En bilförsäkring är inte direkt som en påse med Ahlgrens Bilar, att den kostar ungefär lika mycket i alla lägen och i alla affärer. Det är givetvis en alldeles för simpel jämförelse men jag vill bara poängtera att en bilförsäkring kan vara ganska komplex trots att den vid första anblick känns hyfsat simpel. Det märker man när man börjar jämföra priser eller byter bil osv.
Något som gör det aningen krångligt med försäkringar är att de ofta sätter pris utifrån just dig. Det finns alltså inget allmänt pris som alla kan få och de skriver därför inte heller ut något pris, på samma sätt som när en butik säljer en tv eller en bil. Det finns inget pris att skriva ut förrän du har angett dina uppgifter - allt från ålder och var du bor till vilken bil du vill försäkra.
Man vill ju dock fortfarande veta priset på sin bilförsäkring och kunna jämföra olika försäkringar mot varandra för att kunna välja ett prisvärt alternativ. Jag ska i denna artikel gå igenom olika saker som påverkar priset (försäkringspremien) så att du vet vad som gäller och vad som gör att det kostar som det kostar. Det kan vara bra att veta.
Pris baserat på din bil
Det första som påverkar din försäkringspremie är vilken bil du har. Olika bilar har olika dyra försäkringar helt enkelt. Det beror på märke och modell, årsmodell och sådana saker. En bil som är dyrare att laga eller ersätta kostar också mer när man ska försäkra den. I regel kan man säga att finare, lyxigare och dyrare märken också kostar mer när man ska ha försäkring.
Jag hade en Kia Cee’d tidigare och har nu en Volkswagen Passat. Kian kostade under 5 000 kr per år för helförsäkring medan VW Passat går på runt 8 000 kr. Vill man försäkra en bil av dyrare märke som en Mercedes kan det t ex kosta mig runt 10 000 kr och ska jag ha en Hummer så är det säkerligen 23 000 kr eller mer.
De priser jag anger är inte samma som de du kommer få, utan är vad jag har haft för mina två senaste bilar. Jag vet inte säkert vad en Mercedes eller Hummer skulle kosta mig då jag inte har kollat upp just detta med försäkringsbolagen, utan bara tittat på en lista över försäkringspremier för olika bilmärken.
Som jag kommer skriva om här nedanför finns det många andra saker som påverkar priset också, så en VW Passat kan kosta väldigt olika att försäkra i Stockholm och i en mindre stad någon annanstans i landet.
Du påverkar själv priset
Du har själv en stor påverkan på din försäkringspremie på bilförsäkringen. Du kan påverka den på två olika sätt. Första sättet handlar om dig själv och sådant som du inte kan påverka så mycket.
Priset påverkas av hur gammal du är, var du bor och hur du bor t ex. Om du är ung, speciellt om du är under 25, så kan det bli dyrare. Detta eftersom försäkringsbolaget räknar med att det är troligare att du råkar ut för en olycka om du är mindre erfaren förare samt kanske har en lite mer aggressiv körstil.
Var du bor är mycket viktigt för priset då vissa städer och stadsdelar innebär klart högre pris. Bor du i centrala Stockholm kan du få betala dubbelt så mycket som om du bor i ett lugnare område i en mindre stad. Exakt hur din adress påverkar är inte helt lätt att säga då det beror på exakt var du bor och vilket försäkringsbolag du väljer osv.
Hur du bor kan också spela in. Bor du i en villa med garage, så att du kan låsa in bilen på natten eller åtminstone har en bra privat parkeringsplats till den så kan det bli billigare än om du bor i lägenhet och parkerar på gatan inne i stan. Försäkringsbolaget väger in många faktorer när de räknar på risken och det är risken som slutligen avgör priset.
Om du har varit med om olyckor de senaste åren så kan även detta påverka. Någon som har varit fri från incidenter under en lång tid känns som en stabilare förare och mindre trolig att råka ut för olyckor framöver. Alltså lägre risk och lägre pris.
Dina val påverkar också
Du kan även påverka din försäkringspremie genom att göra val när du tecknar bilförsäkringen. Sådant du kan påverka är exempelvis hur hög självrisk du vill ha. En hög självrisk (alltså att du betalar mer ur egen ficka när olyckan varit framme) ger dig en lägre premie och tvärtom.
Det kan även finnas en del andra småsaker som kan påverka, t ex körsträcka. Om du kör mycket så är det givetvis en större risk. Här kan man själv sätta det som stämmer överens med hur mycket man faktiskt kör. Givetvis ska man skriva in korrekta siffror här, så det kanske inte är att räkna som något man kan påverka jättemycket, men man får oftast själv välja körsträckan iaf.
Du kan även teckna lite tilläggsförsäkringar som kan göra priset lite högre, självriskreducering och liknande. Ovanpå detta kan vissa rabatter spela in och sänka priset lite. Man kan få mängdrabatt genom att samla sina försäkringar hos samma bolag, t ex 15 procent om man har hemförsäkring och liknande på samma ställe. Genom att teckna försäkringen på nätet kan man även få internetrabatt ibland, som dock bara gäller något år.
Ditt val av försäkringsbolag
Något som helt klart spelar roll är vilket försäkringsbolag man väljer. Ibland är priserna ganska lika men inte alltid. Det beror på många faktorer och det är många gånger värt att kolla upp detta innan du tecknar din försäkring.
Har man alla försäkringar på samma ställe är det ofta bra att kolla upp sitt vanliga försäkringsbolag först, då man kan utnyttja mängdrabatten, men det är inte helt säkert att detta blir billigast för det. Jag har själv varit med om att försäkringsbolag som jag haft har varit dyrare på bilförsäkringen även med rabatten jämfört med andra stora försäkringsbolag. Då kan det helt klart vara värt att välja ett annat bolag.
Man bör jämföra bilförsäkring hos ett antal olika bolag innan man gör sitt val. Man ska givetvis kolla på vad försäkringarna innehåller och se att man får ungefär likvärdiga villkor, så att man inte väljer den billigaste och sen inser att man har högre självrisker och sämre villkor i övrigt. Väg in allt och ta den som är mest prisvärd totalt, inte bara den som har lägst pris.
Du jämför genom att gå in hos varje försäkringsbolag och skriva in ditt personnummer samt bilens registreringsnummer och klicka dig vidare. Du måste alltså låta försäkringsbolaget kolla upp dina uppgifter och din bil innan du får ett pris. Det är inte så krångligt att göra detta men det går även att göra det ännu smidigare genom att använda en jämförelsetjänst, t ex Insplanet.
Genom att ta sig tid att jämföra så kan man hitta en billig bilförsäkring hos en trygg aktör och framför allt kan man känna sig nöjd över att ha gjort en ordentlig koll i förväg, så att man inte sitter där med en onödigt dyr försäkring. Det är ett klassiskt spartips att kolla priserna på sina försäkringar med jämna mellanrum och bilförsäkringen är helt klart en av de försäkringar som man kan spara pengar på.
Man ska inte nöja sig med att bara jämföra en gång när man skaffar sin bil och sin försäkring första gången utan återvända till jämförelserna en gång per år eller vartannat år åtminstone, för priserna ändras hela tiden. Det som var billigast när du tecknade kanske har blivit dyrare nu eller att någon uppstickare har ett bättre erbjudande.