Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Så fort någonting händer som täcks in av en försäkring bör du också kontakta försäkringsbolaget och berätta om det som inträffat. Det som kallas för skadeanmälan är när du anmäler att något har hänt som du vill få ersättning för via din försäkring. Försäkringsbolaget kollar då på ditt ärende och betalar ut pengar till dig om det är något som täcks av försäkringen.

Hur gör man en skadeanmälan?

Du har två huvudsakliga sätt att göra en skadeanmälan och dessa två är båda snabba och smidiga. Det första alternativet är att helt enkelt ringa försäkringsbolaget. Det finns speciella nummer för just skadeanmälan och dessa hittar du på bolagets webbsida.

Ibland finns det olika nummer att ringa beroende på vad det är för typ av skada du råkat ut för och då kan du komma direkt till en specialist på ett visst område. Hittar du inga speciella nummer för skadeanmälan kan du alltid ringa deras vanliga nummer så kan säkert någon koppla dig till rätt plats eller ge dig rätt nummer att ringa.

Det andra alternativet är att skicka in en skadeanmälan direkt via försäkringsbolagets webbsida. De flesta har möjligheten att göra en anmälan på det här viset och då fyller du i princip i ett formulär. Kanske är det inte möjligt att skicka in en skadeanmälan på detta vis för alla typer av ärenden men ifall det inte går kan du bara ringa istället vilket är minst lika enkelt.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Att tänka på vid skadeanmälan

Det är alltid bra att vara så förberedd som du kan när du ska göra din anmälan. Ifall du ringer och ska göra din skadeanmälan underlättar det ifall du har t ex personnummer och försäkringsnummer redo och allt annat som du kan förbereda gör det bara enklare. Om det handlar om din bil är det bra att ha registreringsnumret tillgängligt och så vidare.

Du ska gärna ringa ditt försäkringsbolag så snabbt som möjligt ifall något inträffar. Ifall du blivit utsatt för ett brott ska du i första hand ringa polisen och göra en polisanmälan men efter det kan du med fördel ringa försäkringsbolaget och prata med dem. Ifall du exempelvis råkat ut för problem med din bil är det bättre att prata med till dem innan du pratar med en verkstad. Då kan du få veta vad som ingår i försäkringen och kanske tar även försäkringsbolaget hand om det mesta av jobbet.

Alla bevis du kan hitta kommer vara till din fördel när du anmäler en skada. Vid inbrott eller liknande är det t ex bra att ha kvitton på saker som blivit stulna och även fotografier. Det gör att du enkelt kan bevisa att du ägt vissa prylar och hur mycket de är värda.

Förlopp vid skadeanmälan

Beroende på vilket försäkringsbolag du har kommer det vara lite olika rutiner som gäller men på det stora hela är det ungefär samma sak. Det börjar givetvis med att du ringer och anmäler en skada eller kanske anmäler direkt via Internet. I detta läge berättar du så mycket som möjligt om det som hänt och lämnar så mycket relevant information som du bara kan.

I nästa steg tar försäkringsbolaget kontakt med dig för att gå igenom vad som kommer att hända. De går igenom vad de kommer att göra och vad du själv bör göra. Ifall du har ringt dem och det är ett mindre ärende kan allt detta oftast ske i ett och samma telefonsamtal så att de inte behöver kontakta dig igen senare.

Om allt är som det ska kommer du inte behöva krångla så mycket mer utan dina pengar blir utbetalda. Ifall det är ett större ärende eller om försäkringsbolaget är lite tveksamma till någonting kan det bli fråga om en utredning. Försäkringsbolaget kommer då utreda det hela och sedan meddela dig vad utfallet är. Då får du reda på hur mycket pengar du får eller kanske att de inte vill betala ut någonting. Du kan givetvis i ett sådant läge ta kontakt med dem och även bestrida ett beslut.