Nu när pandemin är ett faktum och många länder har restriktioner angående resor eller hur man ska bete sig så är det så klart också många planer som grusas. Många resor som behöver ställas in eller bokas om. Ofta på grund av restriktioner från regeringen i Sverige eller annat land men också för att man själv bedömer att man bör stanna hemma istället.
Det kan då uppstå många frågor om vad som gäller angående avbokningar, ombokningar och ersättning vid såna här situationer. Det är vad vi ska försöka svara på i och med denna artikel.
Grundregler gällande avbokningar etc
Grundregeln är i princip alltid ska få pengar tillbaka om din resa blir inställd eller avbokad av någon annan än dig själv. Ifall det är researrangören eller flygbolaget som ställer in resan eller inte kan genomföra bokningen av något skäl så är det ganska uppenbart att de ska betala tillbaka hela beloppet.
Det finns två typer av resor att ta hänsyn till - paketresor samt enskilda bokningar av exempelvis flyg eller hotell. När det gäller paketresor finns Paketreselagen som avgör vad du har rätt till och den säger att du har rätt att få tillbaka pengar inom 14 dagar. Din resa är en paketresa om du har bokat både hotell och transport (flyg men även för buss, tåg och båt) genom en researrangör eller resebyrå.
Om du har bokat bara flygresa eller bara hotell separat så är det inte en paketresa men du har ändå rätt att få pengarna åter. Du bör kunna få en återbetalning inom sju dagar normalt, men i dessa tider får man kanske ha lite förståelse för att det kan dröja längre än så.
Det är vanligen flygbolaget du ska vända dig till för att få tillbaka pengar för en flygresa, detta även om du skulle boka via en resebyrå. Resebyrån är endast förmedlare och flygbolaget är ansvarig och de som har hand om återbetalningen. Smidigast är därför också att vända sig direkt till dem.
Om du har bokat både flyg och hotell hos resebyrån så är de plötsligt mer än bara en förmedlare och då kallas de för researrangör istället, vilket innebär att du faktiskt har bokat en paketresa via dem. Då är det också resebyrån i sig som du ska vända dig till och få ersättning ifrån och de får sedan lösa saken med berörda flygbolag och hotell etc.
Du har rätt till ersättning om din resa har blivit inställd oavsett om det handlar om flygresa, bussresa, tågresa eller båtresa. Det är ingen skillnad i praktiken. Du får normalt återbetalningen inom 7-14 dagar.
Ombokning av resa
Du har alltid rätt att omboka resan istället för att avboka den helt. Det som krävs är givetvis att du kan hitta en resa som finns tillgänglig någon gång i framtiden, när det åter är tillåtet att resa osv. Det gäller så klart att bolaget / arrangören kan erbjuda en resa vid det tillfället. Det gäller för både paketresor och enstaka resor med t ex flyg.
Presentkort som betalning
En del researrangörer och resebolag etc kan tänkas vilja betala tillbaka med ett presentkort eller poäng i deras kundklubb eller liknande istället för pengar. Det kan du givetvis ta om du vill MEN du är inte skyldig att acceptera det som betalning. Du har rätt att kräva pengarna tillbaka.
Presentkort kan givetvis gå bra om du tänker resa senare och utnyttja samma arrangör / bolag men man ska tänka på att det alltid finns en risk att bolaget går i konkurs och vid konkurser blir presentkort oftast värdelösa. Det finns alltså en risk i att välja det alternativet, speciellt nu när det är osäkra tider och många bolag inom resesektorn har det riktigt tufft.
Avbokning då UD avråder från resor till utlandet eller visst land
Du har också rätt att avboka din resa med full återbetalning om UD avråder från resa till det land du tänkt åka eller om de avråder från utlandsresor helt. När denna artikel skrevs så avråder UD från alla icke nödvändiga resor till alla länder men det kan givetvis ändras.
Det faktum att UD avråder är ett giltigt skäl till att avboka resan och få pengarna tillbaka om du har en paketresa bokad. Om du har en flygbiljett bara så finns det inte lika självklar lagstiftning men det ska normalt gå att kräva tillbaka pengar vid avbokning även här.
