Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

De flesta skaffar sina försäkringar vid ett specifikt tillfälle, t ex när de flyttar hemifrån, byter bostad eller blir sambo etc. Då kanske man antingen skaffar en försäkring för första gången eller väljer att se över sitt behov. Sen kan det tyvärr bli så att man bara låter försäkringarna vara under en lång tid, utan att se över dem för att försäkra sig om att man har bästa skyddet och bästa priset. Det kan man förlora mycket på.

När man väl har valt försäkringar en gång så är det lätt hänt att man glömmer bort dem eller helt enkelt tänker att de är så bra som de kan vara. Om du var duktig och jämförde olika försäkringar, kollade runt på olika försäkringsbolag och vägde fördelar och nackdelar när du väl gjorde ditt val så har du säkerligen haft ganska bra försäkringar, men det innebär inte att de fortfarande är så bra som de skulle kunna vara.

Ditt behov kan förändras

Det kan hända ganska mycket på tre eller fyra år. Det kan hända saker med dig och din livssituation som gör att ditt försäkringsbehov förändras. Kanske har du bytt bostad, flyttat ihop med någon, skaffat barn, skaffat ny bil eller ny egendom eller ett husdjur osv. Det kan vara så enkelt att du har flyttat från landsbygden till en större stad eller tvärtom. Allting påverkar vårt behov på olika sätt.

Om du kör bil oftare och längre nu för tiden, har köpt mer elektronik på senare tid eller börjat med en ny hobby så kan du eventuellt behöva fler försäkringar än tidigare. Alternativt välja tilläggsförsäkringar så som Allriskförsäkring, vilket du kanke inte behövde tidigare. Det kan exempelvis vara så att ett försäkringsboalg, som hade lite bättre villkor men också ett högre pris och som du tidigare valde bort för att spara pengar, idag är det mer intressanta alternativet.

Om man inte är rätt försäkrad, utefter de aktuella behoven, är risken att man råkar ut för något som man inte har täckning för i sina försäkringar. Därför är det bra att med jämna mellanrum kolla igenom vad man faktiskt har nytta av och så kan man skaffa de försäkringarna.

Det funkar dock även på andra hållet. Ibland har man en gammal försäkring som man egentligen inte har någon nytta av. Det kanske är en försäkring som man skaffade när behovet fanns där men som sedan aldrig har sagts upp. Onödigt att lägga en massa pengar på att försäkra något som inte behöver försäkras.

Priser på försäkringar kan förändras

En annan väldigt viktig aspekt är att priserna på försäkringar hela tiden förändras. Ibland går priserna ner rent allmänt eller så kan olika försäkringsbolag ändra sina priser för att konkurrera med de andra bolagen. Det gör att man kan spara ganska mycket pengar om man har lite tur. Det tar inte så lång tid att göra en koll på priserna på sina försäkringar och se ifall det går att spara in pengar.

Med tanke på att en vanlig familj har ett antal försäkringar så som bilförsäkring, hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och kanske livförsäkring, försäkring för husdjur, sommarstuga, båt, osv så kan det bli ganska mycket pengar totalt. Och försäkringar betalar man också hela tiden då det är en fast och återkommande utgift.

Ju längre tid det går mellan varje koll av försäkringarna ju mer kan hända, även med priset. Kanske kan du när du ser över dina försäkringar sänka priset en del och kanske är det så att du hamnar på ungefär samma pris hos ett annat försäkringsbolag men att du faktiskt kan få en försäkring hos dem som har bättre villkor och där fler saker ingår. Det är också värde och blir mer prisvärt.

Ett exempel ur mitt eget liv

För att göra det hela tydligt så kan jag ta ett exempel ur mitt eget liv. Även om jag vet att man bör göra genomgångar med jämna (och inte allt för långa) mellanrum så väntade även jag lite för länge med att kolla igenom mina försäkringar från att jag först valde ut dem.

När jag skaffade försäkringarna första gången tittade jag runt och jämförde priser och var duktig. Jag valde då ut de två mest prisvärda försäkringarna jag kunde hitta och valet föll då på Gjensidige. Eftersom man oftast får rabatt om man samlar försäkringar på samma ställe så valde jag att lägga min bilförsäkring och min hemförsäkring hos dem. De hade en av de billigaste försäkringarna i förhållande till vad man fick.

Ett antal år gick sedan och en dag kom jag på att det var dags att göra en genomgång. Jag upptäckte då snabbt att jag kunde spara ganska mycket pengar på min bilförsäkring. Hos mitt befintliga försäkringsbolag kostade bilförsäkringen 5 586 kr per år och självrisken var satt till 4 000 kr. Bästa pris hittade jag hos IF där jag kunde få en likvärdig försäkring för endast 4 248 kr och då var självrisken bara 3 000 kr istället.

