Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Är du 19 år eller yngre har du gratis tandvård i Sverige. Det innebär att unga inte behöver oroa sig för kostnader kopplade till sina tänder eller tandvård. Ifall du är 20 eller äldre finns det också ganska bra hjälp. Det finns något som heter Tandvårdsstöd som innehåller en slags försäkring och även ett högkostnadsskydd som gör att du slipper allt för höga kostnader. I den här artikeln ska vi gå igenom de olika delarna och vad som gäller för dem.

Den här "tandvårdsförsäkringen" är något som staten sköter genom Försäkringskassan, vilket innebär att alla kan utnyttja den fritt. För att det ska gå att använda sitt bidrag krävs det att man går till en tandläkare som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet. Vanligen drar de då av bidraget från din kostnad när du är klar och ska betala.

Det finns även något som heter Särskilt tandvårdsbidrag för den som har en sjukdom eller funktionshinder som ökar risken att tandhälsan blir sämre. För dessa personer är bidraget upp till 600 kr i halvåret men det går dock ej att spara.

Tandvårdsbidrag

Den här delen av tandvårdsstödet ger dig varje år ett belopp som du kan använda för att betala tandläkare eller vad det nu kan vara för tandvård du behöver. Du får inte pengarna i handen utan de finns sparade hos Försäkringskassan tills dess att du behöver utnyttja dem.

För personer mellan 20 och 29 år är detta bidrag 300 kr per år och för personer över 29 år är det istället 150 kr. När du uppnått den ädla åldern av 75 år får du återigen 300 kr i bidrag då man troligen anser att äldre kan ha större behov av tandvård. Du kan spara pengarna från ett år tillbaka så att om du inte använder dem i år så kan du använda dem nästa år tillsammans med det årets bidrag. Det nya bidraget kommer in och börjar gälla från den 1 juli varje år.

Om du är 25 år gammal och väljer att spara ditt bidrag ett år kan du alltså nästa år få 300 + 300 kr = 600 kr att spendera på tandvård. Det går dock inte att spara pengarna i mer än ett år så antingen använder du dem eller försvinner de. Du kan alltså som mest ha 600 kr sparat.

Du kan använda ditt tandvårdsbidrag till många olika typer av tandvård men vanligast är att pengarna går till vanliga undersökningar och underhåll så som lagning av hål eller annan förebyggande tandvård. Det går inte att använda pengarna till tandblekning eller för någon typ av kosmetisk tandvård, vilket anses vara något man gör bara på grund av utseendemässiga skäl.

När du har varit hos tandläkaren och ska betala kan du säga till att du vill använda ditt tandvårdsbidrag. Det ska vanligtvis dras av automatiskt när du ska betala men bäst är alltid att säga till så att du är säker på att du får utnyttja bidraget.

Högkostnadsskydd

En andra del av tandvårdsstödet i Sverige är ett högkostnadsskydd som gör att du aldrig behöver betala för mycket för din tandvård. Du har alltså en slags försäkring mot att få betala allt för höga kostnader.

Du måste alltid betala kostnader upp till 3000 kr på egen hand. Detta kan liknas vid en självrisk eller något liknande. Kostnader som överstiger 3000 kr och upp till 15 000 kr kan ersättas med 50 %, vilket alltså betyder att du får tillbaka hälften av den del som överstiger 3000 kr. För kostnader över 15 000 kr får du tillbaka hela 85 % av summan.

Skyddet börjar gälla efter att en behandling är klar och du har viss möjlighet att påverka när du vill att det ska börja. Det fungerar på så vis att du räknar ihop alla kostnader du har under 12 månader från att du "aktiverade" högkostnadsskyddet. Alla kostnader som du drar på dig för tandvård under denna period räknas ihop och det är denna summa som man använder för att beräkna hur mycket man kan få ersättning för.

När man går till tandläkaren sätter denne själv priset på vården man får. Det kan alltså variera mellan olika tandläkare och mellan olika platser i landet. Det finns en slags referenspris för alla olika typer av undersökningar och behandlingar etc och dessa referenspriser används när man ska bestämma ersättning. Om din tandläkare skulle vara dyr kan du tyvärr bara räkna kostnaden för tandvården utifrån referenspriset som mest. Är din tandläkare dock billig ska du alltid räkna utifrån det lägsta priset.