Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Har du en försäkring för lägenhet gäller den vare sig du bor i en bostadsrätt eller hyresrätt. Det är normalt en helt vanlig hemförsäkring du har och vanligen är det en sådan du ska skaffa om du vill ha skydd för dig och din lägenhet.

Försäkringen gäller för dig och andra personer som bor (och är folkbokförda på samma adress) och för din egendom. I vissa fall kan den täcka in t ex barn som är utflyttade, inom vissa gränser.

Det här ingår i en försäkring för lägenhet

Det finns ett antal olika delar i en försäkring för lägenhet (hemförsäkring) och dessa bildar tillsammans det försäkringsskydd du får när du tecknar hemförsäkringen. Vi ska gå igenom de vanligaste delarna och vad dessa ger för skydd.

Egendomsförsäkring

Den här delen ger dig ersättning ifall något händer din egendom. Du får pengar ifall något blir skadat t ex vid en olycka eller vid inbrott. Du får ersättning för skadegörelse eller om sakerna blir stulna. Detta gäller din egendom men även sådant som du lånat eller hyrt så länge det varit för privat bruk. Kolla gärna upp i villkoren vilka saker som inte täcks av försäkringen.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Rättsskyddsförsäkring

Den här försäkringen hjälper dig om du skulle råka hamna i en rättstvist av något skäl. Försäkringen täcker både rättegångskostnader och kostnader för advokat etc. Du kan få hjälp vid alla typer av rättstvister som du som privatperson kan råka hamna i och även brottsmål.

Reseförsäkring

Det ingår en reseförsäkring i din hemförsäkring, vilket är trevligt då du har ett bra skydd när du är utomlands. Försäkringen täcker sjukdom, skador, stöld och en del annat när du är på resande fot. Du får t ex ersättning för kostnader som uppstår vid besök på sjukhus och liknande och du har även ersättning ifall resan blir inställd och lite sådant bra. Försäkringen gäller max 45 dagar utomlands, annars får du skaffa en tilläggsförsäkring.

Ansvarsförsäkring

Detta är en försäkring som går in och täcker kostnader för exempelvis skadestånd som du kan råka ut för. Du får då förutom pengar även hjälp att reda ut om du är skadeståndsskyldig och hur mycket du måste betala. Ifall det blir frågan om rättegång eller skadestånd betalar försäkringsbolaget detta. Det här gäller t ex ifall du skulle råka skada någon annan person eller deras egendom.

Överfallsförsäkring

Ifall du blir överfallen kan du får pengar från din försäkring för lägenhet. Det kan vara misshandel, våldtäkt eller liknande. Du får då ersättning för sjukhusvistelse, bortfall av inkomst om du tvingas vara borta från jobbet och till och med ett belopp om du skulle bli invalidiserad till följd av överfallet.

Tilläggsförsäkringar

Det finns många tilläggsförsäkringar att skaffa beroende på vad du vill ha för skydd. Kolla igenom vilka tillägg som finns hos ditt försäkringsbolag och se om det är något du känner att du behöver och ifall det är värt pengarna. Tilläggsförsäkringar brukar täcka upp hål i det vanliga försäkringsskyddet.

Övrigt om försäkring för lägenhet

Ifall du har hyresrätt ligger en del ansvar hos din hyresvärd. Du behöver själv inte betala för kyl, frys eller spis ifall dessa skulle gå sönder. Det är då hyresvärdens uppgift att laga eller skaffa en ny så fort du har anmält problemet. Det gäller även andra saker som ingår i lägenheten och i hyran så som badkar, golv etc.

Har du bostadsrätt är det istället ditt ansvar att laga eller köpa nya saker av det här slaget. En del av det täcks av din försäkring men exakt vad som ingår och vad som inte ingår måste du läsa i försäkringsvillkoren. I vissa fall kan du behöva en tilläggsförsäkring för att vara helt skyddad.