En försäkring som man kan stöta på ibland är det som kallas för låneskydd. Det är en typ av försäkring som man kan teckna i samband med att man tar ett lån, som sedan ger skydd vid vissa händelser som kan ge problem med återbetalning av lånet.
När man köper något eller utnyttjar en tjänst händer det då och då att säljaren erbjuder dig att teckna en försäkring i samband med köpet. Det är vanligt med tilläggsförsäkringar när man exempelvis köper elektronik - du kan då få en extra försäkring på t ex din tv. Detta gäller dock även för lån.
Många långivare har något som de brukar kalla för låneskydd, som de erbjuder alla som tar ett lån. Vanligtvis gäller det för privatlån men kan gälla för andra lån beroende på långivare. Låneskyddet är till för att ge lite extra skydd vid betalningsproblem av vissa slag, givetvis framför allt sådana situationer som man själv inte kan styra över.
Försäkringen täcker in exempelvis om man skulle bli sjuk, skadad eller bli av med jobbet och på så vis får svårt att betala på lånet. Den kan även lösa lånet helt om man skulle avlida. Tanken är att försäkringen ska erbjuda en extra säkerhet när man tar lån, så att man kan känna sig trygg i att ekonomin inte hamnar i farozonen om man skulle råka ut för något.
Om det är värt att teckna låneskydd eller ej är givetvis upp till var och en. Det finns alltid fördelar och nackdelar och man får som vanligt med en försäkring avgöra hur stor risk man tror det är att något inträffar som påverkar ekonomin negativt och hur troligt det är att man får betalningssvårigheter om det skulle hända. Den som har en stabil ekonomi med större marginaler ska förmodligen inte behöva låneskydd.
Om du vill låna via en låneförmedlare och jämföra lån så kan du även se vilka långivare som erbjuder låneskydd tillsammans med sina lån. Låneskydd kan funka för både blancolån och billån. Jämför billån hos Enklare.se om du behöver ett lån till bilen. Om du är intresserad av låneskydd till lånet så kan det givetvis vara bra att se vilka långivare som erbjuder detta och chansen att teckna försäkringen brukar ges i samband med att du tar lånet.
Detta gäller för låneskyddet
Det vanligaste är att det ingår att lånet helt löses vid dödsfall, så att lånet inte belastar dödsboet. Om du skulle bli sjukskriven på grund av sjukdom eller en olycka, så att du får inkomstbortfall, kan du helt enkelt få hjälp med inbetalningarna på lånet. Detsamma gäller om du blir uppsagd utan förvarning.
Hur mycket som täcks in av låneskyddet varierar lite beroende på vilken långivare / försäkringsbolag som ger ut det. Det kan exempelvis vara så att du får hjälp upp till ett visst belopp per månad, som 20 000 kr. Så länge du inte har ett väldigt stort lån så bör detta täcka in ganska mycket.
Det finns givetvis en del regler som ska följas för att du ska kunna utnyttja låneskyddet. Framför allt gäller att du är frisk vid tecknandet av försäkringen och att du har en anställning (och inte vet att du kommer att bli uppsagt). Dessa regler handlar så klart om att sjukdom eller uppsägning ska komma oväntat. Om man vet om att dessa saker är på väg så är det svårt att skaffa en försäkring mot dem.
Eftersom låneskydd är en produkt som kan variera mellan olika långivare så är det svårt att säga exakt vad som ingår eller vilka belopp som ersätts. Ifall man skulle avlida så ersätts hela skulden till långivaren i vilket fall, så att man slipper den helt.
I vissa fall kan just ersättning vid dödsfall vara den grundläggande produkten och andra saker endast ingå om man uppgraderar sin försäkring. Då kan man välja vad man vill ha för nivå och därmed även hur mycket det ska kosta.
Låneskyddet kostar givetvis en del eftersom det är en vanlig försäkring i grund och botten. Kolla upp priset hos din långivare innan du tecknar den och fundera även på att jämföra priser på låneskydd som en faktor när du väljer vilken långivare du ska låna ifrån.