna få ersättning för skador på din egen EU-moped behövs dock normalt en helförsäkring. Då ingår en så kallad delkaskoförsäkring plus en vagnskadeförsäkring, vilken ger ersättning vid olyckor eller vid skadegörelse / vandalisering och andra olyckor som kan inträffa som leder till skador på mopeden.

Olika saker som är bra att tänka på angående EU-mopedförsäkring

En grundläggande sak att tänka på är att mopeder ofta är mer utsatta än t ex bilar och motorcyklar. Ett stort skäl är att det är ungdomar som använder dem och ofta kan de användas lite mer vårdslöst än vad man skulle vilja. Man får köra moped från att man har fyllt 15 och det är inte alltid dessa tonåringar är så försiktiga som de borde.

Ska du köpa en EU-moped till ditt barn kan det vara värt att försäkra den med tanke på risken att den blir skadad plus att en moped alltid kan bli stulen eller utsättas för vandalism osv. Tänk då på att ditt barn måste hantera mopeden på ett bra sätt så att man inte riskerar att inte få någon ersättning. Det finns flera saker som bryter mot försäkringvillkoren, vilket kan leda till att ersättning uteblir helt. Detta gäller t ex om mopeden trimmas, om föraren har druckit alkohol eller om man på annat vis har gjort något med den som man inte får.

När du letar efter en mopedförsäkring så tänk på att kolla runt och jämföra olika försäkringar. Tänk på att det finns Moped Klass I (EU-moped) och Moped Klass II och att det finns olika krav och regler för dessa typer. En Eumoped brukar vanligen löpa större risk för skador och stöld eftersom de går fortare och är dyrare / mer stöldbegärliga. Se till att du får en försäkring som passar till den moped du har köpt.

Försök att ta det lugnt med mopeden och använd den på rätt sätt. Om den råkar ut för många olyckor etc och det blir många försäkringsärenden så ökar även försäkringspremien snabbt. Det innebär sluligen en högre kostnad för dig. Om det inte är du själv som ska köra mopeden så är det givetvis bra att du diskuterar vad som gäller med föraren och se till att mopeden hanteras korrekt.