Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Som vi skrev i första delen av den här artikelserien så är försäkringspremien helt enkelt den fasta kostnaden för din försäkring, som du betalar t ex varje månad eller år. Hur mycket din försäkring kostar beror på olika faktorer och du kan styra över en del av dessa - t ex självrisk - medan andra är utom din kontroll.

I den här artikeln går vi igenom sådana faktorer som kan göra din försäkring billigare eller dyrare men som du själv inte direkt kan styra över. Detta kan vara sådant som var du bor, vad du försäkrar, ålder, skadefria år och andra saker som du inte kan göra mycket åt. Det är lite olika vilka försäkringar som påverkas mest av sånt här. En bilförsäkring och försäkring av andra fordon gör det i större utsträckning är en hemförsäkring eller olycksfallsförsäkring.

Ifall du vill läsa mer om hur din försäkringspremie påverkas av dina egna val, t ex av självrisk och försäkringsbelopp kan du göra det i del ett av denna serie - gå dit nu och läs mer.

När du inte kan påverka din försäkringspremie

Försäkringar är inte alltid jättesmidiga att jämföra eftersom det inte står några priser utskrivna hos försäkringsbolagen. Skälet till detta är att priserna varierar beroende på ett antal olika kriterier. En del av det hela är val man själv gör som påverkar priset men det handlar också om att en försäkring är personlig och kostar olika beroende på vem man är och vad man vill försäkra etc.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Vissa försäkringar påverkas mer än andra

Det är ganska olika hur mycket det spelar in vem man är, hur gammal man är och annat av den karaktären. En bilförsäkring påverkas ganska mycket av detta. Det finns så många olika saker som kan väga in när premien bestäms. Sådant som påverkar är bland annat vilken bil du vill försäkra, var du bor, hur gammal du är, hur många skadefria år du har, om du har eget garage etc.

Någon som är lite äldre, vill försäkra t ex en Volvo och bor i ett lugnt område eller mindre stad kan få en klart lägre försäkringspremie än en ung person som kör en sportig bil och bor i en större stad. Det kan bli ännu större skillnad om antal skadefria år kommer som ytterligare en faktor. Just detta gör att det kan bli dyrt för unga att försäkra sin bil.

Många av de här sakerna är svåra att påverka eftersom man ju är så gammal som man är och bor där man bor. Inte flyttar man till en lugn liten stad för att få billigare bilförsäkring. Det man kan göra är att försöka påverka de få saker som möjligen går att påverka. Kanske kan man låta försäkringskostnaden för olika bilmärken spela in när man väljer vilket märke man ska köpa. Kanske är det onödigt dyrt att köpa en viss typ av bil. Skaffar man en bra garageplats och sådant kan det även göra skillnad.

Det som gäller för bilförsäkringar gäller ofta också för andra typer av fordonsförsäkringar så som MC-försäkring och mopedförsäkring. Förutom att olika faktorer av det här slaget påverkar hur dyr din försäkringspremie blir ska man också komma ihåg att flera olika faktorer påverkar utbetalningen från din försäkring ifall något inträffar. Har du varit oaktsam, inte haft ett bra lås, varit onykter eller liknande kan det bli problem hos försäkringsbolaget.

Åldern kan spela en viktig roll

Åldern på försäkringstagaren kan i många fall påverka antingen försäkringspremien eller hur mycket pengar du kan få ut på försäkringen. När det gäller bilförsäkringen nämnde vi ju precis ovan att yngre personer ofta får högre premie än äldre. Det handlar helt enkelt om att göra en bedömning av risken och det kan då tänkas att åldern spelar in.

Ifall du har en hemförsäkring täcker den inte bara dig utan även din familj ifall de bor på samma adress. Dina barn täcks av samma hemförsäkring och det räcker alltså att man bara har en enda. Barnen kan täckas av din hemförsäkring även om de skulle råka bo någon annanstans. Då krävs att de finns med i försäkringsbrevet men även att de är under 18 år. När de har fyllt 18 och bor någon annanstans är det alltså läge att se över möjligheten att skaffa dem en egen hemförsäkring. Det finns t ex en studentförsäkring som kan vara prisvärd.

Ibland kan man inte teckna en försäkring alls eftersom man har åldern emot sig. Det kan även tänkas vara så att villkoren blir sämre när man uppnått en viss ålder. Det kan gälla för t ex livförsäkring, olycksfallsförsäkring och sjukvårdsförsäkring men även om man vill försäkra husdjur. En livförsäkring kan du t ex inte alltid teckna efter att du fyllt 55 - 65 (beroende på försäkringsbolag). Tecknar du en försäkring innan dess kan reglerna säga att du får ut mindre pengar ifall du skulle avlida efter att du uppnått en viss ålder eller att inga pengar utbetalas alls.

Vad du försäkrar spelar givetvis också in

Någonting som i princip alltid spelar en viss roll är vad det är du vill försäkra. Vill du försäkra en bil blir det så klart en helt annan försäkring än om du vill försäkra en båt eller ditt hem. Det är dock även skillnader mindre uppenbart slag som ibland kan spela roll. Som vi pratade om tidigare kan märke, ålder och typ av bil påverka hur mycket en bilförsäkring kostar. Olika märken kostar olika mycket och en nyare bil räknas som säkrare och stabilare än en gammal osv.

Försäkringsbolagen lägger en ganska stor vikt vid vilken risk de själva tar när de försäkrar dig. Därför väger de in så många olika faktorer som de kan. Är saker ovanligt stöldbegärliga är risken att försäkringen blir dyrare. Ett exempel är cykeln som nog kan räknas till en av de saker som oftast blir stulen. Där kan du ha både en hög försäkringspremie och en hög självrisk.

Hur ska man tänka när man letar prisvärda försäkringar?

Det är inte så lätt att påverka saker som är bortom egen kontroll. Sådant som ålder, var man bor etc kan man inte göra mycket åt. Man får helt enkelt acceptera att man kan få lite dyrare försäkring eller lite sämre villkor för att man råkar tillhöra fel grupp. Det man kan göra är att titta på allt som man eventuellt kan påverka.

Se till att du sköter om dina prylar ordentligt, tar väl hand om dem, skaffa en garageplats till bilen om du kan, lås cykeln eller mopeden, använd dem på korrekt sätt och var ansvarsfull rent allmänt. Ifall du är duktig och håller dig fri från skador en lägre tid kan detta automatiskt ge dig en lägre försäkringspremie. Det är speciellt bra om du vill sänka kostnaden på din bilförsäkring.

Du kan även jämföra olika försäkringar mot varandra då villkoren kan variera och en del försäkringsbolag kan tänkas vara mindre strikta med specifika saker. Kanske kan du hitta ett försäkringsbolag som inte lägger så stor vikt vid just den eller de saker som är dina svaga sidor. Du kan inte veta vad de olika försäkringarna kostar förrän du skrivit in dina uppgifter och bett om en offert. Glöm dock inte bort att jämföra så lika försäkringar som möjligt - villkoren kan nämligen variera en hel del.

Gå till Vad påverkar din försäkringspremie? Del 1