Det innebär att jag kunde få en bättre självrisk och i övrigt ungefär samma villkor samtidigt som jag sparade ungefär 1 250 kr per år. Ganska stor skillnad procentuellt. Detta var också bara om jag flyttade bilförsäkringen rakt av till IF. Man ska inte glömma bort att även detta bolag har en samlingsrabatt som man kan utnyttja ifall man har både hemförsäkring och bilförsäkring (och eventuella andra försäkringar) hos dem.

Kollade även på hemförsäkringen

Eftersom jag var intresserad av att utnyttja samlingsrabatten så kollade jag upp vad IF skulle ta för sin hemförsäkring, även fast det inte riktigt var slut på löptiden för den försäkringen ännu. Jag insåg då att det var en hel del billigare även för hemförsäkringen hos IF.

Jag kunde spara några hundralappar per år på min hemförsäkring genom att byta och då dessutom välja till en Allriskförsäkring inom detta pris, något som jag inte har haft tidigare. Jag fick alltså en likvärdig hemförsäkring plus Allriskförsäkring till ett pris som var några hundralappar lägre än hos mitt befintliga försäkringsbolag. Ganska stor vinst det.

Även om jag valt billiga försäkringar från början så kan saker förändras

När jag valde mina försäkringar första gången så jämförde jag ganska noga och valde billiga alternativ. Genom åren har jag hela tiden tänkt att jag har bra pris på mina försäkringar och att jag har kommit billigt undan just eftersom jag gjorde det jobbet och tittade runt när jag gjorde mina val.

Dock har jag tydligen inte tänkt på att saker kan förändras med åren och det som var billigast förr är kanske inte alls billigast nu för tiden. Med tanke på hård konkurrens osv kan priserna pressas en hel del och det kan komma specialerbjudanden, rabatter osv. Allt sådant gör att ett helt annat försäkringsbolag kan vara billigare några år senare.

I mitt fall gör min flytt från Gjensidige till IF att jag sänker kostnaderna för mina försäkringar runt 1 500 kr per år samtidigt som jag får lägre självrisk på bilförsäkringen och dessutom får en Allriskförsäkring som tillägg på hemförsäkringen, vilket jag inte alls hade tidigare. Jag har med andra ord både fått bättre pris och bättre villkor.

Nu flyttade jag även bara hemförsäkring och bilförsäkring då jag inte har haft så många försäkringar. Har man fler så kan man spara ännu mer pengar om man har lite tur. Detta speciellt om man kan få bra samlingsrabatter på försäkringarna. Jag lyckades spara ganska mycket på bara dessa två försäkringar trots att jag trodde mig ha billiga försäkringar från början.

Passa på att göra en genomgång du också

Jag föreslår att du också gör en genomgång av dina försäkringar för att se om det finns ett billigare alternativ där ute någonstans. Du kan även kolla så att du inte behöver ytterligare försäkringsskydd eller att du kan välja bort någon försäkring för att du inte längre behöver den.

Man behöver förmodligen inte göra en genomgång av försäkringarna varje år men varannat år ungefär tycker jag nog att det är bra att göra en koll. Det tar inte speciellt lång tid och ifall du inser att du redan nu har bra pris och villkor på dina befintliga försäkringar så behöver du ju inte ens byta. Då har du kanske inte sparat några pengar men du kan åtminstone känna dig nöjd över att du inte slänger några pengar i sjön och att ditt val fortfarande står sig.

Skulle du behöver byta försäkringsbolag så kan du ofta få hjälp av ditt nya bolag att säga upp de gamla försäkringarna i samband med att du tecknar de nya. På så vis blir det smidigt och då kan starttiden för dina nya försäkringar passas ihop med när dina gamla försäkringar går ut. Faktiskt väldigt smidigt.

Glöm inte att räkna in vad du totalt kan spara genom att flytta alla försäkringar till samma ställe och då utnyttja en samlingsrabatt. Detta är något som både kan ge fördelar eller göra att skillnaden faktiskt inte blir så stor att det är värt att byta. Så det funkar på bägge håll så att säga.

En del försäkringsbolag har lockpriser i form av tillfälliga rabatter, på t ex ett år. Dessa kan göra att priset blir bra första året men sedan inte lika bra. Se till att du tycker att deras ordinarie pris fortfarande är så pass bra att det är värt att byta eller åtminstone att du tycker att denna rabatt är så pass stort att det är värt att byta nu och att kanske byta igenom ett år.