Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

En försäkring är inte alltid självklar. Någon typ av bilförsäkring (trafikförsäkringen) måste man ha enligt lag och en hemförsäkring är i princip standard (eftersom så många olika saker ingår och man får väldigt mycket skydd för pengarna) även om det faktiskt inte är ett krav. Men försäkringar är rent allmänt frivilliga och något man måste ta ställning till från fall till fall.

I vissa fall kanske man beslutar sig för att det inte är värt att skaffa en försäkring. T ex om man bedömer att risken för att något ska hända är så liten att man i princip aldrig kommer att utnyttja försäkringen. Eller om värdet på saken inte är stort nog för att lägga pengar på att försäkra det.

Många gånger kan man komma undan hur bra som helst med att skippa en försäkring också för den delen. Alla försäkringar är inte nödvändiga och ibland skapas en försäkring bara som en extra “lyx” för de som verkligen värderar trygghet och förutsägbarhet högt och som inte har något emot att betala för det varje månad.

Men det finns också de tillfällen då försäkringen verkligen har ett bra värde och där man är glad att man är försäkrad när olyckan är framme. Vi ska titta på lite olika försäkringar och situationer då ekonomin hade tagit en stor smäll om man hade skippat att skaffa en försäkring.

Hemförsäkringen

Det är bäst att ta upp hemförsäkringen först. Huset eller lägenheten som man bor i är oftast den dyraste sak man äger. Om något skulle hända som en brand, vattenskador eller annat så kan hela bostaden förstöras och även allt som finns däri.

Om något händer som gör att bostaden eller det som finns i den förstörs så handlar det om mycket pengar och redan där har man ett väldigt bra skäl att ha en hemförsäkring. En sådan kostar inte så många hundralappar per månad och det är ett bra pris för den typen av skydd.

Även om man hyr bostad är hemförsäkringen viktig då man i t ex en lägenhet kan bli ansvarig för skador som uppstår hos grannar eller på hyreshuset och det är inget man vill betala ur egen plånbok.

Ibland kräver banken att du har hemförsäkring för att du ska få bolån och samma för hyresvärden när du flyttar in i en hyresrätt, för att det ska finnas ett skydd. Eftersom man kommer ha problem att hantera kostnaderna själv om hus eller lägenhet skulle förstöras så vill de givetvis att man har en försäkring som ger den extra säkerheten.

Dessutom är det massor av andra saker som ingår i en hemförsäkring - överfallsskydd, rättsskydd, ansvarsskydd, reseförsäkring, id-stöld osv. De olika sakerna kan vara olika mycket värda i rena pengar men det kan handla om stora belopp. Ansvarsskydd är t ex om du råkar göra något som innebär att någon kräver dig på skadestånd.

Djurförsäkringar

Att försäkra sitt husdjur kan ibland kännas lite jobbigt eftersom det kostar en del. Alla tycker inte att det är värt att lägga X antal hundralappar i månaden på att försäkra katten. Om man inte har så bra koll på hur det är att vara djurägare kan det kännas som att djuren sällan blir sjuka och att det inte är någon större fara.

Men sällan är det värt att inte ha en försäkring trots allt. Djur blir sjuka eller skadar sig med jämna mellanrum och man kan vara säker på att det kommer att hända ett flertal gånger under de närmaste 10 åren. Och framför allt så blir notan hög när man väl råkar ut för något. Det är dyrt med veterinärer och mediciner.

Som vi visar i vår artikel om veterinärskostnader kan det kosta många dryga tusenlappar om ett djur behöver vård. Ett främmande föremål i magen på en hund eller katt kan lätt kosta mellan 10 och 20 000 kr att operera ut. Andra operationer är klart dyrare än detta. En häst är dessutom bra mycket dyrare än mindre djur som katt och hund, och speciellt om man måste kalla ut veterinären efter arbetstid.

Vissa kanske tänker sig att de till och med kan offra djuret om det skulle bli så att sjukdom eller skada gör att det blir dyrt, men när man har haft sitt husdjur i många år och det är en del av familjen så är det inte så lätt att kapa banden för att man vill spara pengar.

Det troliga är trots allt att man kommer göra det som krävs för sitt djur vid sjukdom eller skada. Även med en försäkring kan det blir dyrt när djur behöver vård och har man då inte mycket pengar sparande så blir det till att få fram pengar på annan väg.

Då kanske man behöver ge sig på ett privat lån för att fixa pengar och detta kostar ju även i ränta osv. För att undvika att hamna i en situation där man måste ta ett beslut om hur man ska göra med sitt husdjur bara utifrån vad man har råd till så är det en klar fördel att skaffa en djurförsäkring istället. Det kostar en del per månad men då vet man åtminstone vad man ska ha råd med för att kunna ge husdjuret vettig vård om något skulle hända.

Svåra olyckor

En olycksfallsförsäkring är också något som rekommenderas. Det är en försäkring som går in när man råkat ut för en olycka och ger ersättning för bland annat bestående skador, förlorad arbetsförmåga och sjukhusvistelse. Men inte alla har en sådan trots allt.

Kanske man tänker sig att det inte är speciellt ofta man råkar ut för en olycka och om man gör det så är det inte så ofta det är jätteallvarligt. Om man skulle bryta armen eller benet så sjukskriver man sig från jobbet och får sjukpenning tills man är frisk, vad skulle man kunna få ut av olycksfallsförsäkringen?

Grejen med en sjukförsäkring är dock inte huvudsakligen att ge ersättning för olyckor som man återhämtar sig fullt ifrån, utan några större problem. I Sverige har vi bra sjukvård som inte kostar mycket samt sjukpenning osv så att man inte tar så mycket ekonomisk skada av att bli skadad.

Men det som kan hända är att man får bestående skador och kanske nedsatt / förlorad arbetsförmåga efter en olycka eller fula ärr, tandskador eller annat som kan ställa till det för en på längre sikt. Att förlora arbetsförmåga och inte kunna jobba vanligt resten av livet är ju framför allt en stor grej.

Här gäller specifika villkor men det kan handla om mycket pengar i ersättning från försäkringen för förlorad arbetsinkomst och att ha en bestående skada som gör livet svårare kan också innebära extra kostnader som kan lindras av att få ersättning från försäkringen.

Alla de dagar man inte har en olycksfallsförsäkring, när ingen olycka inträffar, så tänker man inte mycket på det. Kanske man nån gång då och då tänker att man sparar bra med pengar på att inte betala in premien till en sådan försäkring. Men för det mesta hamnar det långt ner på listan över saker att oroa sig för.

Den dagen något väl inträffar och olyckan är framme så blir det dock skillnad. Om man skulle råka ut för något som slutar med att man har bestående skador och får nedsatt arbetsförmåga samt medicinsk invaliditet osv så hade man nog verkligen uppskattat den ersättning som en olycksfallsförsäkring (eller sjukförsäkring för de gånger det är sjukdom som är problemet) delar ut.

Ofta handlar det om att kunna bidra till sin familj och att man inte ska behöva hamna i en dålig situation där man inte kan klara sin ekonomi och tidigare budget, varpå det blir en bra trygghet att veta att man har ekonomiskt stöd från försäkringsbolaget.