Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En bil är ofta ganska dyr och av det skälet är det inte dumt att ha en försäkring som går in och ger ersättning ifall något skulle hända. Dessutom är bilen ganska utsatt eftersom det alltid finns en risk för olyckor, skadegörelse eller andra problem. De flesta som har en bil väljer också att skaffa en bilförsäkring och det är nästan alltid ett bra val.

En bilförsäkring består av olika delar, eller olika nivåer kanske man kan säga, som tillsammans skapar ett bra skydd för dig och din bil. Du kan välja vilken nivå du vill att din försäkring ska ligga på och ju mer du vill betala ju bättre skydd får du. I den här artikeln går vi igenom de olika delarna och sammanfattar vad du får i en bilförsäkring.

Jämför försäkringar
Jämför priser och villkor på försäkringar
Letar du bra försäkring? Du kan enkelt kolla upp och jämföra många olika försäkringsbolag med bara en enkel koll. Allt är gratis och väldigt smidigt.

Lägsta nivån - Trafikförsäkring

Den allra första nivån på en bilförsäkring är trafikförsäkringen. Den är grundläggande och till och med obligatorisk för alla som vill framför ett fordon på allmän väg. Det innebär att du måste ha en trafikförsäkring och ifall du har en bil som inte är försäkrad kommer du få böta varje dag tills du skaffar din försäkring.

Trafikförsäkringen är huvudsakligen till för att skydda personer och annans egendom. Den är alltså inte till för dig själv i så stor utsträckning utan handlar mer om ett grundläggande skydd för andra när du är ute i trafiken. En trafikförsäkring ger ersättning för skador på dina medpassagerare och dig själv ifall du skulle råka ut för någon typ av olycka och den ger ersättning för skador på andra människor och deras egendom. Här räknas skador på andra fordon och liknande in.

Ifall du orsakar en olycka tas ersättning ut från din trafikförsäkring för alla skador på personer och annans egendom, t ex den andra bilen ifall du krockar med någon. Ifall det är någon annan som orsakar olyckan betalar den personens trafikförsäkring ut ersättning för skador på dig och din bil. Viktigt att veta är att du inte får någon ersättning för skador på din egen bil ifall du orsakar olyckan.

Nästa nivå - Halvförsäkring

Om man lägger till en så kallad delkaskoförsäkring ovanpå trafikförsäkringen får man det som kallas för en halvförsäkring. Det är nästa nivå av skydd i en bilförsäkring. En halvförsäkring lägger till en del skydd för din egen bil så som ersättning vid brand, glasskador (t ex att din vindruta blir skadad och måste bytas) eller vid assistans. Blir din bil stulen ingår detta i försäkringen och du får ut pengar.

Du kan även få ersättning från din försäkring ifall du behöver rättslig hjälp i samband med någon typ av olycka, om du behöver advokat och så vidare. Dessutom hjälp om du behöver prata med en psykolog eller behöver annat stöd i samband med en olycka eller liknande.

Högsta nivån - Helförsäkring

Som man hör på namnet är denna försäkring ganska heltäckande. Du har en helförsäkring när du lägger på en vagnskadeförsäkring ovanpå en halvförsäkring. Det är först när du har en helförsäkring som du kan få ersättning för skador på din egen bil ifall du skulle råka skada den i samband med en olycka som du själv orsakar.

En helförsäkring ger dig skydd vid exempelvis skadegörelse eller ifall du råkar ut för någon slumpartad olycka, t ex att en meteor landar på din bil en dag (eller att ett träd faller över bilen, om det nu låter mer troligt). Med en trafikförsäkring får du ersättning ifall någon annan skulle orsaka en olycka som skadar din bil men det är först med en helförsäkring du kan få pengar för skador som uppstår på annat vis. En klar majoritet av de som skaffar bilförsäkring väljer en helförsäkring.

Tilläggsförsäkringar

Det finns alltid en del tilläggsförsäkringar att välja på om du vill ha ytterligare skydd för din bil. Du kan t ex lägga till en drulleförsäkring som täcker ifall du skulle råka tanka fel bensin eller en försäkring som ger dig en helt ny bil ifall din gamla blir totalkvaddad. Det finns ett stort antal tilläggsförsäkringar att välja på beroende på vad du har för behov och känner är nödvändigt.

Olika försäkringsbolag har lite olika försäkringar att välja på så du får titta runt vad som finns hos ditt försäkringsbolag och se om det är något som lockar. Det kostar givetvis lite extra med en tilläggsförsäkring men det är som vanligt en avvägning man får göra.

Jämför och hitta billigaste bilförsäkringen

Vill du jämföra bilförsäkringar och få erbjudanden från olika försäkringsbolag? Använd en jämförelsetjänst som Zmarta. De jämför inte bara lån utan även bilförsäkringar. Fyll i dina uppgifter och få många olika erbjudanden. Jämför priser och välj den bästa försäkringen. Du får Zmarta Assistans gratis om du tecknar en bilförsäkring via dem. Det kostar inget!

Få hjälp att hitta den billigaste och bästa bilförsäkringen hos Zmarta.