Här hittar du vår stora FAQ om försäkringar. Vi har samlat en massa vanliga frågor om bra och intressanta ämnen så att du enkelt kan få svar. Frågorna är en sammanställning av vanliga frågor från många olika försäkringsbolag och sådana frågor som vi själva får ofta eller känner kan vara lite luriga.
Du kan nedan läsa frågorna och få fram svaret genom att klicka på den fråga du är intresserad av.
Vad är en drulleförsäkring och vad täcker den?
En drulleförsäkring heter också ofta Allriskförsäkring och den täcker in olyckor av det lite mer oturliga slaget, t ex ifall du skulle tappa din mobiltelefon i toaletten eller slå ner tv:n när du dammar. Den täcker även in ifall du blir bestulen när du är någon annanstans än hemma. Det är vanligen en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen.
Får man ersättning för ärr?
Ersättning för ärr / vanprydande ärr eller liknande ingår oftast i en Sjuk- eller olycksfallsförsäkring. För vuxna kan det framför allt ingå ifall ärret uppkommer vid en olycka. Ett ärr bedöms vanligen efter en så kallad ärr-tabell där man tittar på var ärret sitter och hur stort / fult det är. Din ålder påverkar också - där yngre personer får mer. Det ska gå ca ett år från att skadan uppstår till man gör bedömningen av ärret, för det är först då som det har fått sitt slutliga utseende.
Vad täcker hemförsäkringen när det gäller mobiltelefonen?
Mobiltelefonen täcks in av hemförsäkringen då den är en del av din egendom men det är väldigt olika vad du faktiskt kan få ersättning för. Ifall du har mobiltelefonen hemma och den blir stulen ingår detta i din hemförsäkring och likadant ifall mobilen blir skadad som resultat av något utom din kontroll så som brand eller översvämning etc.
Ifall du själv råkar tappa den i golvet eller liknande betalas inte ersättning ut ifall du inte har en Drulleförsäkring / Allriskförsäkring som tillägg. Samma gäller ifall du skulle ha med dig mobilen ut någonstans och t ex bli bestulen. När du har med dig mobilen ut på stan eller på en fest är det inte säkert att du kan få någon ersättning från din hemförsäkring ifall något händer, ens ifall du har en Drulleförsäkring.
Hantera alltid din mobiltelefon varsamt och håll uppsikt över den. Det gör alltid att din chans att få ersättning ökar. Du kan dock inte alltid räkna med att få pengar för mobilen ifall du t ex blivit av med den ute på krogen eller ifall du glömmer den någonstans. En Drulleförsäkring ökar dock som sagt dina chanser ganska mycket.
Läs mer om hemförsäkring och mobiltelefon
Hur skaffar jag en reseförsäkring?
En reseförsäkring ingår vanligen i en vanlig hemförsäkring. Där har du bra skydd mot olika saker som kan inträffa vid en resa utomlands - allt från stora förseningar och borttappat bagage till sjukdom och skador medan du är på semester.
Man kan dock även skaffa en separat reseförsäkring ifall man vill ha mer specifikt skydd. En vanlig reseförsäkring gäller som ofta när du är utomlands i som mest 45 dagar. Vill du har skydd efter det krävs en specialförsäkring. Något att tänka på är att man ofta får en reseförsäkring från t ex Visa eller Mastercard ifall man betalar en stor del av resan med deras kort. Värt att kolla upp.
Hur ser jag priset på bilförsäkringar så att jag kan jämföra?
Det går inte att få fram pris på en bilförsäkring på samma sätt som när man ska fixa ett elavtal eller köpa någon pryl. Detta beror på att många parametrar som avgör ditt pris är personliga och beror på var du bor, hur gammal du är, vilken bil du vill försäkra och ifall du varit fri från olyckor etc.
