Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En hemförsäkring ger dig skydd för ditt hem, din egendom, dig själv och din familj. Men det fina med en hemförsäkring är att den även ger dig ett bra skydd när du är borta från ditt hem, nämligen när du är ute och reser i andra länder.

En av delarna som ingår i en hemförsäkring är en reseförsäkring och den ger dig ett ganska omfattande skydd när du är utomlands. Försäkringen täcker allt från sjukdom och olyckor till skadad eller stulen egendom och även ifall resan skulle ställas in eller förstöras.

Ifall du inte har en egen hemförsäkring kanske du ingår i någon annans? Det räcker med att du är folkbokförd på samma adress som någon som har en försäkring för att även du ska vara skyddad. Ifall du är säker på att du inte täcks av en hemförsäkring går det att skaffa en reseförsäkring för sig.

Reseförsäkringen gäller när du befinner dig utomlands. Den gäller vanligen i upp till 45 dagar så ifall du planerar att vara borta längre än så och vill ha skydd från försäkringen måste du fixa en tilläggsförsäkring. Du har normalt allra bäst skydd inom Norden då din hemförsäkring brukar gälla i hela Norden och eftersom försäkringsbolagen ofta har bra samarbeten här.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Allmänt om vad som ingår i en reseförsäkring

Reseförsäkringen hjälper dig ifall du blir sjuk eller skadad när du är utomlands. Detta gäller även tandskador av eller om du behöver akut tandvård. Du har rätt till ersättning för sjukhusvistelse, resor till och från sjukhus och olika merkostnader som kan tänkas uppstå i samband med detta. En sådan merkostnad kan vara boende och mat för den som vakar över den sjuke.

Ifall din sjukdom eller skada påverkar och stör din semester kan detta ersättas också. Ifall du måste åka hem kan du givetvis få ersättning men om du kan stanna kvar utomlands är kravet vanligen att du måste ha tvingas vila i minst fyra dagar. Detta ska vara rekommenderat av en läkare och tiden börjar räknas efter att du pratat med läkaren.

Värt att veta är att du inte får några pengar ifall du varit sjuk innan du åkte iväg. Detta gäller även ifall sjukdomen blivit värre sedan du kom till ditt resmål. Du bör alltså försöka få ordning på eventuella sjukdomar eller skador innan du reser iväg och ifall du skulle blir sjuk eller skadad i utlandet, tveka inte att kontakta en läkare snabbt.

Utöver detta har du även bra skydd för dina prylar när du är utomlands. Du får ersättning för saker som blir stulna eller förstörda. Det kan vara allt från bagage till plånbok, kamera eller mobiltelefon. Ifall bagaget försvinner efter att du checkat in det på flygplatsen kan du få ersättning men ofta brukar även flygbolaget ersätta sådana förluster, även om det bara skulle vara lite försenat.

Sådant som är stöldbegärligt ska du dock se till att förvara på ett tryggt ställe. När du är ute och åker bör du ha dem så att det är svårt för en ficktjuv att komma åt och på hotellet rekommenderas en säkerhetsbox eller kassaskåp. Du får kanske inte några pengar ifall du varit oaktsam med dina saker. Glöm inte heller att göra en polisanmälan ifall något blir stulet.

Du har även möjlighet att utnyttja din försäkring ifall det blir stora förseningar eller ifall du skulle missa din avresa på grund av en olycka eller liknande.

Annat som är bra att veta om försäkring utomlands

Man ska inte glömma att det finns olika typer av skydd som kan tänkas gälla när man reser utomlands. T ex kan det ofta ingå avbeställningsskydd eller till och med någon slags reseförsäkring via din bank om du bokar och betalar din resa med t ex Visa eller Mastercard. Där kan du t ex ofta få ersättning ifall ditt bagage skadats under flygresa eller ifall det blivit försenat.

Det är alltid aningen osäkert vad som gäller för din försäkring när du är utomlands. Kolla gärna upp villkor i reseförsäkring och andra försäkringar innan du ger dig av utomlands. Inom Norden har du som sagt ofta väldigt bra skydd men i vissa länder kanske din försäkring inte går att utnyttja till max. Är du osäker kan du alltid kontakta ditt försäkringsbolag innan du ger dig iväg.

Glöm inte att det kan finnas speciella villkor för vissa försäkringar eller vissa länder när du åker utomlands. Ett exempel är att du som bestämt dig för att köra bil i annat land kan behöva ett så kallat Grönt kort, som är ett slags bevis på att du har en trafikförsäkring i Sverige och som då används även utomlands ifall du skulle råka ut för en olycka. De flesta länderna kräver inte att du kan visa upp kortet men en del gör det, så det är bra att hålla koll.