Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Självrisk är ett vanligt begrepp när man pratar om försäkringar, men vad är det egentligen? Enkelt sammanfattat är självrisk en summa pengar som man själv får ta ur egen plånbok innan dess försäkringen går in och betalar resten. Ifall du har försäkrat någonting och detta sedan går sönder eller blir stulet betalar försäkringen ut en summa pengar som ska täcka värdet. Dock måste du själv lägga ett visst belopp, vilket är självrisken.

Skälet till varför självrisk finns sägs vara att försäkringsbolagen vill att du ska ha ett extra skäl till att vara försiktig med din egendom. Ifall det inte hade kostat dig någonting alls att dina prylar går sönder eller försvinner hade du nog varit mindre aktsam men eftersom det finns en självrisk tvingas du vara lite mer försiktig så att du själv inte ska behöva betala något.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Hur stor självrisk du har kan variera. Du har ofta själv ett val när du skaffar din försäkring om du vill ha en låg, mellanhög eller hög självrisk. Det här valet påverkar hur hög din försäkringspremie blir. Väljer du en låg självrisk (så att du får betala mindre ur egen ficka ifall något händer) blir istället försäkringspremien högre och tvärtom.

Några saker som är bra att veta om självrisk

Det finns något som heter grundsjälvrisk och sedan även särskild självrisk. Grundsjälvrisk är det generella beloppet du får betala i självrisk för en viss försäkring och särskild självrisk är istället en självrisk som gäller endast för vissa delar av försäkringen, vilket skrivs in i avtalet.

Det är inte alla försäkringar som har en självrisk. I en del fall får du ut hela beloppet på försäkringen utan att behöva lägga något alls i självrisk. Det gäller för vissa specifika typer av försäkringar där det kanske inte passar så bra med självrisk, t ex för en livförsäkring. Eftersom det är olika för olika försäkringar är det alltid bäst att läsa villkoren ordentligt så att du vet vad som gäller för självrisk.

Du har även möjlighet att slippa din självrisk genom så kallad självriskreducering. Detta är i princip en tilläggsförsäkring du kan teckna som helt enkelt gör att du inte behöver betala något ur egen ficka. Det gör dock istället att du får en högre försäkringspremie. Självriskreducering är således huvudsakligen prisvärd ifall du tror att du kommer behöva utnyttja försäkringen hyfsat ofta.

Självrisken är något som du ofta själv kan påverka, som vi skrev tidigare. Du kan många gånger välja storleken på din självrisk genom att välja ett lågt eller högt belopp. Det valet kommer påverka hur mycket din försäkring kostar varje månad. En hög självrisk innebär att försäkringsbolaget får betala ut mindre pengar till dig varje gång något händer och det innebär att du får en lägre premie. En låg självrisk innebär istället att du får betala en högre premie.

Det du kan göra är att fundera på om du tror att du kommer utnyttja din försäkring ofta. Ifall du räknar med att i princip aldrig behöva utnyttja den kan du välja en högre självrisk och få en lägre kostnad för försäkringen. När du väl behöver utnyttja försäkringen har du en högre självrisk men du har förmodligen tjänat in mer pengar över tid genom en billigare försäkringspremie. Om du istället tror att du kommer utnyttja försäkringen ofta är det troligen bättre med en låg självrisk.