Du måste fylla i dina uppgifter och skicka in dessa för att få en offert från det försäkringsbolag du är intresserad av. De återkommer med ett pris och du kan sedan välja ifall du vill ha försäkringen eller titta vidare. Du kan ofta påverka priset även genom att välja olika hög självrisk och sådant. Glöm inte att jämföra bilförsäkringar som är så lika som möjligt med vad som ingår.
Läs om att hitta bilförsäkringar online
Vad gäller vid glasskada (på bilen)?
En glasskada täcks in av antingen en halvförsäkring eller helförsäkring. Kontakta försäkringsbolaget för att kolla upp ifall de samarbetar med en speciell glasmästare eller företag som sysslar med sådant. Du kan kanske även kolla in på deras webbsida om den informationen står där. Du får betala självrisk för byte av glasruta, vilket kan vara olika mycket beroende på försäkring. Stenskott kan vara gratis ibland och i andra fall kan man få betala någon hundralapp per stenskott.
Hur anmäler jag en skada?
Alla försäkringsbolag har telefonnummer du kan ringa för att anmäla skada. Du kan ofta också göra det direkt via deras webbsidor på ett smidigt sätt. Du bör anmäla en skada så fort du kan efter att den uppstått så att ärendet kan komma igång. Ifall det handlar om t ex ett inbrott eller liknande ska du givetvis kontakta polisen först men sedan kan du med fördel ta kontakt med ditt försäkringsbolag.
I våra artiklar om respektive försäkringsbolag har vi länkar till kontaktsidor och sidor där man kan anmäla skada. Du kan gå in på ett försäkringsbolags egen sida hos oss för att sedan ganska snabbt hitta till rätt ställe för att anmäla din skada. Ifall ditt försäkringsbolag inte har en egen artikel hos oss får du gå direkt till deras egen sida istället.
Hur fungerar rabatter på försäkringar?
Det finns lite olika rabattsystem. Det vanligaste är att man får en slags mängdrabatt eller samlingsrabatt ifall man har flera olika försäkringar hos samma försäkringsbolag. Det kan dock vara lite mer komplicerat än så. Flera försäkringsbolag har ett system som går ut på att vissa försäkringar är rabattgrundande, alltså att ifall man har dessa försäkringar så ger de rabatt på andra försäkringar, medan en del försäkringar inte är rabattgrundande men man kan få rabatt på dem.
T ex kan en hemförsäkring eller en bilförsäkring ge rabatt (och vissa försäkringar ger mer än andra) och du kan samtidigt troligen få rabatt på dem också. Dock kanske en olycksfallsförsäkring kan tänkas ge rabatt men du får dock inte utnyttja rabatten på just den försäkringen. Tvärtom kan gälla för t ex en mopedförsäkring. Det är olika hur dessa system funkar hos olika bolag.
Det kan även finnas en internetrabatt hos vissa försäkringsbolag som helt enkelt ger dig lite rabatt (t ex 10 %) när du tecknar en försäkring via nätet. Denna rabatt gäller då vanligen i ett år och sen får du betala ordinarie pris igen.
Måste jag ha en hemförsäkring ifall jag hyr i andra hand?
Man bör ha en egen hemförsäkring ifall man hyr i andra hand eller ifall man är inneboende hos någon. Då har man skydd för all sin egendom, överfallsförsäkring, reseförsäkring, ansvarsförsäkring och allt sådant som normalt ingår i en hemförsäkring. Dessa saker är alltid bra att ha. Ifall man hyr en bostadsrätt i andra hand räcker det med en vanlig hemförsäkring och det är den som hyr ut lägenheten som då har ansvar för att ha en försäkring för själva bostadsrätten.
Hur blir det med hemförsäkring ifall jag flyttar ihop med någon?
Ifall du flyttar ihop med t ex en pojkvän / flickvän eller en kompis så räcker det om ni har en hemförsäkring tillsammans. En enda försäkring täcker in alla som är skrivna på samma adress. Hade ni tidigare varsinn försäkring så kan ni välja att spara en av dem och säga upp den andra. Fundera då på vilken av försäkringarna som känns bäst och kör på den. Man kan inte få ersättning från två försäkringar som täcker samma sak, så det är ingen idé att ha dubbla hemförsäkringar. Vid flytt kan en hemförsäkring ibland täcka både din gamla och din nya bostad under en viss tid, t ex en månad.
