Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Något som säkerligen intresserar många är vad som gäller för mobiltelefonen och hemförsäkringen. När kan man få ersättning för om något händer med en mobil och när gäller försäkringen inte? Vad säger villkoren för din hemförsäkring normalt om mobiltelefon, men även surfplattor och andra liknande prylar? Vi ska gå igenom detta i den här artikeln.

En hemförsäkring har en försäkring för egendom, vilket innebär att ifall din egendom skadas eller blir stulen så får du ersättning för detta. Din mobil, surfplatta eller bärbara dator etc är alla exempel på din egendom och dessa ingår därför i en hemförsäkring. Ifall dessa skadas eller råkar ut för något som hemförsäkringen täcker så får du därför ersättning. Dock är det viktigt att veta vad din hemförsäkring faktiskt täcker in.

När täcker hemförsäkringen sånt som kan hända mobilen?

Ifall du har din mobiltelefon hemma (detsamma gäller givetvis för surfplattor och datorer etc) och någon typ av olycka inträffar som innebär att telefonen skadas så får du givetvis ersättning. Med olycka menar jag nu om det skulle börja brinna, bli översvämning / läckage och liknande. Detsamma ifall du har inbrott och någon stjäl den.

Något som dock är väldigt viktigt är på vilket sätt skadan uppstår. Ifall du själv är inblandad i att den blir skadad, t ex genom att du råkar tappa den i golvet, köra den i tvättmaskinen i fickan till ett par jeans eller något sådant så är det långt ifrån säkert att din hemförsäkring täcker det. Detta är sådana saker som täcks upp av en så kallad allriskförsäkring / drulleförsäkring, som går att skaffa som tilläggsförsäkring till en hemförsäkring.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Allriskförsäkring ger dig skydd för mobilen om du klantar till det

Allriskförsäkring, som även kallas för Drulleförsäkring eller ibland Otursförsäkring är till för att skydda dina prylar mot din egen klumpighet eller otur. Har du ett sånt tillägg till hemförsäkringen är du skyddad mot klumpiga misstag som leder till att din egendom skadas. Allting där du själv av misstag råkar göra som skadar din egendom kan med allriskförsäkringen ersättas så länge det var oförutsett. Du kan alltså inte hälla en massa vatten på din mobil självmant eftersom du borde inse att det är en dålig idé.

Ifall du har med dig din mobil när du ger dig ut är det genast lite lurigare vad som kan ersättas av försäkringen och vad som inte kan ersättas. Är du på stan eller på en fest eller liknande är det inte helt säkert att du får något på försäkringen ifall något händer med mobilen, ens om det inte är ditt eget fel.

Det är viktigt att du hela tiden är försiktig med din egendom och behandlar mobil och andra prylar på ett sätt som skyddar dem från skada så mycket som möjligt. Om du skulle bli av med mobiltelefonen genom fickstöld eller att någon stjäl den ur din väska eller liknande kan du i vissa fall få ersättning från hemförsäkringen men det finns ingen garanti.

Ska du ha någon möjlighet att få pengar måste du ha hanterat mobilen på ett ansvarsfullt sätt och t ex inte lämnat den obevakad. En allriskförsäkring täcker dock vanligen in sådant som fickstöld så ifall du vill känna dig mer trygg är en sådan tilläggsförsäkring ett ganska bra alternativ.

När täcker hemförsäkringen inte sånt som kan hända mobilen?

Som vi nämnt precis ovan är det inte säkert att du kan få ersättning ifall du t ex råkat få mobilen stulen om du har den med dig ut på krogen eller på stan. Ifall du varit aktsam med den och haft den under uppsyn ökar chansen åtminstone ordentligt.

Hemförsäkringen gäller inte ifall du råkat tappa bort din mobiltelefon eller ifall du glömt den någonstans. Om du glömmer den och den sedan blir stulen som resultat av detta kan du heller inte få ut någon ersättning från försäkringen. Har du en allriskförsäkring kan du eventuellt få något i detta fall, men det får du kolla upp i villkoren.

Du kan inte heller få pengar för repor eller märken som uppstår på mobilen eller för problem som uppstår i samband med vanligt slitage och användande. Det gäller helt enkelt att vara försiktig med sin mobil och försöka undvika repor, t ex genom att sätta på en skyddsfilm. Om mobilen skulle gå sönder av sig självt - alltså helt enkelt sluta fungera - så gäller inte hemförsäkringen men då kan du istället använda garantin på telefonen.

Glöm inte att du har självrisk på din hemförsäkring

Något man inte ska glömma bort är att du har en självrisk för skador på din egendom. Självrisken måste du betala själv innan försäkringen går in och täcker upp resterande belopp. Du kan själv välja storleken på självrisken när du tecknar din försäkring men den brukar vara som minst 1500 kr.