Pandemin bör kunna ses som “force majeure”, vilket innebär någon form av oförutsedd händelse utom någons kontroll (annat exempel är jordbävning eller annan naturkatastrof) och vid dessa tillfällen har du som resenär ett skäl att avboka som du omöjligen kunde ha vetskap om i förväg eller kontroll över senare.
För att vara helt skyddad så handlar det främst om avbokningar under den period då UD har avrått folk från att åka. Om din resa är lagd efter slutdatum för avrådan så är det lite mer osäkert. Du kan inte automatiskt få ersättning för avbokningen om det inte finns en “aktiv” avrådan så att säga och därför bör du vänta och se om UD kanske gör bedömningen att utöka tidsramen för sin avrådan så att den inkluderar dina resedatum.
Tidig avbokning eller avbruten resa
Om du valde att avboka din resa själv redan innan UD:s avrådan så gäller att det går att få pengarna tillbaka om startdatumet för resan inte var innan avrådan kom. Det är inget som har prövats rättsligt och därför är det mer oklart. Du kan alltid anmäla till ARN (allmänna reklamationsnämnden) om du inte är nöjd med vad resebolaget erbjuder.
Är det så att du faktiskt hunnit iväg på resan och den blir avbruten mitt i så ska arrangören fixa så att du kommer hem. Om du flög dit så ska de fixa så att du kan flyga hem osv. Du ska inte behöva betala något mer för detta och hemresan ska ske på liknande sätt som ditresan.
Boende i väntan på hemresa
Om hemresan blir uppskjuten har du rätt till kostnadsfritt boende tills hemresan i normala fall, men då det handlar om force majeure även här så kan det tänkas att de endast behöver stå för detta i tre dagar och sen får du klara dig själv. Givetvis kan det tänkas att vissa researrangörer utövar mer goodwill än så och står för boende en längre tid.
Du som har särskilda behov t ex begränsad rörlighet (gravid, funktionsnedsättning exempelvis) osv kan ha rätt till boende under en längre tid på arrangörens bekostnad men då ska du också ha meddelat dessa speciella behov i god tid innan resan påbörjades.
Ersättning vid avbruten resa
Du kan vid avbruten resa få rätt till ersättning för delar av resan eller till och med hela i det fall att syftet med resan gick förlorat i och med att den blev avbruten. T ex om hela poängen var att göra en viss grej och att du sedan aldrig hann göra den grejen innan allt avbröts och du måste bege dig hem igen.
Om du avbokar helt på eget bevåg
Tänk på att alla egna avbokningar som görs utan att det finns någon avrådan från UD eller annat uppenbart skäl till att det inte går att genomföra resan betraktas som en vanlig avbokning och då kan det tillkomma avbokningsavgifter eller att en del pengar inte återbetalas osv. Du får själv överväga vilken väg du vill gå.
Ifall arrangör eller resebolag inte vill betala tillbaka
Det kan så klart förekomma tillfällen då bolaget inte vill återbetala dina pengar och det ska du så klart inte acceptera. I vissa fall är lagen speciellt tydligt, t ex om du har en paketresa och kan nyttja Paketreselagen. I andra fall är det lite mer oklart, även om du bör ha rätt.
Du kan alltid anmäla ditt ärende till ARN och de kommer då titta på det hela. De kommer först avgöra om de kan pröva ditt ärende men det bör gå i de flesta fall som liknar de vi har diskuterat i den här artikeln. ARN:s beslut är endast en rekommendation och kan alltså inte tvingas igenom men de flesta företag väljer att följa deras beslut. Det går också att gå till domstol om man vill pröva det hela rättsligt, men det är krångligare.
I vissa fall kan du få ersättning från ditt försäkringsbolag och det kan vara värt att kontakta dem om du misslyckas med att få pengar direkt från arrangörer osv. När det gäller försäkringen så ska du vara försiktig t ex om du väljer att resa till ett land trots att UD avråder från resa dit. Då kanske din försäkring inte gäller som vanligt.
I grund och botten har du oftast rätt att få hela ditt betalade belopp återbetalt på grund av inställda resor, avbokningar osv på grund av Cronaviruset.