Får man ersättning ifall något blir stulet när man har fest?
Tyvärr är det oftast så att man inte får ersättning ifall man har fest eller liknande. Detta beror på att man inte får ersättning för saker som blivit stulna av personer som man självmant har släppt in i sitt hem. Det kan t ex vara vänner, städhjälpen, barnvakten eller folk som man bjuder på fest. För att försäkringen ska gälla ska någon ha brutit sig in / tagit sig in utan din tillåtelse och tagit dina saker.
Läs mer om villkor för hemförsäkring
Kan man få hjälp med boende efter en brand i hemmet?
Ja det kan man ofta få. Exakt vad som gäller beror på försäkringsbolaget men normalt kan du troligen få hjälp med ersättningsboende efter att ditt eget hem blivit obrukbart. Det gäller inte bara vid brand utan vid alla typer av skador som gör att du inte kan bo kvar. De exakta villkoren för hur länge du kan bo i en ersättningsbostad och liknande får du kolla upp i villkoren för ditt försäkringsbolag.
Vad ska jag ha med för papper när jag reser utomlands?
Oftast rekommenderas att du tar med servicekortet från ditt försäkringsbolag. Där finns telefonnummer du ska ringa och liknande bra information. Du kan även se vad som gäller för din reseförsäkring. Skriv i ditt försäkringsnummer också på servicekortet så att du har det redo ifall du behöver anmäla en skada.
Ifall du ska utomlands med din bil kan det behövas ett "grönt kort". Detta gäller i vissa länder - de allra flesta EU-länder och en del andra. Du ska alltid ha en trafikförsäkring när du äger ett fordon som framförs på allmän väg. Den försäkringen täcker in skador på andra människor och deras egendom etc ifall du orsakar en olycka. Även andra länder har motsvarigheter till trafikförsäkringen.
Det finns ett samarbete mellan ett stort antal länder som innebär att du inte behöver ha en trafikförsäkring i varje land du kör bil i utan det räcker med att du försäkrar bilen i ditt hemland. Ifall du råkar ut för något när du är utomlands kan du använda ditt gröna kort för att svenska Trafikförsäkringsföreningen ska hantera försäkringsärendet. Vissa länder kräver att man har ett grönt kort. Du kan beställa det gratis hos ditt försäkringsbolag.
Många betalar ut baserat på prisbasbelopp - vad är det?
Prisbasbeloppet är ett standardbelopp som fastställs varje år enligt "Lag om allmän försäkring". Det ändras från år till år för att matcha landets ekonomiska situation. Det är kopplat till konsumentprisindex så att det matchar den allmänna prisnivån i Sverige just nu. Många försäkringar betalar ut just ett eller flera prisbasbelopp i ersättning (istället för att man skriver in ett specifikt belopp i försäkringsvillkoren), så att beloppet ska vara uppdaterat och anpassat till hur prissättningen är i landet. År 2014 är prisbasbeloppet 44 400 kr.
Gäller min hemförsäkring för saker som jag lånat?
Ja, hemförsäkringen täcker även in stöld eller skador på saker som du har lånat och även sådant som du hyr. Försäkringen gäller både hemma och ifall du är ute på resa. Detta så länge som du har lånat dem privat och för eget bruk
Hur gör jag med bilförsäkringen när jag sålt bilen?
Ifall du säljer din bil kan bilförsäkringen ofta automatiskt avslutas. När du skickar in handlingarna om ägarbyte till Vägtrafikregistret (VTR) så skickas det ett meddelande till försäkringsbolaget om ägarbyte. Då borde de avsluta försäkringen. För att vara på den säkra sidan kan du alltid ringa eller maila till ditt försäkringsbolag och säga att du vill avsluta försäkringen. Det är inte ovanligt att du får tillbaka mellanskillnaden ifall du har tid kvar på din bilförsäkring vid tidpunkten för försäljning.