Om något händer med din mobiltelefon så att du måste köpa en helt ny mobil och detta kan ersättas av din hemförsäkring måste du alltså lägga minst 1500 kr ur egen ficka och sedan betalar försäkringsbolaget resterande belopp för en likadan eller likvärdig telefon. Det är alltså inte gratis att få en ny mobil bara för att den täcks in av försäkringen, varför man alltid bör vara försiktig med den.

Mobilen har en garanti

I princip all elektronik har en garanti som gäller ifall det du köpt skulle gå sönder av sig själv eller vara felaktigt på något sätt. Om mobilen bara slutar fungera eller problem uppstår med den och du själv inte har gjort något som skulle kunna leda till dessa problem så kan du helt enkelt utnyttja garantin.

Garantin brukar gälla minst ett år men ibland även tre år eller mer beroende på vad det är för produkt. Du kan återvända till den butik där du köpte mobilen (se till att du har med dig ditt kvitto) och där visa upp dina problem. Beroende på vad det är som har hänt kan du helt enkelt få en helt ny mobil eller väljer man att försöka laga den du har.

Hej, du som vill fråga om trasig mobil

Många skriver kommentarer och ställer frågor om just trasiga mobiler och vad som gäller. Vi gillar att ni skriver och frågar men samtidigt är det så många som frågar om just detta att jag tänkte skriva en sammanfattning av vad vi normalt svarar på såna här frågor.
Klicka nedan för att visa all information om detta!

Visa / dölj information

Exempelfråga 1: Jag råkade tappa min mobil i golvet och skärmen sprack. Kan man få ersättning från försäkringen?
Exempelfråga 2: Jag fick min mobiltelefon stulen / blev av med den när jag var ute. Kan man få ersättning för detta?
Exempelfråga 3: Hur går man till väga för att få ersättning för sin mobil och hur gör man när man ska skaffa en ny?

Exempel 1 - Om du tappat mobilen eller liknande och skadat den

När du själv har orsakat skadan på din mobil så är det inte alls säkert att din vanliga hemförsäkring täcker detta. Den täcker ifall mobilen skadas i ditt hem om det börjar brinna eller liknande, men inte ifall du själv råkar klumpa dig och telefonen går sönder.

För att ha en chans att få ersättning bör du ha en Allriskförsäkring / Drulleförsäkring som tillägg till hemförsäkringen, för denna är gjord speciellt för att ersätta skador som man själv orsakat av misstag. Den gäller givetvis inte om du gjort något med vilje, så som att medvetet slänga mobilen i väggen.

Exempel 2 - Om du tappat bort mobilen eller fått den stulen ute

Ifall du varit ute på stan, på en fest eller hos en kompis etc och din mobiltelefon då blivit stulen eller om du tappat bort den är det också så att det oftast är svårt att få ut något på vanliga hemförsäkringen. Den täcker vanligen inte sådant, fast du kan alltid ringa och kolla med ditt försäkringsbolag.

Även här kan du komma en bra bit längre med en Allriskförsäkring / Drulleförsäkring som är till för såna här mer specifika situationer. Tänk dock på att du alltid måste ha varit aktsam med din mobil om du ska kunna få någon ersättning.

Exempel 3 - Hur ersättning och inskaffande av ny mobil funkar

När man har en försäkring har man vanligen även en självrisk. Det är ett belopp man själv måste betala innan försäkringen går in och betalar resterande belopp. Självrisken är t ex till för att du ska vara lite mer försiktig med dina grejer. Storleken på detta belopp kan variera men är ofta som minst 1000 kr och kan vara upp mot 3000 kr (du kan ofta själv välja självrisk).

När din telefon gått sönder eller liknande och du får ersättning från försäkringen så får du ut värdet för en likadan eller likvärdig modell, fast minus din självrisk. Har du en telefon som kostat 5000 kr och självrisk på 2000 kr så får du alltså 3000 kr utbetalt för en ny telefon. Du får själv köpa din nya telefon för dina pengar och sedan betalar försäkringsbolaget ut ersättningen till ditt konto.

PS - Fråga för garantin istället för försäkringen?

Tänk på att ifall telefonen slutat fungera på grund av något fel i själva telefonen, t ex att den bara vägrar starta eller något liknande, så är detta en fråga för garantin istället. Detta så länge garantin fortfarande gäller, alltså om din telefon är hyfsat ny. Gå då tillbaka till butiken där du köpt din telefon och berätta vad som är fel, så får du den troligen lagad eller ersatt.