Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Att en försäkring täcker in förlust av egendom, t ex genom stöld, brand eller någon annan olycka, är det säkert många som har koll på. Men vad gäller då för kontanter, som ju också är din egendom och som har ett ganska klart värde?

Det korta svaret är att kontanter inte har något vidare bra skydd i din hemförsäkring. En ny TV, mobiltelefon eller dator kan man normalt få tillbaka det mesta för, om något skulle hända. Där finns det ett visst åldersavdrag samt självrisk som dras bort från det man kan få ut på försäkringen.

Om du har en ny produkt som köptes för mindre än ett år sedan är avdraget för ålder inte heller så stort. Därmed kan man alltså få ut ganska bra belopp för denna typ av egendom, även om det är saker som är värda 20 eller 30 000 kr. Likadant för bilen givetvis, som kan vara värd klart mer än så.

Kontanter har dåligt skydd

För kontanter ser det dock annorlunda ut. Det är ganska klart att 1 000 kr i sedlar är värda just 1 000 kr. Där behöver man inte fundera så mycket. Det är inte direkt problemet heller. Problemet är att försäkringsbolagen inte vill att folk ska ha en massa pengar liggande hemma, som kan bli stulna eller brinna upp.

Gränsen för hur mycket du kan få ut i ersättning för kontanter är därför ganska låg. Det kan skilja sig mellan försäkringsbolagen men det kan vara så lite som 3 000 kr som är maxgränsen. Det är inte speciellt mycket om många äldre kan säkert tänkas ha mer än så i madrassen, vilket kan vara vanskligt.

Om du är ute och reser och har en reseförsäkring kan du dock turligt nog få ersättning för större belopp, t ex om du blir bestulen eller förlorar kontanter. Detta för att det känns rimligt att behovet av kontanter är större när man är på resande fot, t ex om man är i ett annat land. Då kan det handla om maxgräns på exempelvis 6 000 kr istället, så det är ändå inga jättebelopp.

Försäkra kontanter?

Ha dina pengar på annat ställe eller i annan form

Man vill att pengarna ska finnas på ett klart säkrare ställe. Du kan med fördel ha pengar insatta på ett bankkonto eller investerade på något vis. Då riskerar de inte att bli stulna vid ett inbrott. Pengar som du blir lurad på, t ex om en bedragare tar sig in på ditt bankkonto och snor en större summa, är enklare att få ersatta.

Du kanske ska fundera på att ha dina pengar i annan form än kontanter. Digitala pengar är ju standard nu för tiden och man kan förutom att ha pengarna på ett konto även göra annat med dem. Aktier och fonder är klassiska alternativ där du omvandlar dina pengar till värdefulla tillgångar, som dessutom kan stiga i värde.

Om du vill kan du även testa att äga någon form av valuta, vilket också sker digitalt. Du köper inte dollar eller pund och tar ut dem kontant idag. Åtminstone inte om du köper som en investering. Du kan givetvis ha valutan om du ska besöka landet.

Men om du vill äga valuta och kanske hoppas på att den ska öka i värde dessutom, så gäller det att köpa digitala pengar. På så vis kan du omvandla dina pengar från kontanter till något annat. Kontanterna sätts in på banken och blir till digitala pengar på ditt bankkonto. Du kan sedan köpa annan digital valuta om du så vill.

Olika typer av kryptovalutor finns också tillgängliga för den som vill testa att äga en helt digital valuta, och spekulera i dess framtid. Den största kryptovalutan är Bitcoin men sedan finns även Ether, som bygger på Ethereum. En ny uppstickare är också den aningen skämtsamma (men idag ändå mer respekterade) kryptovalutan DogeCoin.

Vi kommer givetvis inte säga något om hur du ska investera dina pengar och det finns risker med investeringar. Speciellt i kryptovalutor. Men det är ändå möjliga alternativ till att ha sina kontanter i madrassen hemma.

Ha pengarna på annat ställe än hemma i kontant form

Man kan säga vad man vill om vad man ska göra med sina kontanter men det är i vilket fall ingen vidare bra idé att ha mycket kontanter hemma. Det kan tyckas som ett säkert sätt att förvara en “backup”, speciellt om man är lite nojjig, men det är också ganska dåligt att ha mycket pengar i hemmet.

Om något händer med pengarna så har du dåligt försäkringsskydd och får som mest ut några tusenlappar som ersättning, även om du skulle ha stora belopp. Det är ofta även svårt att bevisa att du haft kontanterna i hemmet eftersom det sällan finns kvitto eller annat bevis på att dessa pengar finns.

När pengarna ligger hemma får man heller ingen avkastning på dem. Det går att få så mycket bättre avkastning även med säkra investeringar. Du kan få i snitt 7-8 procent per år i avkastning på aktiefonder och du kan även få lite pengar på ett säkert sparkonto med insättningsgaranti.

Vill du inte investera och är rädd om dina pengar / bara vill att de ska finnas där utan att du riskerar att de tappar i värde så kan du lägga in dem på ett sparkonto med bara någon procents ränta. Då får du åtminstone något för pengarna samtidigt som de är skyddade i sin digitala version.

Dessutom slipper du oroa dig för tjuvar, bränder, översvämningar och annat som kan tänkas riskera din hemliga stash av kontanter. Så ta steget och överge kontanterna och gå digitalt istället. Det är inte bara bättre ut försäkringssynpunkt utan även smidigare.

Givetvis behöver du inte oroa dig för pengar du använder för att handla osv, om du fortfarande föredrar att betala kontant i affären. Du har fortfarande försäkringsskydd för några tusenlappar i hemförsäkringen och om du skulle bli av med t ex 1000 - 2000 kr så är detta inte heller hela världen. Du blir inte ruinerad på det.