Hälsodeklaration för sjuk- och olycksfallsförsäkring - varför?
När du skaffar en sjukförsäkring eller olycksfallsförsäkring krävs ofta att du fyller i en hälsodeklaration och skickar in. Det är för att försäkringsbolaget vill veta hur din hälsa är. De säger så klart att det är för att du ska få bästa möjliga försäkringsskydd men de vill gärna ha koll på vad du har för eventuella sjukdomar och liknande. Din hälsodeklaration kan även påverka priset på t ex en sjukförsäkring ifall du har / har haft en sjukdom osv. Din försäkring börjar inte gälla förrän du din hälsodeklaration har granskats och blivit godkänd.
Påverkar mitt yrke olycksfallsförsäkringen?
Det kan påverka i vissa fall. En olycksfallsförsäkring ska i vanliga fall gälla dygnet runt och i alla lägen men undantag kan göras ifall du t ex har ett jobb som räknas som lite extra osäkert och farligt. Sådana yrken kan t ex vara dykare, fiskare, arbete "offshore" t ex på en oljerigg, tjänstgöring på militära fordon, framställning / förvaring eller transport av explosiva och frätande ämnen osv. Har du ett yrke som ditt försäkringsbolag anser vara farligt blir du inte försäkrad när du jobbar.
Många yrken räknas givetvis inte som speciellt farliga eller olycksdrabbade och då har du din försäkring på heltid. Ifall du jobbar på kontor eller inom vård etc har du alltid rätt till försäkring även när du jobbar. Har du ett yrke som inte är "godkänt" kan du tyvärr inte ha din försäkring medan du arbetar eller när du vistas på din arbetsplats. Du måste även meddela försäkringsbolaget när du byter arbete ifall du tror att ditt nya arbete räknas som mer riskfyllt.
Bilförsäkring när jag köper bil på Blocket.se?
Blocket samarbetar med Trygg-Hansa och erbjuder nu en gratis bilförsäkring i 14 dagar för bilar som köps via Blocket. Detta är en tjänst som de erbjuder för annonser som har en ikon med en liten röd bil. Tanken är att du ska få din bil försäkrad från dag 1 och slippa glömma bort detta plus att Trygg-Hansa givetvis hoppas att du ska förlänga din bilförsäkring hos dem så att de får dig som kund på heltid.
Försäkringen är en helförsäkring och gäller från det datum bilen byter ägare och sedan 14 dagar framåt. Du behöver inte avbeställa den efter denna tid utan den upphör automatiskt. Du får ett erbjudande om fortsatt försäkring från Trygg-Hansa som du kan välja att köra på ifall du vill, men du kan givetvis välja ett annat försäkringsbolag ifall du vill.
Min nya bil har vagnskadeförsäkring - vilken bilförsäkring ska jag välja?
När du har köpt en bil där vagnskadeförsäkring ingår kan du oftast välja en halvförsäkring. Nästa steg skulle vara en helförsäkring men skillnaden mellan dessa två alternativ är just en vagnskadeförsäkring och ifall du redan har en behöver du inte teckna en till. Det blir bara dubbelt försäkringsskydd och du kan inte få ersättning från båda försäkringarna för samma skada.
Du kan alltså välja en halvförsäkring och vara väl skyddad. En vagnskadeförsäkring som ingår vid köp av ny bil brukar vanligen gälla i tre år och när tiden har löpt ut behöver du uppgradera din försäkring till en helförsäkring så att du är skyddad. Vagnskadeförsäkringen är den del av din bilförsäkring som ger ersättning för skador på din egna bil när du själv orsakar skadorna, t ex ifall du skulle köra in i någon annan bil eller en vägg osv.
end faq